夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我們相識在93年中,由第一次見面開始大家巳經有感覺但我當時巳有1個拍拖4年的男朋友,這三角關係糾纏咗大約6個月我們開始正式拍拖,拍拖的6年中你對我非常細心我們終於在99年結婚,婚後我們首先置業建立一個安樂窩,須然供樓都好辛苦但在02年我們的第一個小朋友出世往後的3年我們的感情越來越淡,我感覺唔到你對我既愛,我諗你只是習慣左我在你身邊替你打點日常事務.續

別墅

期待下集

大宅

原文章由 朱玲玲 於 08-5-25 15:22 發表
我們相識在93年中,由第一次見面開始大家巳經有感覺但我當時巳有1個拍拖4年的男朋友,這三角關係糾纏咗大約6個月我們開始正式拍拖,拍拖的6年中你對我非常細心我們終於在99年結婚,婚後我們首先置業建立一個安樂窩,須然 ...

Hei ya! 做乜有野講唔一次過噴晒出嚟jet.

子爵府

好媽媽勳章

其實睇標題...你同你老公已經有15年感情...你老公對你淡...你覺得你老公唔再愛你...只係習慣你係佢身邊...呢個可能係你既諗法...佢未必咁諗...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我與你一樣, 93年拍拖, 99年結婚, 02 生左阿女, 不過05年就離左婚, 而我同佢唔止15年情, 而係20年, 因為他是我的同學, 而現在見面都有傾計, 唔會當他是仇人, (雖然是他負我)現在我同阿女生活很開心.......
原文章由 朱玲玲 於 08-5-25 15:22 發表
我們相識在93年中,由第一次見面開始大家巳經有感覺但我當時巳有1個拍拖4年的男朋友,這三角關係糾纏咗大約6個月我們開始正式拍拖,拍拖的6年中你對我非常細心我們終於在99年結婚,婚後我們首先置業建立一個安樂窩,須然 ...

大宅

咁係因為愛情變左感情,唔好亂諗啦!

子爵府

咁點呢 ?

別墅

唔好意思因我老公剪完髮返到屋企所以咁遲先可以繼續.

03年之後既幾年我們常有小爭執及冷戰,但每次隔幾日至一個星期你就會當無事發生過一樣,每次出街或喺係屋企我們都好似完全無交流,其實只要你一個簡單既擁抱或一句基本既關心說話我巳經覺得好滿足.我曾經問過你點解以前鬧交時你好快(約1日)就會氹返我依家要等咁耐你先會氹我,出街時一定係分開行,你既解釋係可能年紀大咗無巳前咁厚面皮,出街時要拖住亞女所以拖唔到我,但係其實得我哋2個人既時候你都唔會拖住我.
到07年我們第2個小朋友出世,我們既關係更差,常因教/照顧小朋友既問題及家務問題發生爭執,因我要返工,放工要買餸煮飯(一個星期3-4日)之後接返2個小朋友返屋企,每晚最早都要
12點後才可冲涼,家裹有做不完既事. 續

禁止訪問

環保接龍勳章

翡翠宮

玲玲, 其實好多夫妻都係咁架啦 有幾多可以由拍拖到依家都恩愛非常架 講真自己問心對老公都有唔同左啦 咁人係會變架嘛, 地球都日日在轉啦 響不同既年齡會有不同既需求, 在不同既環境亦有不同既生活模式, 所以我覺得你應該要學懂適應 而唔好執著過往同依家既感情生活 享受一下不同層面既轉變, 咁樣你會活得開心D架
原文章由 朱玲玲 於 08-5-26 14:03 發表
唔好意思因我老公剪完髮返到屋企所以咁遲先可以繼續.

03年之後既幾年我們常有小爭執及冷戰,但每次隔幾日至一個星期你就會當無事發生過一樣,每次出街或喺係屋企我們都好似完全無交流,其實只要你一個簡單既擁抱或一 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係吖!當你埋怨老公變左既同時,
自己又點呢?係咪仲好似以前咁?
事事對老公都仲小鳥依人咁呢?
兩人相處要少d 埋怨,
多點欣賞,咁先唔會諗埋一邊架。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實到目前為止,樓主的問題都是一般夫妻會經過的問題,只要多溝通多體諒都,不是什麼大問題,人要向前前看,不能只看回頭路,你已是2子之母,思想上都應該有所改變,何以你還停留在未婚前?你數老公的不是時,有否覺得只是自己原地踏步?多從不同角看事情,總有新的領會。

大宅

agree with u

原文章由 BABYMAMA30 於 08-5-26 14:28 發表
如果之前已經係咁,點解你仲生第2個小朋友既?

子爵府

其實可能係樓主自己唔覺有變呢 ~~ 其實睇下對方優點,自己都會閞心點,咁自然對佢又會好一點,對方是有感覺的, 大家關係自然好些

大宅

其實每個人對家庭同對方的要求都唔同, 我睇過一D輔導中心比一對夫妻做的test, 我覺得幾好, 係度share下:

要2位寫出十項或以下對對方的要求/ 心目中想要的 (不能多於十項)--寫既時候唔好比對方睇同討論先!

e.g. 男方 1. 想老婆倍我睇波 (可能因為男方每日回家老婆只掛住打掃)
2. 想多d同我亞媽去飲茶

女方 1. 想老公同我出街睇戲
2. 想老公倍我睇師奶劇

寫完後大家睇左再傾下, 試下為對方改變下! 做唔到10樣做到1,2樣都好! 希望幫到大家啦!

---不過我c6唔肯做!!一講完佢就話要我點點點...跟住又"豆"嘴起黎!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至