論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請工人還是請家務助理 ?

我囡囡現在由媽媽照顧, 想大些(2歲)帶回家, 本來想日頭放在幼兒園, 請個家務助理接放學及煮飯清潔, 但又怕她請假無人照顧囡囡, 請外傭又怕請個麻煩外傭, 請問各位有經驗媽媽意見如何, 那樣較好 ? 如請外傭, 一個月大約預多少錢和是否請印印較好 ? 謝謝

洋房

Re: 請工人還是請家務助理 ?

stephanieching:
我個case同你好似,但更煩的我個是奶奶,唔知點開口同佢講話湊返個仔,仲要請其他人湊! :-(

大宅

jwylai 寫道:
stephanieching:
我個case同你好似,但更煩的我個是奶奶,唔知點開口同佢講話湊返個仔,仲要請其他人湊! :-(

My BB also take care by 奶奶. When I told her that I want to hire a maid to take care BB when BB is 1 year old (now is 9-months-old), she have strong reaction and cry (but only cry b4 my mum not b4 us, so cunning :-x ). She said that she want to take care my BB up to 2-years-old, so we compromise at 1.5 year old. Be honest, I don't agree with her method in many cases, but unable to raise out every time :-( !

民房

請工人還是請家務助理 ?

當然是請家務助理啦!!!!

Auntie_Luk :hammer: :wave: :lol:

子爵府

如果我係你地,我會請o左人先同奶奶講,話我地一來唔想佢咁辛苦,二來想搵人幫輕下d家務,[size=x-large]己經請o左人幾時幾時返工,如果佢掛住bb可以隨時上黎屋企探下 :-P

一定要話己經請o左(即是比哂$$),老人家通常好慳,佢地會覺得比o左$$唔好o徒

叫佢地得閑上來探下bb,一來唔駛擺到咁明自己唔想再比佢湊,二來又有人耐唔中同你突擊下個賓,一家便宜兩家著 :-P :-P

洋房

其實我自己都prefer請工人,因我的工作勁多,要成日帶野回家做,所以唔想do housework.
And also, my son is already 26m, i want to接佢返黎, spare more time with him and prepare for his pre-school learning.

大宅

Actually, the fee to hire a 工人 or 家務助理 is quite the same. I have a 家務助理, I pay her about $50.00 per hour. I am having my baby for 12 weeks and I am also planning to hire a 工人 in future.

My friend also hire a 家務助理 before to take care of her daughter. She needs to pay about $4000.00 per month....
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

別墅

where to hire 家務助理?
我都想接BB返屋企呀!

男爵府

If I were you, I'd employ a 家務助理

大宅

我都係用緊家務助理.身邊太多朋友因請外傭而搞到頭都大哂.我打死都唔會請,寧願自己辛苦少少,起碼各樣野都係自己掌握之內,唔駛受制於人.

就算家務助理做得唔好要換,對僱主來講,金錢時間精神方面既損失,都比換外傭細得多.

洋房

Stephanie:
唔好請印. 除非你不懂英語.
印印要貼身教. 要好有時間耐性.
我的姐姐唔信邪, 請開賓賓, 最近一次請個印,
唔使一個月俾錢請佢走. 之後乖乖請個賓.
我姐姐的評語是跟印印完全溝通唔到, 用身體語言教, 教唔到咁多嘢, 個agent 同佢講, 起碼要教半年!

要長時間湊小朋友, 一定請賓賓.
我請過的賓都好好,
我反而覺得賓賓好敬業樂業.
大部份都開開心心的.
去agent 選一個你喜歡的.

首頁

尾頁

跳至