跳至

大宅

囡囡差1天滿9個月(27日出世), 昨天她懂得由爬轉為坐, 亦可以自己由睡覺的姿勢轉為跪, 繼而企起來! 而且懂得雙手扶起床邊 或 左右手分開各自扶著床自然地一步一步在床上行...

女兒一天一天地長大, 真的又驚又喜 mouth:

複式洋房

你就好拉.你個囡識咁多嘢.我思哲仔都只係識得:pa .look 同坐啫.最叻就係.我逗住佢企到1.2秒到啦.
點解思哲仔咁渣ga,好羨慕你哋啊

男爵府

我個女(30號)七個月識爬,七個半月自已扶住企起身!
e +起bb床周圍行,聽到音樂会左右搖擺,唔扶企2,3秒.....
吉高攞嘢,自已食星星餅,收拾玩具,有時叠到一舊積木,除衫会舉手,坐食飯登時都会舉手比我加塊板!会bye bye手同拍手不過不常做!

e +教緊落sofa,同普通杯飲水!唔肯揸奶樽:;pppp:

複式洋房

你囡囡好叻!我囡囡都識爬,自已扶住企起身。剛識和由爬轉為坐和爬爬時轉為跪,亦會雙手扶起窗台、床邊 或 網床行,有時會左右兩隻手分開自己扶著床行!聽到音樂都會左右搖擺在跳舞和唱歌!好攪笑

大宅

1. 自己企起身,可以企到20秒以上,之後腳仔軟跪地;
2. 無人扶住,可以行到3步,但3步後會變成趴地熊;
3. 自己食早餐(麵包、水果、芝士),當然係佢一半地一半;
4. 用吸管杯飲奶;
5. 搶走佢玩具時,狂鬧人"蟻蟻";
6. 用"一陽指"試圖開CD聽.....成功率都有20%

大宅

我個仔七個多月識爬, 八個月識扶著東西企。最近常常爬到大人床頭企起身橫掃晒我床頭的東西- 書, 護膚品...
上星期無啦啦聽到音樂及我唱歌時拍拍手 (我無特別train過佢, 所以好surprised). 最近識郁動手指仔bye bye, 同埋點虫虫。
我覺得八-九個月這段時間佢學識好多嘢, 好開心。

男爵府

eddie仔7個幾月就識爬,8個幾月就識企..現在可以企到四十幾分鐘..吸完塵..抹完地都仲企響度..可以扶住網床邊周圍行..仲要成日響網床度話隻狗..""打打嫁""

大宅

你地d bb都好叻叻呀
我仔只識訓變坐,坐變跪,跪變趴地,趴完又轉身,如是者係地墊到碌來碌去,但唔肯爬,企都要人扶住,唔肯自己扶梳化行,只要人捉住兩隻手仔周屋行.最like行去廚房同廁所(因為鐘意食野同玩水:;pppp: )
我仔幾時先可以好似你地d bb咁,自己扶住行,好期待.

[ 本文章最後由 ccsbaby 於 08-6-1 00:01 編輯 ]

洋房

你地d bb都好叻叻呀
我個仔都識爬,自已扶住床邊起身,不過唔識扶著床行。聽到我唱"clap hands" 和開心会拍手。現在我train佢bye bye手

跳至