嬰兒醫護

跳至

大宅

bb耳探 37.4度是否發燒?

禁止發言

回覆 #1 snow3snow 的文章

大宅

原文章由 ashash 於 08-5-26 12:22 發表
唔算,over37.5先算發燒

是吾是37.6就是發燒,37.4度是否有d想發燒 ?如果真是想發燒要吾要食退燒水?
不過2個鍾後sleep時check就37.3度,好擔心呀b上星期先咳好

禁止訪問

男爵府

bb係比較高溫的,
所以特別留意一下,
有冇扭計..退燒水就唔好比bb飲先...
38度以上先可以飲...
妳可以比暖水bb飲
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

環保接龍勳章

由於耳探不太準確,如度出黎係近37.5度又或是兩邊耳仔溫度差距較大,應要用肛探,如還是在37.5度以下,應不應是發燒,但都要多留意一下是否有繼續噪升高囉!

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

原文章由 mankok 於 08-5-26 13:06 發表
bb係比較高溫的,
所以特別留意一下,
有冇扭計..退燒水就唔好比bb飲先...
38度以上先可以飲...
妳可以比暖水bb飲

37.6-37.9度都是發燒但點解不吃退燒水 ?
因呀b今早有d鼻水,所以擔心他發燒.
死哪呀仔一有d吾舒服我就好擔心到死同好吾開心,左冇心機,只是想怏d放工見呀仔, 而加只得4個半月大, ..............
呀仔已經是99湊,都不能另我放心, 點好

大宅

耳探37.5度可以當就黎發燒,我會再探pat pat一次,如果over 38度就食退燒藥。我BB有時熱過頭都會37.3度,開左冷氣既話又會低番幾度。如果有鼻水既話不如睇醫生,起碼放心d嘛!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 snow3snow 於 08-5-26 14:23 發表

37.6-37.9度都是發燒但點解不吃退燒水 ?
因呀b今早有d鼻水,所以擔心他發燒.
死哪呀仔一有d吾舒服我就好擔心到死同好吾開心,左冇心機,只是想怏d放工見呀仔, 而加只得4個半月大, ..............
呀仔已經是99湊,都不 ...

咁細個bb我都建議用肛探最穩陣,始終耳探會都唔係太準,如果用肛探都探到37.9都比退燒藥佢食啦....記住唔好同佢著咁多衫呀,唔係好難散熱架....

禁止訪問

男爵府

點解醫生話38度才算發燒

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發燒係要 over 37.5度才算微燒, 但係有時 bb 剛飲完奶奶後, 會比較高溫, 所以, 你應該等佢靜止下再度. 另外, 我自己本身當發現用耳探幫 bb 度體溫高左時, 會再用探熱針 "肛探"一次

仲有醫生係要等 bb 38度或以上才食退燒藥既.... 其實, 我覺得退燒藥係好散, 所以, 真係到38度先比 bb 食啦!! 而家 37.X 度時, 就唔好比佢穿太多衫, 打開下窗門 或 開下冷氣等佢度下溫

不過, 如果你已發現 bb 有鼻水及咳時, 最好同佢去睇醫生啦!! 免得鼻水倒流時, 有機會搞到 bb 有排咳, 清唔到 d 痰

跳至