想生BB

跳至

大宅

我今天DAY 1, day12要去董醫生度打針, 但果日剛好去旅行, 你地會如何抉擇? 放棄旅行?定放棄打針? 我一個cycle成60天的, 又要pos

禁止訪問

大宅

唔係一定要day13-14嗎? 唉...我一早已買好哂機票酒店, 可以提早至day11打嗎?

侯爵府

畀面勳章

你打果枝係破卵針?定排卵針? 因為排卵針沒理由DAY12先打? 破卵針就係DAY12 OR 13打. 但你有PCOS,又沒理由DAY3-4打後唔使返診所更進,你是不是食排卵藥? 第一次試藥自然有?

如果是破卵針,係要返去睇左卵子長大既進度先打得架...

[ 本文章最後由 arale1668 於 08-5-27 16:53 編輯 ]

大宅

我猜應該是打破卵針, 因為董醫生叫我day3食排卵藥, 然後day13-14回去覆診, 但day13-14剛好是公眾假期, 我剛剛打去問可否在day11覆診, 未有回覆, 好煩呢!!!

但若day11照, 可能未照得清楚, 咁通常會否要再去照?

大宅

其實你做iui,就唔好去旅行啦!因為iui期間你要隔兩三日去照架!若果當日卵子未夠大,可能要加針,夠大,便要打破卵針,第二日然後做iui,做完之後,就唔好做操勞野。咁你認為你仲應唔應該去旅行呢。

侯爵府

畀面勳章

其實我估計你是第一次睇董醫生,董醫生通常睇初症時,都會用左排卵藥+自然受孕試左睇下得唔得先再同你安排再用咩方法,但我就唔明為何你食排卵丸後,應該係DAY8要返去照下D卵子進度,如果有需要要再加排卵針幫助卵子生長,打完翌日係要再返診所照,做TREATMENT果排跟本要READY係香港,無理由DAY 13就返去照同打破卵針的(或者你PCOS唔係咁嚴重,你驗血報告的FSH同LH係幾多?),我都係PCOS既一份子,亦都係睇董醫生的,PCOS既人,食排卵丸係未必可以足夠令卵子成長到合適SIZE,好多時要加排卵針作配合,加上口服排卵丸係會減薄子宮內膜厚度的,子宮內膜唔夠厚,受精卵都好難著床,所以要配合打排卵針...其實我唔明一樣野係,既然你都PLAN已經睇董醫生想有BB. 但又安排呢個TRIP,有D怪囉...你自己心態都已經好清楚...一係你放棄呢個cycle囉...睇下下次經期再去搵董醫生....如果過左30DAYS 經期唔黎,就可以打返診所問醫生開荷爾蒙藥谷經期黎..再做TREATMENT

複式洋房

回覆 #3 Skyhouse 的文章

i think if you bought tickets already, you may just go travel, to relax and have fun as even if you dont go travel, no one can guarantee whether this cycle is successful or not.

i just think that next time you better ask the doctor to give you some idea of the schedule of the treatment.

跳至