興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人睇過周慧敏「我的貓兒子周慧豹」呢本書

如題

伯爵府

Re: 有冇人睇過周慧敏「我的貓兒子周慧豹」呢本書

我都想買, 請問有冇人已買? 我見報攤賣50蚊, 邊度會平D呢?

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

複式洋房

三聯有85折

全店有有不同折扣特價, 有些更有半價.

大宅

我係森記買, 有9折= 45元.

禁止發言

大宅

鴨,
係呀, 係講佢隻貓, 一隻豹貓/孟加拉貓 ( bengal cat ), (個貓樣神態與我家小野蠻貓女非常相似), 睇得我會心微笑. 從書中可看見周慧敏對貓貓的愛很真摰感人, 像是親生兒子般看待; 而倪生對貓貓的態度,感情, 亦使我對他印象有少少改觀.

有幾個位都寫得令人感動, 特別當有差不多的經歷.

"我們選擇了你為兒子, 便承諾一輩子愛你, 不捨不棄; 我希望你也承諾健健康康地活下去, 做一隻世上最長壽又快樂的幸運貓兒. 媽媽今次執筆寫書, 就是為了把跟你相處的片段記下來, 讓媽媽有天老去記憶不好時, 也不會忘記孩子你與我們度過的寶貴歲月."

又講及貓貓不滿周倪二人在家中唱k: "......好夢正酣的小豹, 突然張開眼睛, 一臉不滿的前來用腳掌拍我們的咀巴, 示意我們閉咀; 我們眼界大開之餘, 馬上乖乖聽命, 收小音量. ...... 對我們的刻意遷就, 小朋友顯得極之受落."

伯爵府

請問三聯有85折, 是否需要會員證再有呢?

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

別墅

唔使係會員, 宜家照價85折呀

複式洋房

我都有睇,真係好真摰感人,好有共鳴!!!(我以前都有隻白雪!!)但愛貓愛到唔生仔.........我都係愛囡囡多.....好多......好好多....好好好多...多..... :-P :-P

男爵府

vivien 文筆流暢, 文字簡潔, 感情真摰, 要看的就是那份真實的愛貓之情. 從人貓之間相處之道, 亦窺探vivien 與先生鮮為人知的生活點滴.

(以上文字經小妹略為修改 ,唔好介意)

maumau,
你有興趣做「寫書人」嗎
你一定寫得好好,一直我都想寫小兒,想同佢出番本影集……不過, 你跟monk monk o既故事,更令人動容,好有heart 自資出版啦 唔係講笑,我撐你 我o既專業眼光話俾我知 ,你一定係文壇o既----小火花
-------------------------------------------------

後半part 看得我眼濕濕, 個仔病……你會點…… :-( 以前可能無咁感觸,依家,痛的感覺,又淡至濃…
"我們選擇了你為兒子, 便承諾一輩子愛你, 不捨不棄; 我希望你也承諾健健康康地活下去, 做一隻世上最長壽又快樂的幸運貓兒. 媽媽今次執筆寫書, 就是為了把跟你相處的片段記下來, 讓媽媽有天老去記憶不好時, 也不會忘記孩子你與我們度過的寶貴歲月."

又講及貓貓不滿周倪二人在家中唱k: "......好夢正酣的小豹, 突然張開眼睛, 一臉不滿的前來用腳掌拍我們的咀巴, 示意我們閉咀; 我們眼界大開之餘, 馬上乖乖聽命, 收小音量. ...... 對我們的刻意遷就, 小朋友顯得極之受落."

我都好喜歡呢度
重有,佢地真幸福,成日下午瞓覺覺
倪生係邀請vivian 去覺覺豬

大宅

這是我在另一貓網寫的. 與大家分享.
曾見到一些網友對此書的懷疑, 我則認為, 無論是否宣傳做勢, 這書的內容確是日常養貓人的經歷, 周慧敏寫得好真.

"初看貓種時,亦懷疑養貓者的誠意, 再看內容, 就明白到, 不論牠是一隻名種貓抑或是普通貓, 不應著眼於貓貓的身世.

看此書的角度, 我不會看重/認為/單看它是一本有關一隻有來頭的貓的故事 or 名人養貓日記........, 它只是一位普通養貓人分享她的貓故事. 很不錯. 還可做善事啊!

無論疾病, 年老, 貓貓不再活潑, 我地都要做個負責任的主人, 對愛兒愛女不離不棄, 讓貓貓安享晚年. "

米,
傻啦, 我d中文有幾多公斤我知喎, 成日辭不達意; 自資?? 更無可能, 一定sit. 仲有, 收入 (if any ) 唔會捐比有關機構(更加無人會買), 只會留為仁仔緊急援助基金 (blythemia copyright), 幫補家中日漸老化既貓貓醫藥費, 貓糧貓砂開支. 仲有我d 媽史費.
我情願花時間發下夢睇下有冇撫養寵物子女免稅額. :-P

你出啦, 你在行呀, 我一定買, 唔借.
小火花你做, 我做老花.

qui,
你有無喊呀??

男爵府

vivian同倪生真係好愛貓
倪生會…幫豹仔清潔

當佢地將小貓運送番香港, 佢地真係好細心,又著急
我都是因為呢本書,對倪生改觀

----------------------------------------
如花mau
你o既中文程度,遠超乎自己想像啊 我睇你寫monk哥, 我多眼淚過周慧敏
其實,我不是太眼淺的人,睇可魯喊得勁好多
免稅額,你真係發夢中……

曳仔相集,個人故事,真係有此打算,不過,近排小兒真正多事,我真係將一腔眼淚灌溉文字中……嘻嘻,最近諗下,佢又未c(大吉利是)咁快…總之,跟周慧敏的想法差不多,當我老人痴呆,有文字紀錄,會幫助我重新愛曳仔一次,再'養'他一次
相文集成本好貴 如果唔考慮市場,等我多做幾年先 --->係我發夢中…

maumau,
你真係考慮考慮一下,2萬蚊左右可以出一本書
我幫你做跑腿

別墅

我結果真係左去買左本黎睇, 我只係睇左一小部份, 但已經覺得本書唔錯,相信好值得睇落去, 更估唔到係原來周慧敏唔只識唱歌, 仲冇唔錯的文筆,鐘意動物或貓的人, 好值得去睇呢本書。

伯爵府

我都買左而且睇晒了, 真係估唔到寫得咁好, 感情真係好真摯, 愛貓人必看!
隻隻貓都有唔同既性格, 但係小豹既舉止(除左脾氣冇佢咁大)真係好似好似我的貓女兒小忌廉, 而貓豬就好似我的貓妹妹(我媽的貓女兒)珠珠既性格, 所以我睇到很投入, 一邊看一邊回心微笑, 另外有一樣意外的是估唔到小豹可以在室外安全地渡過左咁耐, 比著我, 我就唔放心比佢出去玩了... 我的小忌廉有時走出走廊電梯大堂, 一聽到有lift黎, 佢就嚇到轉身跋足跑回家的, 好好笑~~~

sky_sky,
當你看到書既後半部, 你更會很感動的, 很心痛的!

伯爵府

deleted (重覆)

伯爵府

伯爵府

首頁

尾頁

跳至