嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姑娘叫我俾條褲阿b著,唔好凍親阿b個膝頭哥,
阿b得十日人仔咋,
我日日都用包被包住,應該無可能會凍親囉!
各位媽媽你地有無俾褲阿b著呀??

洋房

我就冇喇!我囝囝出世時都仲係冬天,我就比短袖Body加長袖夾衣佢著喇!宜家咁熱,著褲咪好熱囉! 可能我囝囝超級怕熱啦!所以我到宜家都冇比過褲佢著。

珍珠宮

好媽媽勳章

我bb在去年12月出世, 天氣勁涷, 但頭1個半月我無俾佢著褲, 因為驚整親佢.

只係著長袍仔+被仔包住, 唔怕涷親.

男爵府

我bb出世到而家都有著褲架,
因為我唔中意果d長袍,
反而而家天氣熱,
係屋企就就唔俾褲仔佢著,
但夜晚訓教就一定會著返,
因為開冷氣訓,
驚bb會凍親~~~

男爵府

BB啱啱出世時無比衭佢著架.
不過當佢1個半月時, 我開始幫佢著衭, 等佢習慣下

男爵府

環保接龍勳章

我囡囡剛出世時都冇比褲仔佢著架 ,
因為健康院姑娘話驚個褲頭整倒條臍帶 ma ~
咁你個 bb " luck " 左臍帶未呀?

大宅

我b女出世個時係10月冇著過褲直至滿月..不過上年又真係熱左d..10月都熱到bb出哂汗..bb未滿月就著短就衫..so far都冇野..其實真係要睇天氣..唔通熱到阿b出哂汗都仲著長就衫熱到佢訓都訓得唔舒服..

別墅

我個b今年最凍時出世(2月), 我都無比褲佢著, 出街就一定加一厚一薄包被, 屋企都會用一張薄(因有暖氣).

大宅

畀面勳章

我bb都係2月出世,滿月前只係著夾衣或長袍+包被,如果你驚整親bb肚臍同冷親膝頭哥,著夾衣咪OK law......

洋房

我B仔依家已經1歲,由出世到現在我都係俾BB著夾衣,我通常會買大Dsize夾衣等BB著得舒服D,不過我會揀D有褲腳種,從來唔會買泳衣腳種夾衣,因為我真係怕凍親阿b個膝頭哥。

大宅

我個人認為唔應該將bb包到實晒,就算初生都係啦...
只會令佢唔識自己調節體溫,小小就覺得凍又會易病..
我bb上年3月出世,未滿月已經係屋企著一件短袖body,唔會包住佢!
一直到而家為止都只係冬天最凍個陣著過長褲咋..
佢身體真係幾好,又唔怕凍,而家開晒冷氣都只係著件背心訓!
有時係街見到d mami成日話驚個bb吹親,大熱天時都包到實一實!
真係好替個bb可憐,因為bb好動真係好怕熱架..
唔只凍親會病,其實好多時都係熱到出汗又吸番d汗散唔到熱而病架!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 puipuiyan 於 08-5-31 02:53 發表
我個人認為唔應該將bb包到實晒,就算初生都係啦...
只會令佢唔識自己調節體溫,小小就覺得凍又會易病..
我bb上年3月出世,未滿月已經係屋企著一件短袖body,唔會包住佢!
一直到而家為止都只係冬天最凍個陣著過長褲咋..
...

我bb都係一樣, 話就話怕熱, 其實都係身體好至唔怕凍呀~
出入冷氣地方, 吹風扇, 都唔駛下下擔心佢會凍親(當然適當時候都會加返外套/褲仔/蓋薄被仔), 涼+爽佢最舒服!
我都相信同平時o既習慣有關, 慣咗比好多衫佢著咪怕凍.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

no need, 但係著長袍囉~
你可以著開鈕夾衣咪包埋腳囉
冬天就可以考慮babylegs + 長袍~

子爵府

多謝各位回應!
我都怕阿b熱親,
但係我阿媽,我奶奶,我老公,
都成日怕阿b凍親,話咁細個bb感冒就慘啦!(感冒唔係因為有菌咩?關凍親事?)
大佬,成廿幾三十度,唔開冷氣,仲要有包被,加棉被,
我阿b開始生粒粒啦!
我真係好忟!但一把口又敵唔過佢地三把口!
有一次,我餵奶,無開冷氣,佢有張被仔包住,我開左風扇,
我阿媽仲話熄風扇,怕吹親阿b!
我好大聲咁鬧佢tim呀!!!!!!!!!!!
唉!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 catmervin 於 08-5-31 10:57 發表
多謝各位回應!
我都怕阿b熱親,
都成日怕阿b凍親,話咁細個bb感冒就慘啦!(感冒唔係因為有菌咩?關凍親事?)
我阿b開始生粒粒啦!
我真係好忟! ...

書講,bb著衫應該比大人著多一件就夠,你去書店買本荷花出版的書有講,到時你可以比佢地睇,我諗佢地會信服一點.

大宅

其實有d就話,bb應該比大人著小一件添,好似係baby-mo講架!
因為bb散熱真係好慢,我地大人覺得熱,其實佢仲熱!!
好彩我99好明白哩個道理,開頭我生完咩都唔識..
亞b未滿月飲奶個陣,佢唔會包住佢之餘仲開大個風扇吹住..
因為bb飲奶要好大力啜,仲要用陰力,真係會好熱架!
俾著大人食野熱都會唔想食,好忟啦!!
只要身體抵抗力好,根本唔駛著咁衫囉,仲要而家D咁熱既天氣!
身體唔好著幾多件都無用啦!!!
我亞B而家連有袖衫都冇著過喇,晚晚都一定背心短褲訓覺!
原文章由 zone 於 08-5-31 11:19 發表

書講,bb著衫應該比大人著多一件就夠,你去書店買本荷花出版的書有講,到時你可以比佢地睇,我諗佢地會信服一點.

大宅

你同你屋企人講,香港D咁熱既天氣已經要著成咁...
咁人地鬼佬個D下下零下幾廿度咁咪死得,最小著十件啦!
就係因為習慣左,所以外國D BABY就算黎到HK既冬天都可以短袖衫!
人地仲會細細個就游水,多做運動,多去戶外玩下,身體抵抗力自然好!!

原文章由 catmervin 於 08-5-31 10:57 發表
多謝各位回應!
我都怕阿b熱親,
我阿b開始生粒粒啦!
我真係好忟! ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb o岩o岩出世時, 係著蛤那衣.

而家會俾褲佢著, 不過係個褲管好大果 d. 開左冷氣一定要著.

如果著 bodysuit, 咁就唔著褲啦.

越細既動物, 表面積比體積大, 即係散熱快. 所以bb 要注意保暖, 佢地成日覺得熱係因為新陳代謝快. 不過太熱又唔得... 比我地著多一件衫就 ok. 儘量用bb 既反應去調校著幾多件衫, bb 既感覺同我地唔同架.

首頁

尾頁

跳至