論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

星期日係咪有人工架 ?

賓賓未做夠3 個月, 我知5月1 日佢係無人工, 但請問星期日係咪要照出糧, 同埋4 月係咪除30 (e.g. 佢24號上工)?
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

大宅

Re: 星期日係咪有人工架 ?

Hi Kittybuzz,

It has been a long time. So how is your new maid?

請問星期日係咪要照出糧

Yes we need to pay the day off even during the first three months.

同埋4 月係咪除30 (e.g. 佢24號上工)?

My first agent and my sister told me aout this formula: 3670 x 12 / 365 to obtain their daily wage, i.e. $120.7. If the maid gets 29 days' pay in that month, I will deduct 1 or 2 days' pay (depending how many days in that month) from $3670. If the maid gets 5 days' pay in that month, I simply mutiply $120.7 by 5.

子爵府

justjust,

oh, my god! I forgot to call you! pls forgive me ah!!

你個小公主又好嗎?

我想問mug 唔係用 $3270 x 12/365 ?? 因$400 係tax 已經比左政府!

大宅

kittybuzz,

你個賓賓5月1日有無放到假呀?至於星期日,只要佢連續做滿七日,就可享有一日有薪假,即如果你要佢喺假日(星期日)唔放假,就要補返一日人工畀佢,或者補返一日假期畀佢.至於計糧,你係可以將工人嘅月薪除30日,因為4月係有30日,你個工人係24號上工,咁即係$3270除30日乖7日=$763.

子爵府

ballpen,

結果我30號 晚同佢講, "你知未夠3 個月聽日係no paid 架", 佢話佢知, 咁我咪問佢聽日幾點出門口, 佢話佢唔想放假, 因為出街要使錢. 所以佢想係屋企做野, 我地pay 番比佢, 咁後來我地又實在要佢洗kitchen & 廁所, 所以佢咪無放假囉!

我初頭都好似你咁諗咁計, 但見justjust 又唔同, 咁點算呀 ?

大宅

kittybuzz,

$3670 is just an example. My maid is still getting $3670 since we signed her in early 2003.

One more thing, to avoid disputes in calculations, if the maid reports duty on the 7th, as an example, I will pay her on the 6th of every month. This way we won't argue which calculation is favorable to which party.

We are 煩緊 choosing kindergarten for our daughter. She caught "Fook Kin" influenza last week and had high fever, bad appetite, bad mood ... not easy to take care of.

How's your son? Which kinder is he going to? You can send me a PM.

大宅

kittybuzz,

你有無對你個賓賓講明,5月1日佢應該要開工做嘢,係無假期的,因為佢未做夠3個月,無勞工假,做左嘢都唔應該有額外工資的,依家你畀多一日人工佢,只係打賞,唔係老馮,你一定要同啲賓賓講明,如果唔係,佢哋會以為係應份的.

至於計糧,其實兩種方法都得,睇吓你鍾意用邊種計法啫.

子爵府

ballpen,

mug 未夠 3 個月連勞工假都無錢架? 我以為唔返工就無, 有返工有做野就要比呀!

大宅

kittybuzz,

我諗你個工人係月薪制的,咁點解working day都要另外畀錢佢呢?不如咁講啦,喺頭3個月,你唔好理邊日係勞工假,你就當嗰3個月係無勞工假的,你只需要畀佢放星期日,喺出糧日,你就出一個月人工畀個工人,咁我諗你會易明啲.

子爵府

ballpen,

wu...... :cry: 我等左你成日喇, 好彩你都覆我暏!

:-P

係呀, 你呾樣講我就明哂喇! thank you! :-P
ballpen 寫道:
kittybuzz,

我諗你個工人係月薪制的,咁點解working day都要另外畀錢佢呢?不如咁講啦,喺頭3個月,你唔好理邊日係勞工假,你就當嗰3個月係無勞工假的,你只需要畀佢放星期日,喺出糧日,你就出一個月人工畀個工人,咁我諗你會易明啲.

大宅

kittybuzz,

估唔到人老珠黃都仲有人等,真係好開心呀! :lol:

我噚日下晝走左去放假呀,好彩我今日有睇到第二頁啫:-P, 如果唔係,真係唔好意思喇,只怪我講嘢唔清唔楚.

子爵府

ballpen,

mug 你都係working mother 呀? 因為我見你咁active, 以為你係少奶奶tim!

[quote]
ballpen 寫道:
kittybuzz,

估唔到人老珠黃都仲有人等,真係好開心呀! :lol:

大宅

kittybuzz,

我都想做少奶奶呀,不過無咁嘅命水丫.

唉!真係覺得自己唔知係幸運,定係無運,去到啲工作綱位都無咩作為,咁即係無得搏,無得升啦:cry: ,不過我會同自己講,我係行運嘅,搵到份舒服嘅工,我好阿Q架.

子爵府

ballpen,

bingo!!!

我都係咁阿Q 架! 見到人地時時要開OT 咪仲慘! 總之放工就閃!

首頁

尾頁

跳至