心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

投訴嘈音後,非常內疚!

上星期六,我投訴對面屋個伯伯製造嘈音(收音機),其實我已經忍o左佢有一個星期(每晚十一點後開機,半小時後關機),所以我忍唔住打電話去三條九,佢o地就叫警察上去警告個伯伯,但我見到個過程後,就好後悔自己所做o既o野,個警察一去到伯伯門口,就好大聲叫阿伯,跟住佢o地講乜我就聽唔到,不過我見到伯伯好驚青咁想整細聲部收音機,但部收音機可能壞壞地,所以佢為有整甩個插穌,之後警察走o左,個伯伯就著返條褲(佢只著底橫),可能因為夏天,伯伯屋企又無冷氣,所以著少o的o傘下熱。我睇完成日過程後,真係好內疚,我覺得個伯伯好慘,因為我令到佢比警察o鬧,而且仲下令佢要著返條褲,我嬲自己點解要咁做,如果忍唔到咩自己走過去同佢講囉,何必要叫警察呢?以家攪到自己成日走去o裝個伯伯,我以家知佢係獨居,而且無工作,屋企好簡陋,間唔中有女人煮飯佢食,平時好少睇電視&聽收音機,所以我覺得自己連伯伯o既少少娛樂都.......... :-( !

唔該你o地教下我應該點補償!

1. 當無事發生,繼續受良心責備。
2. 當面同佢 say sorry+禮物(例如耳筒收音機)。
3. 寫信(唔署名)+禮物(例如耳筒收音機)。 

伯爵府

2019勳章 BK Milk勳章

Re: 投訴嘈音後,非常內疚!

No.2. It is a very good idea(radio with earphone).

伯爵府

咁又唔洗內疚,不如你得閒走過去問個伯伯有冇野幫手啦,因為我都有咁做...

大宅

其實我覺得你又唔需要內疚囉,佢自己都要知道11點後係唔可以制造嘈音嫁嘛,佢唔可以選擇日頭聽嫁,係要夜晚聽嘅??
不過如果你想補償的話,我會選擇當口當面送個耳筒收音機比佢,不過就依自己為好心人送比佢,冇話什麼sorry唔sorry囉

頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

大宅

Thanks.

其實我同佢係唔識o架,而且佢係住對面樓(屋與屋好近),如果我當面同佢 say sorry 或比禮物佢,我真係需要用好大o既勇氣!

別墅

佢開咁大聲可能耳仔吾係咁好,妳送一個耳筒比阿伯,叫佢同耳筒聽收音機......跟住同佢解釋開咁大聲會影響到其他人!咁對妳對佢都好呢!^____^

子爵府

markli 寫道:
佢開咁大聲可能耳仔吾係咁好,妳送一個耳筒比阿伯,叫佢同耳筒聽收音機......跟住同佢解釋開咁大聲會影響到其他人!咁對妳對佢都好呢!^____^

\^_^/ 完全同意~~~!!!就送個耳筒收音機俾個亞伯啦~!又唔係貴嘢嚟,不過,我諗始終一個女人去送禮會唔係咁好,part埋老公陪你去送禮會好啲囉... :-P 我係咪太保守..........

侯爵府

我覺得不如扮傻, 就過去同佢講, 問佢係不係收音機壞左呀? 呢排我訓覺時不會比你收音機嘈住訓不到? 不如我送個耳筒收音機比你?

不需要內疚, 11點後, 開到甘大聲, 佢不岩先.

大宅

ZZZ :

我欣賞你懂得反省和內疚. 其實第2個方案很好, 勇於認錯, 再加一份關懷或幫助, 是很好的榜樣, 可能老人家都有佢的問題和難處. 去吧! :-P

別墅

BandBand^^
好耐無見^^做乜日頭出現﹖吾使番工﹖妳吾係己經無做呀!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

No.2, 不過唔需要刻意道歉,買份耳筒收音機比佢係good idea!

大宅

我都主張揀第二個﹐送個耳筒收音機俾佢。
唔好咁內咎啦﹐你都唔係有心想咁嫁﹐係咪?
◇◆◆◇

男爵府

2019勳章

我都係choice 2

禁止發言

大宅

多謝你o地o既意見!我聽完你o地講後,都覺得應該要選擇第二個答案。
我頭先沖o左落街,買o左部耳筒收音機比個伯伯,我仲係樓下見到佢,所以就鼓起勇氣問佢係米住個層,佢話係,我就同佢講,係我投訴佢,跟手我就比埋禮物佢,兼解釋個段時間我囝囝瞓o緊覺,所以唔好意思,攪到佢無得聽,佢就叫我唔好咁客氣,不過佢知道係耳筒收音機後都幾開心,所以我以家安樂返晒
我之前都問過我老公意見,佢叫我唔好攪咁多o野,不過我覺得好內疚,好彩有你o地,所以我先至有勇氣咁做

謝謝你們

男爵府

ZZZ

唔使太自責, 你可以同佢打下招呼, 試下佢係咪D"老頑固"先, 因為比著我都唔信一個陌生人送禮物啦。 我擔心會反效果添。 有無D互委會或社工可以幫你呀?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

PINKAVA,

多謝你o既意見先,我已經選擇o左 no.2,請睇返第一頁

禁止訪問

大宅

claudia,

首先多謝你咁樣贊我,但係其實我無你所講咁好,因為我一開始就唔應該打三條九,係應該自己去同佢講,所以我以家做o既o野,只係想(離)補對伯伯所做o既o野 :-P !
我都好希望第二時我囝囝會係一個有愛心o既人

首頁

尾頁

跳至
熱門主題