論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

工人用45分鐘啄豬肉同洗菜,耐唔耐呀?

昨天我食miu菜蒸豬肉,BB菜心,約3/4斤菜,10元豬肉,我工人用了45分鍾來啄 Miu 菜同豬肉同洗菜.我奶奶話佢做得耐,你地話耐唔耐呀?
其實我仲要佢蒸魚,不過奶奶嫌佢準備呢兩種

別墅

Re: 工人用45分鐘啄豬肉同洗菜,耐唔耐呀?

seems take a long time, my domestic helper only take 90 minutes to finish cooking the whole meal including washing, cutting. Two dishes and one soup. What do you think? Every day the same.

Of course she is not bun bun but local domestic helper.

I am fed up with bun buns as they alway pretend and a slow mover, so that next time you will not bother them, ha

大宅

heiB,

你個工人做左幾耐?你有無教過個工人點煮飯?你有無睇過個工人點煮飯?是否程序上有問題?叫你奶奶以後唔好幫佢做,淨係叫佢點做,睇住佢點做,即時指出錯處,唔好畀佢有依賴,同埋以防有啲工人精,卸啲嘢畀麻麻做.

大宅

嘩! 有冇耐D呀! 我個工人淨係用1个鐘就已經煮好哂飯! 有時都要啄肉餅, 但都唔駛用45分鐘! 不過佢初初嚟嘅時候, 整餸都幾好味(我哋教佢or佢自己睇烹飪書), 但做耐咗就冇乜心機, 有時要教番囀頭。 攪到我屋企人同朋友都唔嚟食飯, 淨係我哋落廚至嚟。

:-D :-D :-D

男爵府

其實我洗菜都要45分鐘,但中間有30分是浸菜!

是我的話,應先將豬肉梅菜洗好,跟住摘菜,洗兩次,第三次浸半小時,在浸菜其間啄豬肉,應該十分鍾啄完,但我不會企在廚房等菜浸好,好番廳,過一陣再將菜放入筲機

要看看你工人步驟如何,如先洗菜等浸好菜才洗啄豬肉,以我要求浸菜30分,45分就剛剛好!

大宅

佢會唔會唔想處理條魚呀?所以拖延時間。
我個工人最怕整魚和雞(尤其係成條魚買番黎蒸或成隻雞買番黎o個隻),每次整親呢兩樣送,佢都係借頭借路攪第二樣野,洗菜、切薑、拿碗碟等。由於我多數同佢一齊煮,所以好多次都係我唔抵得頸,自己洗番,直到最近,我先知佢怕腥和怕核突,不過食o個時又唔怕播。

男爵府

2019新春慶豚圓

我工人已經在我家做了7個月了.佢做野真係慢到你頂佢唔順.佢唔係第一次在香港做野.之前已經做了2年.佢話舊顧主係underpaid俾佢,因佢唔肯再繼續underpaid,所以唔再做.佢初時來的時候,做野仲慢,連晚飯的

大宅

heiB,

不如你經常提吓佢,佢唔再係underpaid架喇,做嘢一定唔可以好似以前underpaid咁,一定要快手快腳,如果唔係,underpaid都無得佢做,睇吓嚇唔嚇到佢,其實啲印印都唔係真係咁慢的,佢哋大多都有dump功夫嘅習慣,即好似好忙,好多嘢做咁,呢類工人一定要鞭策的,又或者咁啦,你限定佢幾點鐘要煮好飯,如果煮唔好就鬧或罰,睇吓又會唔會好啲.

複式洋房

我個工人黎左年幾, 做野一係勁快,一係勁慢. 快咪做D唔做D囉. 慢咪煮餐飯連切連煮, 起碼2-3個鐘, 一日到黑都係廚房. 激死. 所以我地巳經決定換工人, 一於唔令佢冇得留低.

大宅

heiB,

My maid is same as yours. very very slow...............
she needs at least 2 hours to prepare the dinner, very simple style, i.e. can soap, steam fish. Actually not only cooking, she do housework also very very slow.................she eat her lunch or dinner also very slow................
However, "SLOW" is their life.

As the other BK mother said, they were challenge our patient all the time, of course, if we can't stand about that, we will do by ourselves.

Grace

男爵府

2019新春慶豚圓

之前佢連做淸潔都咁慢手,我已經叫佢做野唔可以咁慢手,之後一,兩個月就好d.依家又開始慢了.不過我唔會叫佢洗菜洗快d,因佢之前洗菜,食果時,竟然有三條蟲.
Ballpen你講得對,我一定要鞭策佢,佢真係有dump功夫

大宅

heiB,

其實你應該同agent講的,唔好怕個工人唔鍾意,因為你同agent講,都係想agent教吓佢,希望佢有改善,仲有,啲印印多數都會驚agent的,agent講一句,好過僱主講十句.

你仲要同你個工人講明,要佢快啲完成工作,唔好dump慢來做,因為你需要佢湊BB,如果佢因為做家務煮飯手腳慢,無時間再湊BB,而要太太湊嘅,咁太太要佢來都無用,睇吓佢明唔明.其實我個印印初來時都好滋油,經我講出以上對話,教埋佢做嘢次序,同埋教左佢雙鑊齊飛後,咁佢真係有大大嘅改善.

別墅

heiB - 其實應同Ballpen甘講,佢地好多時dump野做,同埋佢地似住我地係香港人,唔抵得幫佢地做,我工人之前果約都係甘,買完送返來洗可以同我洗3-4個鐘,我咪成日丙佢囉!,同埋你要好清楚俾佢知,你係唔會幫佢做,你做得慢就夜d訓,不過都係要指定時間起身,佢地自自然然快左.

Magnus Mother
:chair:

大宅

heiB,

一定要同agent講, 因為d agent 有佢地果一套去兇d工人, 例如: 如你唔好好地做, 你僱主第日完約, 可以話比入境處廳你表現差, 等你找唔倒下一個employer架, etc.

雖然, 唔可以期望個工人一下子變到你滿意, 但係總有一段時間會好d, 甘再變差, 咪在找agent, 再炳佢o羅. 我自己用佐個工人一年半, 就叫agent炳佐兩次, 'tum'佐一次. o係........

總之我都係同你一樣, lum住佢湊亞b都幾好, 其他野咪忍佢
o羅. 重有半年, 半年後我就一定換工人. :-x

首頁

尾頁

跳至