心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我昨天好黑呀!

我老公外勤工作時玻璃門碎了,下意識幫伙記擋了。原本自己可收跳開,但伙記就大件事。現在伙記頭逢了兩針,老公手捥逢了十針,刃帶斷咗! :-( 政府d分流和急証醫生和護士真無用! :-x 在十字車都止了血,去到又給醫生和護士弄開看傷口,傷口又弄大d、又止唔到血。前後兩三次,又賴我老公糖尿(好輕微)。 :-x 六時等到九時多才逢針,去到逢針果嗰至見到斷咗刃帶。好彩被發現,如果唔係隻手會唔用得。 :-( 再去骨科逢刃帶到十時多才走得。老公一直唔比我去醫院,話自己無事。要我回家看bb。回到屋企才說,好似人哋割黙一樣,一直流血。如果我在現場實駭死。 :-(

另外partner阿媽暴血管入院,伙記(十幾年朋友)外父心藏病死咗! :-(

亞仔昨天比蚊針到頸同手腫咗。回家發現,死工人又不早跟我說。比我發現,又說是我錯我的責任,唔關她事。是我在房開窗,如果不是他一以過洗哂防蚊的紗,什會有蚊入屋。好嬲!帶同囝囝走咗去吃飯,無理工人。忍多幾天新工人到炒佢。 :-x

都唔知係唔係新年弄羅白糕失敗,人哋話會衰一年。死啦! :-( 現在才舊曆四月,幾時衰到年底呀!早知唔整啦!好後恢! :-(
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

公爵府

Re: 我昨天好黑呀!

Wensi

你hubby點呀, 聽你講都覺得好慘 :-(
唔好咁諗啦...咁o岩得咁Q幾樣唔好既野同一日發生, 明天會更好

伯爵府

MrsNg

大致無事有心,行得走得,隻手無力。但我想一定好痛,而不跟我說,唔想我擔心囉!
Pet Society Email : [email protected]

公爵府

Wensi

緊係痛啦....連刃帶都斷埋, 仲要咁多粒鐘先攪掂 :-(
佢係咪冇返工係屋企休息呀?

伯爵府

唔知?好似還在睡,不感打電話回去。但他要回醫院洗傷口和昨天的店善後,賠玻璃門、請保安晚上看守人家的店。希望第三保有得賠啦!

侯爵府

WENSI,
可唔可以叫PARTNER善後呀
叫你老公休息多D
唔好做粗重野
如果唔你手尾仲長呀
係啦,煲"鹿腳跟"比佢飲唔知好唔好,問下藥材店啦.

伯爵府

栗子媽媽

多謝哂!PARTNER阿媽暴血管入咗院不是第一次啦!大家都忙到七彩!我都唔知鹿腳跟得唔得,不過都會試吓!

侯爵府

WENSI,

PLS CHECK PM. I ALREADY ASK 中醫 FOR MORE.

栗子媽媽

子爵府

Wensi

So sad to hear about this. Hope your husband will recover very soon la...

伯爵府

MuiTse

多謝關心!

伯爵府

老公剛剛打電話來說,骨科醫生話神經線沒有連到,明天要到法國再開刀搏神經線。好煩亞! :-( 政府醫生真無用! :-x

男爵府

畀面勳章

Hello, Wensi,

It is so bad to hear that there were several bad things happened to you to-gether causing you unhappy. The doctors of the HK Govt are not good enough, they only know to do what ever is found afterward. They seem are not professional enough up to a standard qualification. Why such the doctors can serve for the public citizens? They are always working like to take people's body for their learning experiment.
Don't worry any more yourself! Please keep your self and your kids in good order is important now. I hope you will have a good fortune afterward. The future is beter than ever past!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

伯爵府

sfiawong
多謝關心!
說政府醫生不好只是一時意氣之話,因SARS之時他們亦表現出息。:-P
昨天晚上再和老公去我們自己的家庭醫生(一位退休敎授)問意見,好唔好再開刀好?他幫老公做了一論小測驗說,現手指只是比較小小遲鈍和無力,但亦是正常。因刃帶和神經要長一些時間才可以複完,而且傷口好得七七八八,不用急於一時現在開刀。等到20號回醫院複診時,再做長細檢查也不遲。最壞就是現在這樣,開刀可能更壞。所以我們决定不做等到複診再算。
這位醫生好好人說是朋友閒談不用收錢,有十多二十分鐘吖。

子爵府

So lucky you are that you have such a family doctor. Let's see whats the result on 20th. Take care I mean your husband !!

大宅

Wish your husband get well soon!

And luck will always with you!

別墅

GET WELL SOON!!!
Angela

伯爵府

多謝大家關心!

事件還有下文

五月七日早上打電話給骨科醫生(旺X中心蘇XX)說不做手術,下午二時收到agent電話說為什麼不去做手術。因為醫生跟她說,如果不做手術會失去九成功能,遲做要從腳取神經線,要快d做手術不要等太久。嚇死我!但我說為什麽問他手術做與不做有什麽不同,如果做有什麽風險又不說,又說不會跟我老公做風險評估,說了我們都不董。這樣我們那放心給他做手術。agent說這樣看多個醫生取意見比較好。

這樣五月八日下午又去看醫生。這位醫生好確定說不用現在做手術,好少case可以活動而神經線斷了。因為神經線在刃帶之下,而我老公刃帶斷咗三成沒有斷哂。而且兩星期後做也沒有問題,但不要等半年就是。因大腦會忙記這神經線的功能。最後决定不做手術。

正一衰醫生累我又擔心多兩天! :-x

後話我老公不飲我煲的中藥,說很苦很難飲,還有四包未煲。氣死我! :-(

公爵府

Wensi

真係比個醫生嚇鬼死 :-x , 希望你先生快d好番

侯爵府

wensi

你老公好番D未呀? 叫佢多D休息呀
新工人返工未呀? 好唔好過之前那一個

RE: 中藥
都係我老公聽話D,之前同我飲晒.

首頁

尾頁

跳至