網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在2月5日淘了一支抹窗工具,物資料顯示2月7日已經到了,並且已簽收。因為找親戚代收,親戚新年假上中山發現沒有收到貨物。再看物流資料,顯示貨件仍在三鄉速遞站!!昨晚終於找到賣家,賣家說春節耽誤了……

我明白春節物流會有延誤,提早收爐咪提早收爐囉,但總不能夠話對家已經簽收!宜家錢,過數了,貨,我還是收不到!真激氣!

我仲要係請親戚幫我代收,幾個月先上去一次……即係有排未到我手……問個賣家可唔可以改地址,(想改集運),賣家話唔得!!

複式洋房

過年前後買野係麻煩D, 經一事長一智. (五一, 十一長假都盡量避開)

呢件事唔關賣家事, 係物流公司的問題.
而且你去親戚度前唔問佢收到貨未咩?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

國內的物流有時係判上判的, 即賣家發A快遞, A收貨後會自行外判給B, B收貨後物流訊息有時會直接顯示"已簽收", 其實係B已收件. 我試過咁樣, 又係搞咗幾日先知件件嘅下落.

其實如果要親戚代你返內地收貨, 真係唔好慳果少少運費煩到人.

侯爵府

畀面勳章

唔係好明
如果你親戚係新年假先上去
咁就算2月7真係派佐件簽佐收 件貨邊個KEEP?

大宅

引用:過年前後買野係麻煩D, 經一事長一智. (五一

原帖由 maomao0102 於 15-02-25 發表
過年前後買野係麻煩D, 經一事長一智. (五一, 十一長假都盡量避開)

呢件事唔關賣家事, 係物流公司的問題.
親戚年假時上去,啲賣家都收哂爐…… 國內假期真係勁煩

大宅

引用:國內的物流有時係判上判的, 即賣家發A快遞,

原帖由 tantanmama 於 15-02-25 發表
國內的物流有時係判上判的, 即賣家發A快遞, A收貨後會自行外判給B, B收貨後物流訊息有時會直接顯示"已簽收" ...
係……所以諗住轉集運,唔想再煩到人……家陣勁煩

複式洋房

hahachan 發表於 15-2-25 16:46
親戚年假時上去,啲賣家都收哂爐…… 國內假期真係勁煩

其實唔係國內假期煩, 全世界都知過年會放假架啦...

係你搵親戚收貨麻煩遮...

安排好少少早幾日買 / 俾多少少錢用集運自取一D都唔煩...

伯爵府

BK Milk勳章

hahachan 發表於 15-2-25 06:05
我在2月5日淘了一支抹窗工具,物資料顯示2月7日已經到了,並且已簽收。因為找親戚代收,親戚新年假上中山發 ...
我試過順豐拒收,即聯絡賣家轉發去集運,賣家幫我搞,佢話快遞要收多佢一次錢,佢好好人無收番我錢

首頁

尾頁

跳至