嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BB三日無得去大大,點算?

我BB三日都無得去大大,可以點算?
佢而家2個半月大,駛唔駛轉奶粉?
我大B叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
我小B叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

禁止訪問

Re: BB三日無得去大大,點算?

男爵府

2019勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幫佢按摩肚仔係work,如果都唔得,試下用d溫水幫bb按下肛門(係一個兒科醫生教).
綽盈媽咪 ;-)

別墅

My son like your baby having no po po for 3 days and po po 3 times on the 4th day. Doctor said that its normal and I think there is no need to change other milk powder because of this. I feed my son by breast milk also have this occur - 3 times up to now!

男爵府

我個BB唔係3日冇大大, 佢日日都有, 不過係好大舊, 硬到出唔到黎, 見佢好辛苦, 一路谷到面都紅埋, 見到有大大o係佢肛門但又出唔到黎, 再唔係呢就係痾到一半斷左, 果半冇夠力痾, 縮番入去, 又一日, 谷谷埋埋佢都係痾得好辛苦。 我忍唔住要幫幫佢, 就係買灌腸劑 (即甘油條), 細路仔用少少就夠了, 我個女好快就有得痾, 不過由於太大舊, 我都要 "出手" 幫幫佢, 先囉d保鮮紙包住隻手指, 最好係microwave厚d果隻, 然後搽少少BB油在他的肛門處幫佢tun下tun下, 大大就出黎了, 我個女好慘, 一路痾一路喊得好淒涼, 成頭大汗, 果刻我好似幫個女接生咁, 不過接既係 "一舊頑固既大大"。 :-(

如果BB 3日冇大大, 而第4日有得去, 又唔係去得咁辛苦的話, 其實都冇咩大問題, 但遇上便秘問題, 好似我個女咁, 不妨可以考慮用下灌腸劑, 好多媽咪都會好驚, 咁細個BB得唔得架, 可能更有d媽咪會話我痴線忝, 不過你諗下用藥只係幫助到佢排便, 而藥物唔係食入肚, 都係會痾番出黎的話, 其實係冇乜壞影響的。 自此之後, 我就比好多水/湯/魚肝油我個女飲, 比多少少菜入粥仔度, 而家大大暢通左好多。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

禁止發言

男爵府

2019勳章

My b sometimes痾得好辛苦. she doesn't know how to 用力 and then vomits. When I saw her vomitting, I was very 心痛. What I can do is to give her more water but it doesn’t work even she drinks 10oz water per day. Do I need to change the milk formula?

侯爵府

Mummy 寫道:
我個BB唔係3日冇大大, 佢日日都有, 不過係好大舊, 硬到出唔到黎, 見佢好辛苦, 一路谷到面都紅埋, 見到有大大o係佢肛門但又出唔到黎, 再唔係呢就係痾到一半斷左, 果半冇夠力痾, 縮番入去, 又一日, 谷谷埋埋佢都係痾得好辛苦。 我忍唔住要幫幫佢, 就係買灌腸劑 (即甘油條), 細路仔用少少就夠了, 我個女好快就有得痾, 不過由於太大舊, 我都要 "出手" 幫幫佢, 先囉d保鮮紙包住隻手指, 最好係microwave厚d果隻, 然後搽少少BB油在他的肛門處幫佢tun下tun下, 大大就出黎了, 我個女好慘, 一路痾一路喊得好淒涼, 成頭大汗, 果刻我好似幫個女接生咁, 不過接既係 "一舊頑固既大大"。 :-(

如果BB 3日冇大大, 而第4日有得去, 又唔係去得咁辛苦的話, 其實都冇咩大問題, 但遇上便秘問題, 好似我個女咁, 不妨可以考慮用下灌腸劑, 好多媽咪都會好驚, 咁細個BB得唔得架, 可能更有d媽咪會話我痴線忝, 不過你諗下用藥只係幫助到佢排便, 而藥物唔係食入肚, 都係會痾番出黎的話, 其實係冇乜壞影響的。 自此之後, 我就比好多水/湯/魚肝油我個女飲, 比多少少菜入粥仔度, 而家大大暢通左好多。

hi, Mummy

May I know how old is your bb
mine has the same situation as yours :-x :-x
I help her with my little finger & vaseline but unsuccessful. :-( :-(
Can u or other mums tell me that how old can a bb use 灌腸劑

thx

大宅

Hi, all

我BB1歲大, 都有此現象, 甚至疴損肛鬥出血。

而家我時常用開奶茶開奶,仲有改食多啲Oats麥皮+黄蕃薯, 情况己有明顯改善, 变得易疴,唔駛出大力。你哋不妨試吓。

+
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

首頁

尾頁

跳至