論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你話好冇請工人?

我兒子3歲,番全日N1幼兒園,我兩公婆要番工,如果兒子病,有時唔係禁方便請假,但都要請,因為冇人幫到我去照顧他。但如請工人後,兒子會在4:30PM 放学,(因現在我晚上8:00PM 前先去湊他放学,在校吃埋晚餐) 我怕日頭冇人睇住工人做嘢,有冇偷懶都唔知,都幾FREE,可能狂煲電話粥。請各位比D意見我啦唔該!

別墅

Re: 你話好冇請工人?

alternative is you employ part time local domestic helper , ask them to clean up your house on weekends and on weekdays if necessary come to your house to look after your kid

Some of my friends use local helper instead of overseas maids and it works provided that you dont need maid most of the time, otherwise it is quite expensive to employ local helper as their salary is counted by hours

複式洋房

我不想請家務助理,因太貴

複式洋房

請比d意見我啦?

大宅

CCPP,

你兒子雖然返全日,但佢仲係細,咁細嘅小朋友,身體一定會比較弱,放病假嘅機會就相對會比較多,所以我會建議請外傭,而且當遇上學校假期,又唔使你掛住請假,有工人幫你手照顧你個仔,仲有半夜三更,大吉利事講句丫,你需要出去,但又唔可以帶個小朋友出去嘅話,咁外傭就可以幫到你了,仲有,有左外傭後,你個仔仲可以享多啲天倫,因為佢可以同父母一起吃晚飯,而你放工後,又唔使做家務,真正可以休息吓,仲可以有多啲時間同個仔玩,傾吓偈.

至於你驚平時個工人得閒過頭,會作反,其實,除左嗰啲要湊BB嘅工人之外,所有工人我都覺得佢哋都會比較清閒,你或者可以叫個工人日間先好做大清潔囉,例如,食完晚飯,洗完碗,就唔好抹廚房住,叫佢第二朝先抹,一來有多啲時間抹,可以抹得撤底啲,乾淨啲,夜晚又可以多啲時間幫你手,一起陪你個仔玩,洗廁所都係一樣,夜晚沖完涼,只要佢抹乾啲水就得,等到第二朝才洗廁所,洗浴缸等,仲有,你可以叫個工人日日都抹窗,或者經常煲吓湯,煮多幾個餸,甚至乎,叫個工人用手洗你個仔嘅衫都得,同埋要個工人清潔間屋一定要乾淨,每個角落都要抹,日日如是,咁我諗佢哋都唔會太清閒了.

不過你要晚晚都要check吓佢啲工作,睇吓佢有無乾回報,無做都話自己做左,仲有,如果可以嘅話,盡量唔好畀個工人去街市,啲錢盡量唔經佢手,同埋唔好畀佢平時有借口落街.

如果你驚個工人會煲電話粥,咁你可以經常性不定時咁打電話返屋企,check吓佢,總之,工人初來時,一定要嚴厲啲對佢哋,唔好畀佢哋太得閒,太自由,一定要佢哋聽話.

當然你仲可以裝埋cam啦,咁就更加好了.

當你用過工人之後,你就會發覺,真係好舒服的,放左工,咩都唔使做,就有飯食,屋企又企理.

子爵府

ballpen,

hello, it's me!

我同你諗法直頭一樣呀! 當自然係講緊個工人ok啦! 不過我就唔會叫佢做須時太耐o既清潔係日頭做, (洗廁所就一定要), 因為我同佢講, "play with my kid is one part of your job," ! 所以佢到星期六就做餐水!
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

水晶宮

2019新春慶豚圓

好同意ballpen o既講法, 我都係因為咁, 所以請外傭. 自己放o左工之後, 唔需要忙煮飯, 做家務, 返到屋企就見到阿b,有多d時間親子. 打風落雨冇學返, 唔洗撲來撲去搵人睇bb, 或湊佢放學. bb唔洗在日托逗留咁長時間, 有番d家庭溫暖.

請外傭, 要有心理準備同一個陌生人一齊住, 自己同個工人都要時間適應大家. 仲有, 請工人, 唔好好似我咁唔set rules(第一次請, 冇經驗, 個工人又係個friend之前用過), 如果唔係初初手鬆, 之後想收緊, 都好難.

大宅

kittybuzz 寫道:
..... 所以佢到星期六就做餐水!

咩水呀?汗水牙? :lol:

無錯呀,我個工人最忙嘅時候就係星期六同星期一,因為星期六係放假前夕,星期一係放假後嘅第一個工作日.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至