自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問如果中電成日話條村d人反對停電,而吾幫我地間屋整電既話,有咩法律系可以保障到我地,要求中電整電呀?
因爲我地系租客,個間屋系新起既,已經等左2個月,都未有正式電用,住吾到,中電話一定要停個零鐘電,先可以駁電裝電裱,但系d村民經常以吾合理既理由反對停電,搞到佢地遲遲都未可以開始整電窝,但系其實中電出張紙話邊個時間會停電,預早通知佢地就得啦,因爲吾系系吾通知既情况下停你電嘛,甘樣其實吾使理佢地反吾反對架下嘛?!
想問點樣先可以令中電出通知紙,而又吾使理d村民反對停電,開工整電呀?

水晶宮

回覆:請問有無人識法律或做律師

試下搵區議員問下。

伯爵府

回覆:wendy1224 的帖子

同業主反映下好喎,間屋無電嘅點住呀? 仲要收租?

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:我想問如果中電成日話條村d人反對停電,而

原帖由 wendy1224 於 15-03-01 發表
我想問如果中電成日話條村d人反對停電,而吾幫我地間屋整電既話,有咩法律系可以保障到我地,要求中電整電 ...
邊區呀?

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

回覆:請問有無人識法律或做律師?

聽過case
又係鄰居唔肯,最後冇水冇電
所以要自己打好關係

wcpcelia    發表於 15-3-1 10:39

伯爵府

我想問如果中電成日話條村d人反對停電,而吾幫我地間屋整電既話,有咩法律系可以保障到我地,要求中電整電 ...
間屋租既, 點解唔叫業主解決?

珊瑚宮

畀面勳章

引用:同業主反映下好喎,間屋無電嘅點住呀?+仲

原帖由 wister 於 15-03-01 發表

公爵府

引用:同業主反映下好喎,間屋無電嘅點住呀?+仲

係啦,叫佢免你租,再吾係,你自己都要搵定後路。

伯爵府

回覆:請問有無人識法律或做律師

無水無電你都租???叫業主搞啦

禁止訪問

複式洋房

引用:同業主反映下好喎,間屋無電嘅點住呀? 仲

甘又未開始收租既,我地只系落左訂金,但系之前個業主呃我地話2月1號搞掂,叫我地買定傢俬擺系度,點知我地d傢俬電器買左擺系佢間屋,但系又無得住,又驚呢排甘潮濕,d傢俬會發霉

複式洋房

回覆:Zenia 的帖子

元朗村屋

複式洋房

引用:Quote:原帖由 wendy1224 於 15-03-01 發表

原帖由 Zenia 於 15-03-01 發表
邊區呀?
元朗村屋

複式洋房

引用:無水無電你都租???叫業主搞啦

原帖由 hanbb 於 15-03-01 發表
無水無電你都租???叫業主搞啦
因爲租個時12月尾業主話一星期後就搞掂d電,一月尾前就可以住既啦,呃我地點知搞到依家都未得

子爵府

回覆:請問有無人識法律或做律師?

叫業主兩星期內搞掂,否則搬。

佢係有心想租比你一定搞得掂。

如果兩個星期佢搞唔掂就唔好搬入去,搬入去分分中仲慘,好多梁x元

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wendy1224 發表於 15-3-1 19:14
元朗村屋

其實要睇你租屋果陣有無講清楚間屋嘅情況。

http://www.districtcouncils.gov.hk/yl/tc/public.html

試下make appointment 同區議員傾下先。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

複式洋房

引用:叫業主兩星期內搞掂,否則搬。佢係有心想租

原帖由 werty 於 15-03-01 發表
叫業主兩星期內搞掂,否則搬。

佢係有心想租比你一定搞得掂。
但系依家又好難搬,因爲新買既傢俬砌好細擺系個度,好難搬走

子爵府

引用:Quote:wendy1224+發表於+15-3-1+19:14+元朗

原帖由 Zenia 於 15-03-01 發表
其實要睇你租屋果陣有無講清楚間屋嘅情況。

http://www.districtcouncils.gov.hk/yl/tc/public.html
嗰啲所謂區議員都係幫村民,唔敢得失佢地

伯爵府

wendy1224 發表於 15-3-1 19:39
因爲租個時12月尾業主話一星期後就搞掂d電,一月尾前就可以住既啦,呃我地點知搞到依家都未得 ...
俾個限期一定要業主攪掂啦! 佢攪唔掂就搬,用小額CLAIM番你嘅損失. 題外話. 我話過一定唔會住新界D村屋,D村民真係野蠻人,我一定頂佢地唔順

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+15-03-01+發表叫業

但系依家又好難搬,因爲新買既傢俬砌好細擺系個度,好難搬走
難都要,否則有排你受

首頁

尾頁

跳至