在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

呢排比個四歲囡囡玩死!!!

近排4崴個囡囡食飯由原本1個鍾轉變成要食2個鍾;仲要餵佢食嗰隻,做功課又冇心機,做1板功課要成粒鍾,但係要鬧住嚟做,你話係唔係比佢激死!請問你們有冇好辦法教我對付佢?
[img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/27.gif[/img][img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/41.gif[/img][img align=right]http://www.new-kingdom.com/dz/images/avatars/42.gif[/img]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 呢排比個四歲囡囡玩死!!!

"食飯由原本1個鍾轉變成要食2個鍾"

I never let my son take meal more than 30min. So, If I were you , I wont let her eat after 30min.

Just let her keep hungry until next meal.

複式洋房

我都試過,我後來頂唔順話比佢班主任知,叫佢同個女傾,有時d細路比人教會聽d,仲有你日日哦佢佢都只當你唱歌,佢地要真係激到你發火變瘋婦先知死,咁就傷母女感情啦.

民房

我BB36磅100cm高,2嵗5个月,每出一次街,得半條命,未計曳曳!

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

係咪近呢幾排係甘, 你有無同佢傾計, 佢有無同你講幼稚園D野。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

複式洋房

我個女差不多四歲, 她和你的囡囡不論在吃飯和做工課都好相似.

你可試當這是個game, 比少d飯和餸比囡囡 (目的是使她能找到成功感), then放個鐘在棹上, 話比佢知她須要在何時完成. 完成後要誇張d鼓勵佢; 如不能完成都要鼓勵佢(例如, 自己吃飯, 食得很乾淨等等)。 但要告知她無須繼續食餘下來的飯菜. 因game已完. (之後你可慢慢把飯菜加多)

我嘗試此方法, 對我的女兒是可行的.

在工課方面, 我都好頭痛, 還在嘗試不同方法幫助囡囡.

別墅

我囝囝4.5yrs, 前排因常下雨, 放學無同佢去公園玩吓, 可能 D 精力過剩 la, 唔好話功課唔想做, 連做人都好似唔想, 咩都唔肯合作, 咩都喊歺飽. 但D 功課又唔可以"右"佢唔做, 所以佢唔想做時, 我就同佢講: "如不想做, 就收埋佢, 等聽日老師 ask 你 why la" 一路講, 一路同佢收. 佢就好驚, 抹 tear, 喊住話唔得要做. 之後更系流住兩堂 tear, 一路好快咁做. 嗰辦法到而家都 work ga.
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

首頁

尾頁

跳至