興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章

我係咪中毒?

今日開機無耐就有D怪,好難入到BK,其他就冇問題,但唔夠3分鐘就自動跳走出返去開機畫面,要重新入過黎,3分鐘左右又重覆,我係咪中毒呀?點知自己個腦有冇中毒?我用window xp架.又唔識電腦,有冇人可以help me?

複式洋房

Re: 我係咪中毒?

carollam310 寫道:
今日開機無耐就有D怪,好難入到BK,其他就冇問題,但唔夠3分鐘就自動跳走出返去開機畫面,要重新入過黎,3分鐘左右又重覆,我係咪中毒呀?點知自己個腦有冇中毒?我用window xp架.又唔識電腦,有冇人可以help me?

"出返去開機畫面"係咪即係重新開機呀?而家0個隻Sasser好多人都中招,就係會迫你再開機呀

如果係呢個毒既,你可以參考下呢個網:
http://www.symantec.com/region/tw/avcenter/vinfo/venc/data/tw-w32.sasser.removal.tool.html

其實http://www.microsoft.com/taiwan/ 都有講呢隻毒既

而呢個就係norton既線上掃毒:
http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?productid=NSWPro2003&langid=ch&venid=sym

珍珠宮

我用左線上掃毒話恭喜我,掃描結果係冇毒.但點解仲係咁?我又唔識電腦,次次中毒都係搵朋友幫我搞,我中毒得幾密,煩死人.自己又唔識搞,我平時除左bk,仲會去yahoo japan睇o野,因為唔識所以唔敢周圍去.唔知係咪阿女用o個陣周圍開o野黎睇先中毒呢?佢通常去睇卡通圖片架.

複式洋房

我用左線上掃毒話恭喜我,掃描結果係冇毒.但點解仲係咁?我又唔識電腦,次次中毒都係搵朋友幫我搞,我中毒得幾密,煩死人.自己又唔識搞,我平時除左bk,仲會去yahoo japan睇o野,因為唔識所以唔敢周圍去.唔知係咪阿女用o個陣周圍開o野黎睇先中毒呢?佢通常去睇卡通圖片架.

咁你所講既跳去開機既畫面其實即係有冇重新開機呀?

我都成日中毒,都成日洗腦架,上網我都覺得幾易中毒,學下點format啦,好有用,而且都唔係好難架咋

同埋裝個防毒軟件我覺得會好d

珍珠宮

唔駛重新開機,但要重新入返黎,bk特別難入,唔通我用bt整壞左?聽人講用BT會傷害個腦架,但我只用了4次.

大宅

好似無乜邊隻會要係重新logon!

複式洋房

唔駛重新開機,但要重新入返黎,bk特別難入,唔通我用bt整壞左?聽人講用BT會傷害個腦架,但我只用了4次.

都真係唔知咩事,用BT都應該唔關事呀,我都用左BT一段時間,一星期重組一次個hard disk都冇咩問題

珍珠宮

我之前聽人講用BT會傷害到個腦,我用左4次去download電影,知道之後立即刪除晒,我想問問你window xp點樣重組harddisk?麻煩嗎?我呢D唔識電腦既蠢材可以做到嗎?因為我乜都唔識所以一直以來唔敢自己搞,次次都要煩人.我想自己學下搞.有冇乜野書或者網頁可以比我呢D初學者學用架?

珍珠宮

好奇怪,冇毒的話點會成日出現ieplore.exe發生問題,必須關閉,回報,唔回報都跳走乜都冇晒.去返桌面,唔駛再登入.但係都麻煩.睇睇下又出現叫我回報,又返出去再入返黎.若果我要回應就要同佢鬥快.一出現又要再黎過,激死人.唔通真係冇得救?好憎自己乜都唔識~~~

複式洋房

我之前聽人講用BT會傷害到個腦,我用左4次去download電影,知道之後立即刪除晒,我想問問你window xp點樣重組harddisk?麻煩嗎?我呢D唔識電腦既蠢材可以做到嗎?因為我乜都唔識所以一直以來唔敢自己搞,次次都要煩人.我想自己學下搞.有冇乜野書或者網頁可以比我呢D初學者學用架?

重組好易架,就算唔用BT都要間中重組下,仲要做埋個"檢查錯誤",呢2樣都係同一個地方見得到既

1.開"我的電腦"

2.0係你要"重組"/"檢查錯誤"既hard disk度右click去"內容"(重組既話,是旦一個hard disk度右click內容都會去到晒所有既hard disk)

3.click完你會見到而家用左幾多hard disk,咁就click去第二頁既"工具"

4.你click"立即檢查"/"立即重組"

5.檢查既話,就咩都剔晒佢,再click"開始",但好多時都會0係你再開機先會同你檢查既

6.重組既話,0係上面揀左你要重組既hard disk,再click下面既"分析",咁就睇到你個hard disk洗唔洗重組,你都可以直接揀"磁碟重組"既

我學電腦好懶架,部機死起上唻就試下,問下人,自己研究下咁去學既,我成日覺得電腦科技咁快,睇d書都out得好快咁,所以我都唔知睇咩書/網好

如果你朋友整開電腦,叫佢教下你嗎,我初初學format部腦,都係朋友講一次大概,我就去試,只係初初真係有好多野錯

珍珠宮

多謝你答我問題,我自己都覺得自己煩,麻煩晒,每次一出現叫我回報就跳走,但有個咸濕廣告彈入,可能係呢個問題,有冇辦法唔比廣告彈出黎呀?

複式洋房

多謝你答我問題,我自己都覺得自己煩,麻煩晒,每次一出現叫我回報就跳走,但有個咸濕廣告彈入,可能係呢個問題,有冇辦法唔比廣告彈出黎呀?

原來我睇唔到你上一個問題,我之前打得太多字,send左出去都唔知你快我5分鍾添

ie 有問題都有可能係你未做windows update呀,winxp有個update係講呢樣野既,唔知你有冇update到,係叫Q329692

唔俾pop up廣告出唻既話,可能會有好多網都入唔到架喎,我試過咁之後都冇用啦,都唔係好記得點較,係0係IE度改野既

我而家用緊個Alexa,好似YAHOO 咁既,裝0係IE度,每馮有彈起既網佢都會問下我先既,你睇下呢個你會唔會用
http://www.newsgroup.com.hk/

另外,唔係網頁而久唔久彈出唻,都係講咸網既視窗就可以唔俾佢出現:

1.控制台
2.系統管理工具
3.服務
4.click 開Messenger
5.click停止
6."啟動類型"改為"已停用"
7.套用
8.確定

咁就得啦,你試下啦

唔洗客氣,大家研究下,唔係麻煩呀

複式洋房

Q329692既相關網址

Q329692

珍珠宮

我尋晚都有去問朋友,o係電話搖控我搞,搞到我一頭霧水,又怕比人鬧死蠢,唯有扮明啦 :-P ,朋友話iexplore exe發坐問題要關閉係要去將記憶体兩條256改為一條256就得.呢句我唔明呀.你好好人呢.咁肯幫人,到依家都未話我死蠢,其實我都覺自己煩,但係為左整返個腦我點都會厚住面皮問到底.辛苦你呀~~~

複式洋房

我尋晚都有去問朋友,o係電話搖控我搞,搞到我一頭霧水,又怕比人鬧死蠢,唯有扮明啦 :-P ,朋友話iexplore exe發坐問題要關閉係要去將記憶体兩條256改為一條256就得.呢句我唔明呀.你好好人呢.咁肯幫人,到依家都未話我死蠢,其實我都覺自己煩,但係為左整返個腦我點都會厚住面皮問到底.辛苦你呀~~~

你2條ram唔係一齊裝架咩?唔知你朋友係咪話你2條ram唔夾呀,佢有冇講點解呀?

我又未聽過話要改ram呀,而家有d底板要2條ram先行得順架添512變256ram好0徒咁

夜d我再試下上網搵方法,而家我出去睇printer同埋買野俾媽咪先

你試試我俾你既網址update下,你又update下個windows睇下得唔得先啦

你唔係蠢呀,唔洗咁客氣,唔識緊係要問人架啦,我身邊大大多數既朋友識既應該仲少過你,起碼佢地唔會問我咁好,通常都係拎唻俾我format既多
其實我都識得好少野,有咩事我自己會format部腦呀

珍珠宮

我都唔知係乜野事,掃毒結果又話我冇毒.但又慢又難入bk,唔夠一陣就跳走,我用香港寬頻架,以前一直好地地,Login之後就用得.以家一陣就跳走要重新login開始過,再唔夠一陣又係咁.windows media player個媒体櫃亂晒,又刪除唔到D歌.佢自動幫我將歌乘3,係每首乘3,例如A有10首,B有20首.以前好整齊架依家A有30首B有60首,變左3倍,又唔可以將多左既刪除.刪除完又有返.可唔可以全部唔要重新排過呀?要重新裝過嗎?

複式洋房

你部腦又真係好怪喎,你朋友會唔會可以幫你FORMAT下部機呀?咁你睇下順手可以學下野嗎

我冇用windows media player個媒體櫃既,0岩0岩開唻睇過,應該可以隨意加減個LIST架喎,個櫃頂有個x咁係可以del 個list既歌架嗎
你都可以試下再裝windows media player既,做圭update呀要.

其實咁多野唔順,真係洗下可能會好d

珍珠宮

我覺得電腦怪怪地係可能之前我用左BT4次去下載電影,磁碟機成日都話唔夠,要我刪徐其他野讓位,可能刪徐左有用既野,每次下載完睇完就會刪徐先再下載下一部,但次次都唔夠空間,我點樣先知道磁碟機內邊樣冇用可以刪除?我以家唔敢用BT,用BT有乜野要注意呢?睇完刪徐係咪好過儲住?

複式洋房

我覺得電腦怪怪地係可能之前我用左BT4次去下載電影,磁碟機成日都話唔夠,要我刪徐其他野讓位,可能刪徐左有用既野,每次下載完睇完就會刪徐先再下載下一部,但次次都唔夠空間,我點樣先知道磁碟機內邊樣冇用可以刪除?我以家唔敢用BT,用BT有乜野要注意呢?睇完刪徐係咪好過儲住?

你可以用WINDOWS既"清理磁碟"去洗下少少可以洗既野既,你0係
"我的電腦"右CLICK C:
咁你就會見到個"清理磁碟"既野架啦

仲有你自己裝既程式先好洗,好似d整相玩game 0個d

玩BT我覺得要KEEP住去重組個hard DISK,小心中毒,我只係會做呢2樣,我自己就買多左個HARD disk去玩既,所以玩得比較安全,有咩事都唔會咩都冇嗎

如果你hard disk唔夠位既,當然要睇完就洗啦,燒左碟唻睇都好架,我次次都係燒唻睇既,我唔太鍾意0係電腦睇戲

一套戲最多都應該係1,2G,你唔夠HARD DISK既話個HARD DISK都應該幾細下喎,應該都用左一段時間,HARD DISK舊左好易壞架,小心

珍珠宮

kelvin_kit:
我朋友教我刪徐不必要既野可以慳位,你認為行得通嗎?
(1)移徐window messenger.因為我一直冇用.
(2)關閉糸統還原
(3)刪徐系統檔案備份
(4)刪徐驅動備份檔案
(5)刪徐Help檔
(6)刪徐c/window/ime目錄下冇用既輸入法
(7)刪徐window update setup files
(8)刪徐system32 dll cache 目錄下的備用dll檔
(9)刪徐無用既糸統檔案
我唔知有冇記錯,但類似係講呢D野,佢話裏面其實有好多冇用既野,刪徐左可以多D空間喎,行得通嗎?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題