親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我心願想每年去一次旅行.(可以relax)

講真, 自從女女出左細, 都不是每年去一次旅行, 但都會每年去一次細型trip, 例如macau, 大陸, 深圳等. 講真, 每年去一次旅行, 我想這個心願都不是太過份掛.

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 我心願想每年去一次旅行.(可以relax)

唔過份,我想每年兩次添呀! :-P
以前經濟問題唔可以去,而家環境好d,我想每年去兩次! 一次一家四口去,一次兩公婆拍拖去
不過未必可以呀! 一年一次就應該得! :-P

複式洋房

唔算過份. 我仔仔而家仲細, 去唔得太耐, 我諗呢2年我只會帶佢去東南亞國家, 其實我好想去巴黎, 瑞士, 羅馬...等等.

大宅

honda,

你小朋友多大?其實只要目的地是安全的國家,小朋友年齡也不一定是問題.我有一本書,作者(洋人)由兒子四個月大左右就帶到四處去.三歲前已去過差不過二十個國家.當然我們不是每個人都可以這樣.但如果你真的很想去,也不一定被孩子的年齡而牽制.

到小朋友入了學,你就無可選擇要在暑假跟人迫,貴機票,貴房間,天氣多半太熱.都不是最理想的旅遊季節.

老實說,現在世界越來越不安全,我反而怕有一天,我們想一家人開開心心的旅行,也因為各種恐怖活動而裹足不前呀.

大宅

I agree Blythemia, the age of baby is not a problem, you can have 一次, 二次 or 三次 旅行 a year depends on time & money. But when one day, you found 世界越來越不安全,各種恐怖活動 lead us 裹足不前, we are definitely cannot 一家人開開心心的旅行. My husband spend 2 days a week in Shezhen, he said China is not a safe place, so, he never let my son (2.5 yrs) & I go to China even for a short trip.
Phuket was a good place for relax before, but now, 恐怖活動 stop us, again :(

別墅

Blythemia 寫道:
老實說,現在世界越來越不安全,我反而怕有一天,我們想一家人開開心心的旅行,也因為各種恐怖活動而裹足不前呀.

我都覺得係呀~~
不過我都好想一年去一次旅行呀

首頁

尾頁

跳至
熱門主題