論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請咗印尼工人,佢中文、英文都只識少少,叫佢做野,成日唔記得野、唔明白做錯、聽唔明唔問。

請問有何方法,令佢明白?

謝謝。

禁止訪問

伯爵府

引用:我請咗印尼工人,佢中文、英文都只識少少,

原帖由 by2415 於 15-03-03 發表
我請咗印尼工人,佢中文、英文都只識少少,叫佢做野,成日唔記得野、唔明白做錯、聽唔明唔問。

請問有何方 ...
同佢講多d,比佢聽多d,有語言天份幾個月都明好多,冇心學加冇天份--無得教

男爵府

回覆:你地點同印尼工人溝通?

我個印尼工人來左香港4年幾都係中文英文識小小成日唔記得又唔肯寫低去,無辨法我已罵左1年有多就快完約仲可能唔續,之後又要從新再教過1個

大宅

佢聽完你D指示, 試吓叫佢自己講一次俾你聽,睇吓佢真明定假明!!!

男爵府

叫佢用本薄記低lor~ or叫佢記落佢個日曆度~ 有咩重要o既事講多幾次lor~

男爵府

個新印尼姐姐黎左我家3日, 中英文都吾識(聽同講), 好難溝通, 舊姐姐就走了, 點算?
agent話比的時間佢, 好快會學識, 但已經在agent公司住左2個月, 話會教佢講和聽, 好似無進步.
我返左工, 打電話回家問下情況, 佢都吾明我問?

大宅

我都遇過相同情況, 其實我覺得好睇姐姐有無心學.

我之前的印尼姐姐, 初到步懂簡單中文, 因在 training school 有學, 之後我亦有買印傭學語言書俾佢, 但佢唔睇, 做左3個月廣東話無進步不特止重要退步, 我又係打電話返去問小朋友情況完全溝通唔到, 日用品 / 食物 亦完全唔識, 最終無辦法要放棄

但亦見有朋友的印尼姐姐很好學, 一得閒就睇 agent 俾既notes, 兩三個月已能溝通.

所以我覺得好睇彩數, 睇下姐姐肯唔肯學

男爵府

我是否請了你舊工人? 可以pm我她資料嗎?

大宅

回覆 why-123 的帖子

不會, 我兩天前才放棄她

男爵府

里3個月, 你又點同佢溝通呢? (返左工後)
而家舊姐姐教緊佢日程
送午到學校(在家附近)
接放學(在家附近)
照顧細仔(兩歲)
舊工人星期日要走. 下星期要閞始了........

大宅

我有長輩在家中教她, 但有時長輩行開行埋需要她睇住小朋友, 但溝通唔到, 所以最後不能用.

你的姐姐是斷約還是海外請來的?

男爵府

斷約呀, 因我有3小孩, 好難請到

大宅

引用:Quote:原帖由+by2415+於+15-03-03+發表我請

原帖由 濛查查 於 15-03-03 發表
同佢講多d,比佢聽多d,有語言天份幾個月都明好多,冇心學加冇天份--無得教

...
講多d、聽多d,即係點?

同佢講多d野?

男爵府

ck2011 發表於 15-3-4 12:06

我有長輩在家中教她, 但有時長輩行開行埋需要她睇住小朋友, 但溝通唔到, 所以最後不 ...
你再請印定菲工人呀, 難請嗎?

大宅

回覆:by2415 的帖子

我現在印印講英文為主,但我有教佢廣東話,佢地會自己拼音,勤力時佢寫低,懶惰時無寫。
我有時得閒download 食物相、英文名給她,佢自己mark 拼音。要慢慢學,每日教佢幾句

大宅

引用:回覆+by2415+的帖子如佢無記性的話,比本簿

原帖由 fionaleung43 於 15-03-03 發表
回覆 by2415 的帖子

如佢無記性的話,比本簿佢寫低
比紙、筆佢寫,都可以寫d、唔寫d

大宅

引用:我個印尼工人來左香港4年幾都係中文英文識

原帖由 moledy 於 15-03-03 發表
我個印尼工人來左香港4年幾都係中文英文識小小成日唔記得又唔肯寫低去,無辨法我已罵左1年有多就快完約仲可 ...
請問你點教?

大宅

引用:佢聽完你D指示,+試吓叫佢自己講一次俾你聽

原帖由 花生眉豆湯 於 15-03-03 發表
佢聽完你D指示, 試吓叫佢自己講一次俾你聽,睇吓佢真明定假明!!!
我叫極佢都唔肯講,成日只係「哦」

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至