跳至

首頁

尾頁

別墅

各位你地好,我大仔獲派左呢間小學,但因本人系新搬入呢區,對呢區嘅小學好唔了解,好想聽聽各家長嘅分享(特別系關於聖公會九龍灣基樂小學)。
仰望為我們信心創始成終的耶穌。他因那擺在前面的喜樂,就輕看羞辱,忍受了十字架的苦難,便坐在神寶座的右邊。

洋房

原文章由 士多啤梨MUM 於 08-6-9 18:44 發表
各位你地好,我大仔獲派左呢間小學,但因本人系新搬入呢區,對呢區嘅小學好唔了解,好想聽聽各家長嘅分享(特別系關於聖公會九龍灣基樂小學)。

我都係新搬入,我仔仔派左第一志願柏德天主教,聖公會九龍灣基樂小學我排第三,但听d家長講基樂都係一間幾好的小學。
LING

別墅

回覆 #1 ling0510 的文章

我都系聽講柏德、基樂、聖若翰天主教呢3間都系比較好的學校,但本人偏愛基督教學校,所以選左基樂做第一志願。
不過琴日去注冊見到基樂嘅學校環境都唔錯,校舍好大,希望我個仔會讀得開心。
但講到外觀仲系柏德最靚,希望你個仔仔都一樣讀得開開心心啦
仰望為我們信心創始成終的耶穌。他因那擺在前面的喜樂,就輕看羞辱,忍受了十字架的苦難,便坐在神寶座的右邊。

別墅

士多啤梨MUM :

恭喜你 !!!你放心,我囡囡係呢間學校讀書,呢間學校風唔錯,老師都好照顧D學生,一年級會有四年級D哥哥、姐姐幫佢地適應小學生生活,午飯會有義工姨姨&風紀幫手,照顧佢地食飯,功課學校網站會每日Post出嚟,唔怕佢地會抄漏手冊,一個星期一科默書(中或英) ,如你仲有問題可PM我。

希望你囝囝讀得開心!!!

yoyocabe^.^

洋房

原文章由 yoyocabe 於 08-6-12 05:59 發表
士多啤梨MUM :

恭喜你 !!!你放心,我囡囡係呢間學校讀書,呢間學校風唔錯,老師都好照顧D學生,一年級會有四年級D哥哥、姐姐幫佢地適應小學生生活,午飯會有義工姨姨&風紀幫手,照顧佢地食飯,功課學校網站會每日 ...

yoyocabe咁你覺得柏德天主教係點樣一間學校,和九龍聖若翰天主教邊問會比較好d
LING

別墅

兩間學校我都有朋友囡囡係入面讀,九龍聖若翰唔洗講,佢係一間區內一間數一數二既好學校,功課都比較多(因為我老公個小學老師係入面教書),派中學都派得唔錯,校風亦都係好好。

至於柏德天主教,我朋友就話佢同我囡學校差唔多,功課唔會太多,學校亦都好肯去照顧學生雖要,其他方面就唔係太清楚。

希望幫到你!!!

yoyocabe^.^

洋房

原文章由 yoyocabe 於 08-6-12 18:42 發表
兩間學校我都有朋友囡囡係入面讀,九龍聖若翰唔洗講,佢係一間區內一間數一數二既好學校,功課都比較多(因為我老公個小學老師係入面教書),派中學都派得唔錯,校風亦都係好好。

至於柏德天主教,我朋友就話佢同我囡學校差 ...

thank you yoyocabe
因為我本身住係大埔,對46區d學校唔熟,柏德天主教都係朋友介紹,她叫我排柏德第一,聖若翰第二,早知係咁我就去叩聖若翰試下.
LING

別墅

ling0510:

唔緊要啦!九龍灣46區D學校,大部份都OK,希望你小朋友讀得開心啦!!!

yoyocabe^.^

洋房

回覆 #1 yoyocabe 的文章

我之前以為柏德係最好,e家真係有少少唔開心
LING

別墅

柏德都好好架,我朋友個囡囡都讀得好開心,我個囡囡果時我無要呢間學校,因為唔同校網,唔好唔開心啦!可能呢間學校啱你小朋友多D,聖若翰你小朋友會讀得辛苦D,做父母都係想小朋友開心,係咪?

yoyocabe^.^

洋房

原文章由 yoyocabe 於 08-6-12 23:29 發表
柏德都好好架,我朋友個囡囡都讀得好開心,我個囡囡果時我無要呢間學校,因為唔同校網,唔好唔開心啦!可能呢間學校啱你小朋友多D,聖若翰你小朋友會讀得辛苦D,做父母都係想小朋友開心,係咪?

yoyocabe^.^ ...

真係好多謝你咁有心,你講得恰,最緊要都係小朋友讀得開心姐.
LING

伯爵府

regarding about secondary allocation - these 3 school, which one is better? say which one got the highest % of Band 1 secondary school?

子爵府

想請教48網, 聖約翰好唔好呀?
觀小呢?
有冇高人指教呀?

洋房

原文章由 幪面超人 於 08-6-13 15:23 發表
想請教48網, 聖約翰好唔好呀?
觀小呢?
有冇高人指教呀?

聖公會李兆強(兩間),循道衛理,聖公會油塘基顯,聖馬太,呢d都係好好學校.
LING

大宅

如果你地想知道基樂多D資料, 可以走去教育王國那邊, 我地係個邊開左個主題嫁

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=303

別墅

原文章由 yoyocabe 於 08-6-12 05:59 發表
士多啤梨MUM :

恭喜你 !!!你放心,我囡囡係呢間學校讀書,呢間學校風唔錯,老師都好照顧D學生,一年級會有四年級D哥哥、姐姐幫佢地適應小學生生活,午飯會有義工姨姨&風紀幫手,照顧佢地食飯,功課學校網站會每日 ...

好多謝你嘅分享,系上星期六(14號)我同我個仔去到學校考呢個分班試,可以講對呢間學校有左初步嘅了解。佢個黃校長俾人嘅感覺好幽默、系一個好有經驗的校長。所以都好開心可以入到呢間學校。
仲有,我想問呢間學校嘅善食方面點架?午飯供應商D野好唔好食架?

別墅

原文章由 BO_BO 於 08-6-14 21:20 發表
如果你地想知道基樂多D資料, 可以走去教育王國那邊, 我地係個邊開左個主題嫁

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=303

OK,THX!

別墅

回覆 #2 士多啤梨MUM 的文章

士多啤梨MUM:

午善方面,係帆船供應,囡囡話一般好食,一至三年級個份量會小D,飯錢都會平DD,四至六年級份量多D,飯錢都會貴DD。

士多啤梨MUM~~~Please Check PM

yoyocabe^.^

別墅

回覆 #7 benben 的文章

1)聖若翰天主教
2)基樂
3)柏德

子爵府

咁即係話觀小, 聖約翰唔入流呀?

原文章由 ling0510 於 08-6-13 21:34 發表

聖公會李兆強(兩間),循道衛理,聖公會油塘基顯,聖馬太,呢d都係好好學校.

首頁

尾頁

跳至