嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB唔肯食粥, 點算?

我bb7個多月, 前幾日開始比bb試食粥, 起初給他白粥, 可能無味, 佢唔肯食. 得各位經驗ma ma教導, 用梳羅魚煲粥, 粥仔果然唔腥夾好味. 最初bb食了兩日, 但現在就唔肯食. 餐餐食粥好似打仗. 佢以前食奶亦有此情形, 但佢食餬仔無此情況. 唔通bb長期食餬仔咩. 現在唔知點算, 各位經驗ma ma可否教如何處理? 如何令bb肯食粥仔? thanks!

擔心的mkmickey媽媽 :-(

男爵府

Re: BB唔肯食粥, 點算?

我呀仔又係唔多鐘意食粥,不過都食到半碗仔.可能粥仔無乜味,到而家都係食過3次.我而家一個禮拜先整一餐粥仔佢食,你試吓每次都用唔同材料煮,我試過用紅籮白煲粥,我呀仔又紅鐘意食,可能甜甜地掛

洋房

catcatchong,

我想問吓, 一個禮拜先整一餐粥仔佢食, 其他幾餐食甚麼?

mkmickey

男爵府

我囡囡又係7個多月, 但健康院姑娘教由6個月開始可以食粥. 我會用瘦肉, 魚, 雞肉, 牛肉加瓜菜煲粥. 只要張肉和菜早一些放入粥肉煲, 便可以煲出味, 不用加任何調味料.

大宅

hi yuenwa:

我想問你用什麼魚架?咁其他肉是否比bb食, 或只食的味架?
咁洗唔洗用油煮架?thank you very much

男爵府

mkmickey..平時我呀仔一日會有

首頁

尾頁

跳至