心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

何為良好公民

今時今日上至大人下至細佬, 無禮貌, 唔排隊, 點解d香港人一d公民意識都無, 點解個社會是甘, 自己做錯就大大聲, 不知所謂.
有次搭巴士我排第一, 有兩個女人著套裝打尖, 我話唔洗排隊, 一個女人是問巴士司機經唔經她的目的地, 個女人有同我講sorry, 另一個打尖女人响到笑.
有次搭巴士, 有四個小朋友有四個媽咪, 細有細嘈, 大有大嘈d媽咪們講到自己點教仔叻, 批評人地教得唔好, 仲話由得他們嘈, 是嘈得好利害嘈到我頭都痛, 你們甘叻點解唔叫自己班女人們細聲d, 知唔知嘈令到乘客受害.
我聽有一位媽咪講一句說話, 她講得好好, 她令願小朋友百厭都唔可以無禮貌, 我好應同.

珍珠宮

Re: 何為良好公民

我覺得身教好緊要~
父母都冇禮貌,冇公民意識好難教小朋友~
而家好多家長睇學業成績為上,公民意識為次要~
行出街過馬路...d人係睇有冇車唔係睇綠公仔...連呢d基本都做唔到...唉....好難想像第2時會點...
我只好好好管教我2個小朋友~

別墅

ellenclive, 呢個網好少呢類時事問題區, 不過你都講已經好好, 香港人比較自私, 而且"爭取"已經成了香港人的一部份, 每次食自助餐, 總有浪費場面出現, 每次落機, 未停就已經企定定等出門..... 多不勝數~

如果人人自愛, 旺角就唔會咁多垃圾, 如果人人明理, 就唔會有咁多人在一些小事上爭執~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

別墅

有時在屋企大堂推住門, d人無禮貌, 好多唔會講唔該, 有次我老公推住門, 一家大細老馮甘, 唔該都無句. 男人好d, 女人就唔好.
有時樓下管理員我一定要我個仔叫他們"伯伯" or say hello.
這個世界好恐怖, d人自私心好重, 旺角地區週街d人食煙講粗口, 仲要好似好威, 不知所謂.

男爵府

不如咁諗你會開心 D 「呢 D 家庭長大嘅小朋友,將來點有能力同我地 D 小朋友爭呀!!!」
鎮浩小天地 As at 2004-04-26 梁鎮浩 - Iain LEUNG , 伊利沙伯醫院出世 2003-08-08 - 9 lb 7oz 2004-08-08 - 22 lb 2005-08-08 - 25 lb 13 oz

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

首頁

尾頁

跳至