少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女孩子去廁所

小女現年五歲多,以往出街如廁時,我都抱起她,不給她用廁板坐,但現在覺得自己不能再負擔她的重量,很想知道其他媽咪多數點做,tks.

複式洋房

Re: 女孩子去廁所

先用消毒紙巾(清潔
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

你可以買塊可攜帶的廁板,去toilet 時鋪在上面就得。廁板是可折曲的,輕巧&細小。

Price 我忘了,around $50~60,Toys Rus & 永安有售。 :-P :-P

大宅

日本城有隻廁板用紙, 去toilet 時鋪在馬桶上面, 用完即棄好似飛機上用。個種, 但質地唔同, 佢係一包有十張, 用時要好似paper mask咁打開, 我以前出街都有用........不過宜家都懶
btw, 宜家好多公眾廁所或商場洗手間(新世紀)都有坐廁同"蹲"廁格選擇, 但好急或人多就無計

該用戶已被刪除

大宅

我個女未夠三歲但已經好重磅, 以前我重可以抱起佢痾, 但係而家已經負荷唔到, 所以我唯有每次都選一些較乾淨及有tissue的toilet, 然後再用tissue打井(都幾厚架 :-P , 仲要make sure佢個pat pat唔會點到個板), 然後抱佢小心地坐下......佢又痾得舒服, 我又唔駛腰骨痛..... :-P

不過有時我都帶定d 學習褲, 有時佢搭緊巴士真係忍唔到, 就唯有即刻俾佢著....

仲有, 有時係人多既地方, 排隊去toilet真係要排好耐, 所以我都買左一個可摺疊既potty chair, 然後打開再放一個膠袋上去, 佢就可以坐落去痾架喇 (當然我都係會帶個女入toilet裡面進行啦, 不過就唔駛排隊入厕格裡面痾 )..... :-P

男爵府

florence:
Hi!還記得我嗎?我們的囡囡都是01年7月BB呢......

請問「可摺疊既potty chair」在哪兒發售?貴唔貴呢?
該用戶已被刪除

男爵府

De'vilbbb:
謝謝!等我找找先。其實摺疊廁所仔好用,還是摺疊廁所板好用?

大宅

hi 芝芝媽咪,

我點會唔記得你姐....
可摺疊既potty chair係荷花都有得賣架, 我係沙田第一城果間買既, 個牌子係"tommy", 大約60-70蚊左右啦, 係藍色既, 你去荷花睇睇啦.....

芝芝最近好嗎 ? 芝芝考到聖心, 維維都考到聖心呀, 不過係港島果間聖心.....heehee

芝芝仲有無去"畫畫畫"呀 ?

男爵府

florence:
係呀!大家都係讀「聖心」。 :-P

我們已無去「畫畫畫」幾個月,因為當時我剛報了音樂班和英文拼音班,不想芝芝太辛苦所以停了學畫,不同芝芝依然在家畫畫畫 :-P。

廁所仔還是廁所板好用D呢?因為芝芝比較瘦,至今都係得26、27磅,去廁所我還夠力抱起她。我試過有次在新城市廣場,由於太多人排隊去廁所,芝芝急到就快忍唔住,卻又打死不肯跟DADDY入男廁(她很堅持自己是女仔,一定要入女廁),結果我索性抱起她在洗手盤解決......

大宅

芝芝媽咪

我就只係買左摺疊既potty chair, 因為如果要排隊的話, 佢地真係忍唔到....就算有板板都無用啦 ~~~

我有一次同佢去山頂, 果日勁多人, 所有toilet都排長龍, 但係我地就唔駛排, 因為有私家potty chair, 所以只係帶個女入toilet入面, 打開個potty chair就可以去得, 我諗d排緊隊既人都幾羨慕我個女架....哈哈

仲有, 如果方原十里都無toilet的話, 我都試過搵個隱閉既地方, 打開個potty chair俾佢就地解決......

我個女而家都34磅了, 根本就抱唔到, 而且佢個pat pat都幾大架 (似我lor), 個potty chair佢只係剛剛好坐得落, 再大d就負荷唔到呢 :-P :-P

男爵府

florence 寫道:
我就只係買左摺疊既potty chair, 因為如果要排隊的話, 佢地真係忍唔到....就算有板板都無用啦 ~~~

又係喎∼今晚我會去新城市食飯,等我去荷花睇睇先。thanks very much!

維維重34磅,果然好重磅啊! 芝芝自2歲起都無乜重過,得個高!

男爵府

好媽媽勳章

我有一個100%new有無人有興趣要$50出讓.另加送摺合

大宅

請問摺疊既potty chair摺埋左之後會唔會都仲係好"牙"位ga??同埋重唔重ar??
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至