嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

各位媽咪:
我bb二十三日大,食人奶+奶粉,
一出院就用chu chu 矽膠奶咀,
佢都食得ok,約十分鐘食完3oz奶,
不過同佢掃風好多時都掃唔到,佢都唔會好大聲咁ur....
你地有無咁o既情況??
最近佢都有嘔奶,不過嘔得唔多,半oz左右啦....
係唔係同掃唔到風有關呢???
好迷惘啊!mouth:

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

that happened to me sometimes.

you dont need to force your baby to burp loud!!!
as long as your baby burps and let the air comes out, it's all right.

let your baby lie on the side if he/she couldnt burp. that helps.

no need to panic.

子爵府

謝謝你回覆.
聽老公d同事講,有時要掃成個鐘頭風,先至掃得出...
我心想:如果要掃一個鐘,我阿b一定喊到聲嘶力竭都得啦....
因為佢飲完奶多數訓著,俾你掃5分鐘唔發脾氣已經係好好啦! 掃成個鐘?點掃啊?!
原文章由 gion 於 08-6-10 15:43 發表
that happened to me sometimes.

you dont need to force your baby to burp loud!!!
as long as your baby burps and let the air comes out, it's all right.

let your baby lie on the side if he/she couldnt ...

大宅

初生bb點都會有回奶現象,因為佢地個胃仲未發育完全,只要bb唔係嘔到好似噴奶咁就ok啦...
我阿b由出世到6個月十次有八次都會回一啖奶出黎,不過後來識坐之後呢個情況就好小發生,所以唔駛太緊張,如果都係唔放心就去睇下兒科醫師囉...

子爵府

聽你咁講我都安心d,
咁bb又未試過噴奶出來,
不過有幾次都吐左成一安士奶出來架,
今日又吐到我成個心口都係啦......
咁我下次去健康院要問一問醫生先啦!
謝謝你回覆。
原文章由 angel_cheng 於 08-6-10 18:09 發表
初生bb點都會有回奶現象,因為佢地個胃仲未發育完全,只要bb唔係嘔到好似噴奶咁就ok啦...
我阿b由出世到6個月十次有八次都會回一啖奶出黎,不過後來識坐之後呢個情況就好小發生,所以唔駛太緊張,如果都係唔放心就去睇下 ...

大宅

我BB之前用AVENT, 掃風都好快掃到, 岩岩轉左CHUCHU, 仲快, 只要坐直掃1至兩下就得, 我BB而家6個月都會有D回奶既, 唔駛擔心~

大宅

仲有飲完奶頭個一個鐘盡量唔好俾佢平瞓,因為平瞓好易回奶
我就會俾佢坐住瞓或者放搖椅45度瞓,一係就打側瞓,呢d方法都ok
因為怕平瞓回奶時d奶會倒流入氣管...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

廿幾日人仔, 要 ur 都唔會好大聲.

大宅

原文章由 bosch 於 08-6-11 03:13 發表
廿幾日人仔, 要 ur 都唔會好大聲.

唔係喎,我阿b頭3個月真係ur到好大聲架,之後越來越細聲,而家8個月只係噴風,唔留意都唔知佢ur左喎

別墅

原文章由 angel_cheng 於 08-6-11 03:53 發表

唔係喎,我阿b頭3個月真係ur到好大聲架,之後越來越細聲,而家8個月只係噴風,唔留意都唔知佢ur左喎

我阿B都Ur得好大聲,而家就黎六個月,飲完奶放直坐喺度就ur,查實用Chu Chu ur氣都幾快~

子爵府

唉!我都唔知係我奶奶餵得唔好,定係bb胃仔真係未發育得好,
最近呢幾日,每日總有一次,佢餵完後,bb就嘔奶...仲要嘔得幾勁,
昨日仲在床上嘔,紗巾濕左一大片,床褥都濕埋(成隻手掌大的範圍啊!)
令我好徬徨,話佢,又發脾四,又唔聽人講.....
成日認為bb嘔奶是因為凍親,同佢包到實一實!

男爵府

我2個囡都係用chuchu, 佢地burp得ok, 好多時都ur氣......

原文章由 catmervin 於 08-6-10 15:33 發表
各位媽咪:
我bb二十三日大,食人奶+奶粉,
一出院就用chu chu 矽膠奶咀,
佢都食得ok,約十分鐘食完3oz奶,
不過同佢掃風好多時都掃唔到,佢都唔會好大聲咁ur....
你地有無咁o既情況??
最近佢都有嘔奶,不過嘔得唔多,半oz左 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

餵完奶唔好立即比佢上床訓.... 同埋食奶中途, 有沒有幫佢掃一次風再食?

未夠半歲大既 bb, 都好易有回奶

我果時唔知亞仔唔受得 "雪印思敏兒", 次次食完7oz. 就噴返3oz.出來..... 到左8個月大都仲噴奶, 一轉 "森永大仔"後, 就立即無再噴奶了

原文章由 catmervin 於 08-6-12 18:50 發表
唉!我都唔知係我奶奶餵得唔好,定係bb胃仔真係未發育得好,
最近呢幾日,每日總有一次,佢餵完後,bb就嘔奶...仲要嘔得幾勁,
昨日仲在床上嘔,紗巾濕左一大片,床褥都濕埋(成隻手掌大的範圍啊!)
令我好徬徨,話佢,又發脾四, ...

首頁

尾頁

跳至