嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

吃了咳藥水還勁咳,可否飲竹蔗紅蘿白馬蹄水

仔仔咳了兩個星期, 吃了醫生開的咳藥水仍常常咳,我怕他吃西藥太多會「操」或熱氣, 可否給他飲竹蔗紅籮白馬蹄水呢?

又見其他媽媽在此曾介紹炖川貝母(+陳皮+蜜糖)飲, 可否吃西藥同時又飲此湯水呢?

請指教!
:-) :-) :-)

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: 吃了咳藥水還勁咳,可否飲竹蔗紅蘿白馬蹄水

homama 寫道:
...........可否給他飲竹蔗紅籮白馬蹄水呢?

唔好加芧根就得架啦...

男爵府

2019新春慶豚圓

homama 寫道:
又見其他媽媽在此曾介紹炖川貝母(+陳皮+蜜糖)飲, 可否吃西藥同時又飲此湯水呢?

有d醫生會同小朋友清左d痰先,
先同佢地止咳o既.
我個女上年年尾咳得好勁,
醫生就開d藥比佢上痰,
佢食完咳得好勁, 重嘔左好多痰出來,
真係嚇死我呀,
不過之後醫生幫佢再止咳,
佢就好番好多啦...
所以, 經驗告訴我,最緊要係:
1)多飲暖水
2)介口(生果只食萍果)
3)食完西藥,好番8-9成後,可燉川貝(連飲3日)比小朋友飲
***平時一星期煲1次鱷魚肉川貝等保健湯水,
一家大細都飲得*****

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

不要落馬蹄,因馬蹄好涼的。

大宅

Thank you 麟媽媽 and LeBlue.
:-) :-) :-)

男爵府

2019新春慶豚圓

homama:

唔駛客氣,
大家分享下o者!

大宅

LeBlue 寫道:
3)食完西藥,好番8-9成後,可燉川貝(連飲3日)比小朋友飲
***平時一星期煲1次鱷魚肉川貝等保健湯水,
一家大細都飲得*****

LeBlue:
請問"燉川貝"同"鱷魚肉川貝"既做法係點樣架?
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

食中西藥都係咳勁啲,等佢清痰!一係ロ出一係大便出。如咳到胸ロ痛幫佢搽啲薄荷舒緩吓。唔好俾橙;酸啲嘢,香蕉、西瓜都唔多好,寒凉!唔好食矮瓜同青椒怕引起敏感咳、菜湯戒吓ロ!都係我爸(中醫)教同我個人經驗 :-P
如有需要介紹西醫pm我中醫更可以唔怕苦同路程就得!
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至