心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好不開心, 好似我累左個女甘! (完成)

事原, 阿女由3月初開始已經咳, 但又不係咳得好緊要, 一直看醫生, 期間都轉左幾個醫生, 因為一直有買門診保險, 諗住呢d小毛病, 只係日間咳幾聲, 所以一路都係看有保險包的醫生.

期間病情反覆, 有時一間咳一聲, 有時咳得密d.

期間又成日索鼻, 同醫生講, 就話佢傷風, 但我就覺得不係傷風, 但看得醫生, 亦尊重佢的專業知識.

點知今日覺得不係好妥, 老公又放假, 叫老公帶佢去看一個好d的醫生, 其實呢個醫生之前都有看開, 但係佢講野成日好似自言自語甘, 好難聽得明, 又多人看, 要等好耐, 自己又無時間.

醫生話佢根本不係氣管有問題, 而係中耳炎 + 鼻'斗'炎, 要分別食兩隻抗生素, 要食8日.

我聽完我老公講, 好不開心, 好似我們為左慳錢, 帶佢看d甘既醫生, 累到佢食家的情況甘樣...

有無人知鼻'斗'炎係mug 野? 佢5月中生日, 個醫生還同我個女講, '你就黎生日啦bor, 你放心啦, 醫生叔叔一定會係你生日之前令到你好返!"

我都希望係啦....

別墅

Re: 好不開心, 好似我累左個女甘! (完成)

hinhinmummy,

希望你個囡快d好番呢! 其實我個囝都係, 由3月中開始咳, 期間睇過醫生好返d, 但之後又有少少咳, 咁我咪比dfor小朋友的成藥佢食, 食完又好返d, 期間一路食左成2個幾星期藥, 唔知係咪食得藥太多我覺得(其實我親屬都覺得)佢塊面好似好黃咁, 我個心其實有d驚, 唔知會唔會係之前食藥太多, 令到個肝有事. 但由於依家已無咳, 如果依家就去睇醫生, 又唔知醫生會唔會判斷得到.

大宅

hinhinmummy
希望你個bb囡快d好番!!!係呢8日裡面多d留意下佢有冇咩反應,依家唯有可以做既就係咁多,你唔好咁擔心,阿囡應該冇咩大(外)!!!

大宅

To hinhinmummy,
以下是有關鼻竇炎資料,希望幫到妳啦!
http://www.healthno1.com/health/feature/html/fe19970503.html

祝妳女女早日康復!
並預祝佢有個快樂生日,我都係5月中生日咖 :-P :-P

大宅

hinhinmummy:

我個女之前o既情況同你囡囡個case完全一樣,後尾經人介紹去咗銅鑼灣禮頓中心o既"周x"醫生度睇,一睇就話係鼻竇炎,我初時都半信半疑,但睇得佢就信佢啦!佢開咗五日藥俾亞女,仲話食晒要返去覆診.

亞女食咗五日藥之後,其實已經冇晒d病徵,但穩陣起見就帶亞女返去覆診,醫生話雖然你見佢冇晒事,但唔代表鼻竇入面好番晒,因為鼻竇入面肉眼見唔到,所以最好食多一個療程o既藥(即係五日藥),我又聽醫生話,果然,我個女總共食咗10日藥之後,真係完全好番晒,一D鼻水同咳都冇,直至依家已經半年,都冇番發過(touch wood, 連傷風感冒都冇 touch wood!)

我問周醫生呢個病會唔會好長手尾或者好容易翻發,佢話如果一開始就徹底咁醫好佢,就會斷尾,否則就會好長手尾.因為我個女個case係由於感冒唔清,拖拖吓D菌入咗鼻竇引起發炎.如果唔理佢慢慢會轉為"慢性鼻竇炎",到時就好長手尾,嚴重d重會引起鼻息肉,要用手術切除o架!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

我個女之前o既情況同你囡囡個case完全一樣,後尾經人介紹去咗銅鑼灣禮頓中心o既"周x"醫生度睇,一睇就話係鼻竇炎,我初時都半信半疑,但睇得佢就信佢啦!佢開咗五日藥俾亞女,仲話食晒要返去覆診.

亞女食咗五日藥之後,其實已經冇晒d病徵,但穩陣起見就帶亞女返去覆診,醫生話雖然你見佢冇晒事,但唔代表鼻竇入面好番晒,因為鼻竇入面肉眼見唔到,所以最好食多一個療程o既藥(即係五日藥),我又聽醫生話,果然,我個女總共食咗10日藥之後,真係完全好番晒,一D鼻水同咳都冇,直至依家已經半年,都冇番發過(touch wood, 連傷風感冒都冇 touch wood!)

我問周醫生呢個病會唔會好長手尾或者好容易翻發,佢話如果一開始就徹底咁醫好佢,就會斷尾,否則就會好長手尾.因為我個女個case係由於感冒唔清,拖拖吓D菌入咗鼻竇引起發炎.如果唔理佢慢慢會轉為"慢性鼻竇炎",到時就好長手尾,嚴重d重會引起鼻息肉,要用手術切除o架!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

子爵府

希望囡囡食完呢次葯就好番晒啦!

侯爵府

Clicquot

多謝你呀, 今晚返屋企會仔細看. 預祝你生日快樂.

tuenyima

我今次就係看佢lor, 其實佢斷症真係好準的, 所以今次我同老公嗌到鬧交甘濟, 都一定要佢帶阿女去看周醫生. 我覺得如果真係咳的話, 不會咳到食甘耐藥都不好. 而且明明無鼻涕, 點解話佢傷風wor, 平時佢有游開水, 小小傷風的話, 我比佢食一兩日維他命c佢就會好, 今次食左4次, 3日分量的藥都係索下索下.

我下次點都不會再看果d醫療card醫生架啦! 希望我不會累到佢變得長手尾啦!

大宅

你唔好怪自己啦!邊個做父母o既唔想仔女好?我地都係做人父母,當然知你唔會為錢而唔同個女睇個好醫生啦!有時又要"夾"時間,又要搵食,明o架喇!

我個女之前又係咁,我帶佢睇過幾個兒科專科醫生(因我冇同個女買保險,但我公司可以claim)都係話佢傷風感冒,拖咗足足兩三個月都唔好,如果傷風感冒點會幾個月都唔好o架?!有時有D醫生未夠班就係未夠班,當然睇醫生亦係要夾.但周醫生真係夾到我個女囉,次次都係睇一次攪掂,係上次鼻竇炎先要睇兩次,不過,打針針我就會揾另一個兒科醫生打,佢手勢好,次次打完我個女都唔喊,打完都唔知.而周醫生年紀太大喇,睇症就VERY GOOD,但打針我怕佢手震.

侯爵府

tuenyima

講開又講, 你覺不覺得佢好似 back to future 果個博士?

大宅

有少少似o架,但我好覺得聽佢講野好辛苦,佢好似o係度"吟吟尋尋"講緊鬼故咁!但鬼叫佢"有料到"咩!我個女有乜野都係睇番佢.

侯爵府

我就係因為佢呢個原因, 所以無去看佢, 我要返工, 平時靠姑奶帶佢去看醫生, 如果要我姑奶等到11點幾12點, 佢實會嘈, 因為姑奶要開舖, 有時又要帶奶奶去覆診, 所以我要搵一個9點鐘好準時開診的醫生比姑奶帶阿女去看.

今朝我老公帶埋個mp3去, 諗住錄底佢講d mug, 如果當時聽不明, 返屋企慢慢'重溫', 但老公話, 今朝佢又好好中氣, 還同我老公解釋左成20分鐘, 本來診所無mug人, 佢一看完出黎, 就座滿人!

別墅

看完你的message, 攪到我都好驚.. 我個囝囝o系easter期間病過后, 到現在都有間揭性索吓索吓, 我重以為佢感冒未清, o糸doctor道攞d收"nose"水藥比佢食 都冇進展, 感點萛 :-( :-(

侯爵府

carolyu

不如你帶佢去搵個醫生check真下呀! 我同家姐以前細個, 又係成日索鼻, 阿媽就叫我同家姐坐係度, 佢坐係我們隔離, 如果聽到我們索鼻就打我們.

我好好彩, 戒到, 但家姐就不得. 到大過啦, 依家先知, 原來家姐有鼻敏感, 我有鼻水倒流.

我初初都好似我阿媽甘, 好硬, 阿女索鼻就打佢, 後尾再諗深一層, 小朋友雖然有壞習慣, 但如果未check真就怪佢, 會不會不係甘好? 同埋無理由食甘耐傷風藥都不收鼻水?

大宅

洋房

hinhinmummy, Perrymami, carolyu,

祝妳o地o既囝囝囡囡快o的好番!

講開醫療咭, 我記得以前睇過一封轉寄 email, 個原寄件者話, 佢睇開個醫生同佢呻, 話做o左醫療咭醫生好多限制, 開隻好o的但貴o的o既藥、安排做檢查等等要醫療咭公司俾多o的錢o既o野都要寫 report, 所以醫生都係可免則免...諸如此類, 我唔係記得太清楚.
請多多包涵 & 指教 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

tuenyima ,

可否pm周x"醫生資料給我,因我囡囡日日捽鼻,想check口下.

thank you!!

複式洋房

可否pm周x"醫生資料給我?

Thank you!

首頁

尾頁

跳至