心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

bb轉奶! 我唔識同奶奶溝通呀! 現在又一獲泡!

星期二晚我上奶奶到睇bb, 我見得番一罐舊奶粉, 跟住我就同奶奶講, 明天不如同bb轉奶粉, 我都教奶奶點樣同bb轉奶粉, 我教佢頭3日每日早上食一枝新奶, 其他食舊奶, 跟住睇吓bb食成點才算. 到昨天(星期三) 晚上, 奶奶打電話比我, 話bb "all" 了5 次屎, 佢就同我講話bb 個pat pat 好紅, 好痛, 成日哭. 我就問佢bb total 食了多少新奶, 佢答我只是晚上食舊奶, 其他食新奶 (有3枝架!), 佢仲大大聲話我是這樣教佢, 跟住我就同佢講, 唔好再比bb食新奶住啦! 食回舊奶吧!, 等bb pat pat 好番 我才慢慢幫bb轉啦! 之後我係到諗 , 係我表達能力有問題, 定係我唔識同老人家溝通呢? 我見到bb成日哭, 我都好心痛架, 好似係我累到佢!

子爵府

Re: bb轉奶! 我唔識同奶奶溝通呀! 現在又一獲泡!

老人家係無咁好記性架!
我叫媽咪開奶比BB食佢都唔係咁好記性食幾多安架!
咁我就會寫低落張紙度貼在廚房門,媽咪入去開奶會
見到咪好做D囉!以前D人湊小朋友無咁講究.....
要溝通得好D就要就下佢地,佢地做得好又要讚下佢地.....
對佢地好似對小朋友咁...... 我呀媽都係要讚下先開心呀
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

別墅

我好明白你心情, 因之前我都要番工bb比奶奶湊, 到8個月大才自己湊番, 一來比衰公司裁左, 二來我成日都擔心bb湊問題所以做左全職mama, bb 6個月時我又係叫奶奶轉奶粉, 點知佢大大聲聲咁同我講佢生d仔囡個個都唔洗轉奶粉咁麻煩, 一隻奶粉食到大未得! 後來我老公同佢講完後, 佢肯做啦, 但又出現問題, 就係唔記得要在邊餐轉, 而且奶奶又唔識得字, 激到我死, 仲話邊個親戚bb都係一日內可轉另一隻奶粉唔成一餐餐轉! 吓吓應番你 : "你唔識咁多唔洗咁緊張, 連我老公都湊得大冇問題! " 初頭仲激氣連熱水都攪唔點, 試過奶水開得太熱, 整到bb咀仔紅腫, 我見到心痛到都控制唔到d眼淚立刻流左出來呀!

大宅

唔好意思呀~~~
我bb依家差不多兩個月,我想問下第時如果我要同佢轉奶粉應該點轉???食幾多日先可完全轉第二隻奶粉!!!
萬謝~~!!!

男爵府

查實叫老人轉奶粉, 佢地都有困難, 又早午晚又新又舊, 佢地一頭煙ka !!

我就用lee個方法 :

每目將須要分量/新舊奶粉分別放入奶粉格內 (或密實袋), 將須用(新or舊)排好, 用label 貼

禁止訪問

大宅

唔好煩唔好煩
大家都想BB好

別墅

我都試過你所做的 : "每目將須要分量/新舊奶粉分別放入奶粉格內 ", 但我奶奶都居然可以試過幾次將兩格奶粉一起當一次開比bb食, 因為佢樓個奶粉格樓得唔正, 而是兩格之間, 後來我冇比佢安排bb轉奶粉, 到我自己湊番才開始轉!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實有時D嘢又唔怪得奶奶架,因為佢哋始終有一套自己湊仔既方法,而且已經入咗腦,所以同我哋照顧BB既方法大有不同,好彩今日只係奶粉,如果係食藥既話就麻煩,下次可以試下每到食奶既時間就打電話去提提佢。

大宅

畀面勳章

唉, 我都勁擔心呀. 因bb都快要轉奶粉了. 未轉奶已經出左事了....
而家我bb開始食糊仔, 我本來諗好係俾bb食番原本隻奶粉果條line既糊仔. 點知就係講遲少少. 我奶奶就買左隻有基因改造既糊仔俾bb. :-( 佢都買左咯; 食又唔係, 唔食又唔係.....

大宅

奶奶時時做d野真係殺死人嫁,佢經典到響碗盆到洗奶樽,我見到真係晴天x瀝,眼水流左出呢,又唔見佢羅個碗盆洗臉,洗羅柚。

原因係佢有用洗潔精洗左個碗盆。 :-x :-x

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我路過的,但見你叫奶奶轉奶次序好似有D問題?
我仔轉奶時順利過度,無咩異樣,我記得醫生叫過我一起身第一支奶一定唔可食新奶,好容易出事。
當時係咁轉的:
第一、二日 - 只在下午(約4點)食一支新奶,其餘舊奶
第三、四日 - 中午及下午4點食新奶,其餘舊奶
第五、六日 - 最早及臨睡前的食舊奶,其餘新奶
第七、八日 - 一早起床那支是舊奶,其餘全日新奶
第九日 - 全日新奶

因經一整晚所有食物已消化了許多,如一覺醒來飲新奶好易敏感跟住會痾,如有唔明白最好問醫生。
該用戶已被刪除

複式洋房

唔明,唔係碗盆洗奶樽可以係邊度洗呀?奶樽係食具,唔係應該係碗盆洗嗎????
Ronald媽媽 寫道:
奶奶時時做d野真係殺死人嫁,佢經典到響碗盆到洗奶樽,我見到真係晴天x瀝,眼水流左出呢,又唔見佢羅個碗盆洗臉,洗羅柚。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Ronald媽媽:
我都唔係好明,奶樽唔係碗盆洗可以係邊度洗呀?
你奶奶都係洗完之後會用滾水烚下個奶樽架喇,有乜問題呀???
不過,我媽咪話bb仔大大下,就唔好太過執著要將bb的食具清潔同消痛得太徹底,如果唔係好容易搞到bb的腸胃太敏感,無左應有的抵抗力~

洋房

我會把bb飲完奶的奶樽儲在一個膠盒內,洗奶樽時將膠盒放入碗盤內洗奶樽,不是直接把奶樽放在碗盤內,我諗Ronald媽媽是大概指這意思.
QL
[url=Lilypie Baby Ticker][/url]

大宅

Ronald媽媽 寫道:

Ronald媽媽 既意思應該係: 老一輩既人洗碗的地方再放一個膠盆, 用來洗碗等等, 好肥好油, 咁我地係唔會放奶樽入膠盆洗, 就算要用盆洗, 都會搵個唔肥唔油既來洗, 否則洗完仲污糟過未洗
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

我所言正是康仔媽媽所講。

果個洗碗盆上的膠盆,何止清碗,仲有清魚,清肉,你地諗下.......

首頁

尾頁

跳至