意見反饋
義工

潮流時尚 今日: 256|主題: 88681

跳至
媽/爸揸緊車,2.5歲肯坐Car Seat嗎?(車內沒其他人)

大宅

國民生產總值:1111

媽/爸揸緊車,2.5歲肯坐Car Seat嗎?(車內沒其他人)

老公會買車,我仔2歲半,唸緊買Car Seat,除左安全之外,希望佢習慣坐左Car Seat,到有時得我揸車,吾使比佢搞住我。我會吾會唸得太理想呢?請比比意見!吾該。

子爵府

國民生產總值:13635

Re: 媽/爸

坐carseat 可能自小比佢坐會比較好,我仔仔由出世我就比佢坐carseat,同埋話佢知坐車佢係要坐上個carseat度,而家佢一上車就自己爬上去,我自己一個人同佢出街都無問題.

如果你買carseat 帶埋佢去比佢試坐睇下舒唔舒服同埋佢鍾唔鍾意.

男爵府

國民生產總值:8118

Re: 媽/爸揸緊車,2.5歲肯坐Car Seat嗎?(車內沒其他人)

car seat都係放後座架啦,所以你揸車佢攪唔倒你架!我個仔出世開始就坐car seat好乖,放入車一陣就訓著...到依家坐都無問題,因為一上車就知有街去..仲唔乖乖咩~

大宅

Re: 媽/爸揸緊車,2.5歲肯坐Car Seat嗎?(車內沒其他人)

Thank you.
我都吾知自己放錯在"潮流時尚",又估吾到去個廁所你地就覆左,真係吾該晒!咁你地覺得Car Seat可坐到幾歲呀?有冇好提議去邊度買?或者邊區/商場可以一次過睇幾間鋪賣car seat呢? Thank you.

男爵府

國民生產總值:7598

tt2001
我囝囝好奇怪, 小時(滿月)開始時都肯坐, 但到左1歲到(而家快2歲), 佢要自已坐, 仲要坐後排, 不過通常我老公都會叫佢上車頭坐, 可以一邊扶佢, 一邊駕車, 但其實都好危險. 因為安全帶位好高, 佢地都係細粒, 所以會"箇"頸.
但有時我駕車, 佢會肯坐 carseat, 可能信唔過佢媽媽掛??
hehe....... 其實問心, 我手車ok架. haha......

大宅

國民生產總值:4064

禧媽媽,

你 好叻 .... 會 揸 車 呀, 我 HUSBAND 有 車, 我 唔 會 揸 車,
因為好怕死 冇記憶... 何時同我 去 遊 車 河 呀 HE..

男爵府

NamNamma
其實我都冇 mud 方向感, 我只係一條"專線"
hehe....

大宅

未到2歲坐前面,咪好危險?點扣安全帶呀?仲話你老公一邊扶佢, 一邊駕車,好驚呀!就算我老公手車好好,我唸我都吾放心呀。
禧媽媽 寫道:
tt2001
我囝囝好奇怪, 小時(滿月)開始時都肯坐, 但到左1歲到(而家快2歲), 佢要自已坐, 仲要坐後排, 不過通常我老公都會叫佢上車頭坐, 可以一邊扶佢, 一邊駕車, 但其實都好危險. 因為安全帶位好高, 佢地都係細粒, 所以會"箇"頸.
但有時我駕車, 佢會肯坐 carseat, 可能信唔過佢媽媽掛??
hehe....... 其實問心, 我手車ok架. haha......

珍珠宮

國民生產總值:43749

2018勳章 親子王國15週年勳章

我有時都會比我個女坐前面, 要係短程先比, 佢三歲, 都有扣安全帶, 但扣法唔同我一樣, 係條帶放響左手臂下面, 唔使整住條頸, 我都知唔係咁安全, 有時想佢開心下, 但車程都係十分鐘左右.
[

男爵府

國民生產總值:5872

八歲以下既細路仔基本上係唔好坐前面, 或者後排既中間位置, 因為太危險, 隨時做 "炮彈"。 3歲以下細路更需要坐car seat, 以前新聞都有講, 萬一遇上交通意外, 冇足夠既安全帶綁上的話, 個細路就會向前衝, 破玻璃而出。 有起意外上黎, 1分1秒都係危險的, 有時唔係話細路唔肯就可以唔坐, 呢樣冇得遷就, 係 "一! 定! 要! 坐!"
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

同意呀,有起意外上黎,絛大人安全帶至係兇手,因為"勒"住條頸。所以,我己經唸定,Car seat要買,但如果我揸車,佢吾肯自己坐Car Seat,咁我寧願同佢搭車。各位mami,真係架,吾好博呀!

王國長老

國民生產總值:52150

好媽媽勳章 王國長老

我仔細個時好肯坐car seat,從來唔會要求自己坐開,呢個係習慣,千其一次都唔可以比佢唔坐car seat,有得一次就有下一次。而家亞仔5歲半,自己坐了,但大人seat belt唔適合小朋友,正如有媽咪提及seat belt在小朋友頸的位置,好危險!
有兩個方法,一係買張car booster,佢坐高了,便無問題。第二個我方法用緊,係汽車用品公司買的,係一條additional既restrain belt,我唔知點講,係一條belt,一頭扣在原有seat belt度,另一邊扣在seat belt斜帶上,斜帶被拉下到小朋友胸前,防止留在頸位上。

男爵府

tt2001
我梗係知要坐啦, 但有時佢唔肯, 都冇計, 可能我冇你地咁識教啦. 都係以前就慣佢

複式洋房

國民生產總值:484

禧媽媽:
你個小朋友絕對不能坐前面,係犯法。
我都試過:當時老公抱住坐前面,我做driver,剛剛比交通警見到,佢即刻叫我熄匙停車,然後叫我以後都唔好再比佢坐前面。如果佢坐前面就係變左air bag,再加上我老公抱住,就變成我老公air bag,必死。
佢再問我係唔係小朋友扭計,我話係,佢即時對我得3歲個女話:你要扭耳仔,以後唔准再坐前面,知唔知?
我個女當時D眼淚已經湧出。

大宅

禧媽媽:
都吾係話邊識教吾識教,我地都係肉緊驚小朋友整親。我就係驚佢有第一次,就有下一次,所以我咪唸定,如果我揸車,佢真係吾坐,就兩仔乸搭車算。

麟媽媽:
car booster咪平D law?2.5歲可用嗎?那間汽車用品有你講嗰種Belt買呀?我地第一次買車,吾係好知(訂)!
禧媽媽 寫道:
tt2001
我梗係知要坐啦, 但有時佢唔肯, 都冇計, 可能我冇你地咁識教啦. 都係以前就慣佢

大宅

國民生產總值:4356

car booster available in Mongkok car suppliies shop - around$200-300
:-D :-D :-D :-D

王國長老

國民生產總值:52150

好媽媽勳章 王國長老

tt2001,
賣car seat的地方都會有car booster賣的,我好堅持小朋友坐車要有safety device,唔怕一萬至怕萬一,所有父母都係錫子女的,緊記小朋友扭計唔死得人,但交通意外可以!我講的小朋友additional seat belt我在吉之島(太古城)的汽車用品部都見過,好似七、八十蚊左右。

別墅

國民生產總值:724

由 ingrid-mama 於 2004-05-06 18:48:50
你個小朋友絕對不能坐前面,係犯法。
我都試過:當時老公抱住坐前面,我做driver,剛剛比交通警見到,佢即刻叫我熄匙停車,然後叫我以後都唔好再比佢坐前面。如果佢坐前面就係變左air bag,再加上我老公抱住,就變成我老公air bag,必死。
佢再問我係唔係小朋友扭計,我話係,佢即時對我得3歲個女話:你要扭耳仔,以後唔准再坐前面,知唔知?
我個女當時D眼淚已經湧出。

你講到好嚴重喎.....
但香港既交通法例唔係執到咁嚴,美國就會!捉倒既會當child abuse,司機告得入要坐監.
但香港唔會,根本冇法例去監管小朋友一定要坐car seat.但當然坐就最好啦.
我個大仔3歲開始已經話要坐前面.試過好多次遇倒road block都冇野喎.
仲有我而家日日都要車大仔返學,咁我細仔(1歲bb)好細個已經要坐car seat跟埋一齊帶哥哥返學. bb坐前面(我隔離)因為試過擺佢o係後面佢周身郁搞到car seat都爭d反.根本唔可能擺後面因為冇人睇.我大仔就坐後面.
好多時都有騎警停o係我隔離啦,佢地望都唔望喎.....如果好似你咁講我咪日日俾人拉???
如果有差人"gut"我,我會話番佢囉......我要渣車,bb擺後面係咪你幫我睇?bb坐後面冇人睇仲危險!
仲有,俾係我,如果個差佬同我講叫我扭小朋友耳仔,我會即刻記低佢pc number,話要告佢教唆人地瘧兒囉!!真係好難相信會有差人教人扭耳仔.:-x
我好肯定你話俾差人捉係因為你先生"抱住"坐前面,而唔係你講既小朋友唔可以坐前面囉.因為你先生抱住小朋友就算攬左安全帶亦會等於冇攬,咁佢梗係捉你啦!我都因為咁試過俾差人話,但小朋友自己坐前面而又有攬安全帶就真係冇問題囉.
不過我覺得奇怪,既然你做司機,你先生又在場咁佢點解唔索性同小朋友坐後面呢?

大宅

hellokitty517,

Excuse me to say something here:

"No rule" does not imply it is safety for a kid sitting in front seat. HK Gov't is always late for doing many constructive things la, even the rule for anyone who sit in a car must be fastened with a seat belt was regulated after several years when many modern countries did.

If you feel comfortable to put your kid in front seat, just do it, BUT please don't stand opposite to other people's nice and logical recommendation.

I just think ingrid-mama had met a good policeman, becasue this policeman concerned the kid's security more than those policemen you met.

Lastly, hope you would prepare to say better words if one day driving with your sons but luckily/unluckily blocked and warned by a policeman. Remember, you are the 1st model when your kids are learning from enviornment.

男爵府

國民生產總值:9166

麟媽媽所講既ADDITIONAL SEAT BELT係鴨療街同元朗既汽車店都有得買,買緊60蚊,我都剛剛買左個比囝囝用,本來想買個car booster,但又好似好阻地方,因為我重有個兩歲小朋友,己經有個car seat,如果再加個booster咁真係好似媬母車咁 ,但買左additional seat belt我都覺得好有用,因為seat belt唔會再介住囝囝條頸,又可以固定佢。至於平時我要送囝囝返學,我會比兩歲囡囡坐后座car seat,而囝囝就用坐係car seat隔離,囡囡由幾個月大開始都係坐係后坐car seat,就算得佢自己一個都係咁坐,可能真係由少到大都係咁,有時我停燈位時我會同佢玩下,等佢無咁悶,一路己來都ok呀。

其實個差人都算好人,佢都係擔心個小朋友既安全,因為大人抱住始終唔人一個固定既位置,有係事上來都會比較危險,有時我自己同囝囝用車時我都會諗下到底邊個位置會安全些,但其實發生係意外上來根本無得估計最危險係邊到,因為唔知係邊到撞埋來,總之做左自己應該用既野就ok la。

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.