自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

好唔開心,俾工人向我c6冤枉我虐待佢!我老公仲要幫佢.(少少長....)

話說我菲姐之前沖澡起碼一個鐘(水聲長響),已叫佢唔好浪費水,佢話係洗廁所同洗衫,咁我話洗廁所同洗衫(佢個bra同under)開門喇,咁我知你唔係沖涼沖咁耐,佢用熱水洗馬桶同洗衫我都冇出聱(因為連洗手盆都開緊熱水).我都話,我地全家都係沖涼10分鐘,唔係only話你.大家都一齊咁.

佢逄放假出門前都沖一次涼,都明既,可能佢地係菲律賓都係一日沖幾次,我都尊重佢既生活習慣.但又係沖成個鐘,佢知我會話佢,佢依家就趁我地出左去同bb上playgroup先起身沖,沖幾耐?我係cam睇,又成個鐘!

我唯有同佢講,涼我俾你沖,不過都希望你可以體諒下我地,電費水費真係月月上升.不如咁啦,放假日你早少少起身沖啦,唔好我地出晒門先沖,我地早上9時就會出門,你8點幾沖都可以,我出門就關掉熱水爐架喇,當係節源啦!

點知佢都係遲遲唔起身,之後起身沖凍水(其實我冇關熱水爐),見過一次,已提佢唔好喇,你早少少啦,沖凍水病左睇醫生好麻煩.佢話okok.今日佢又沖凍水,阿sir問佢,佢就答阿sir"mom唔allow我用熱水沖.....之後好似想喊咁既樣.....

我好嬲,我冇叫佢用凍水沖,只係叫佢早少少起身沖. 大家互相就下啦!住在同一屋簷下!如果唔係佢一路唔自律,我都唔會咁做,我冇直接唔俾佢沖,因為我都尊重佢既習慣,但佢唔珍惜,仲屈我,我真係好嬲!一陣佢又屈我冷血冇熱水供應沖涼,又話我當佢虐待佢,告我點算?

小小工人背景:
做左一年多,有借財仔,一心想去加拿大打工,唔識煮飯(我都ok,最多我煮佢洗),黎香港月冇耐已經3個電話成日偷上網(我都算,bb冇穿冇爛我都算).用野浪費(一星期用1L滴露=.="....)
有咩好?只可以話叫做冇傷害過bb

侯爵府

回覆:好驚,我工人屈我虐待佢(少少長....)

咁妳老公點幫佢??

得一個廁所仲要喺入面咁耐,真係有啲頂唔順,妳有cam,都唔可以屈到妳啲咩。個cam係咪可以收埋音?

我覺得妳無做過無需要驚。

愈嚟愈冇記性

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一星期用1L滴露

男爵府

我c6話我harsh,話我唔應該叫佢早d起身沖涼,人地放假有權訓耐d....
話如果佢對個仔唔好你點算?

我真係好嬲!我係唔係日日返工,之後就要忍氣吞聲當佢公主咁供奉?
我都唔係咩harsh,已經講過,傾過,我一句都冇鬧過工人,我尊重佢,佢又有冇尊重過我!
係我冇用,唔可以做ftm,唔可以自己湊!

男爵府

回覆 ChinoB 的帖子

個cam冇得24hours recording,係我不時睇下咋!

男爵府

樓主工人好過份,禁屈你都有,換過個工人啦。反正樓主你都對佢有不滿。

侯爵府

sorry,我都覺得你太harsh

伯爵府

重有幾耐完約,唔好再續約勒,你個cam可以收音嗎?可以就做記錄,日後都告你唔入啦!

侯爵府

只係沖涼問題.我唔會話佢.又要人早起身沖又要人係你出門前沖.

侯爵府

但你話佢有借財仔.咁就要小心了

侯爵府

引用:我c6話我harsh,話我唔應該叫佢早d起身沖涼,

原帖由 大笑姑娘 於 15-03-07 發表
我c6話我harsh,話我唔應該叫佢早d起身沖涼,人地放假有權訓耐d....
妳C6都唔算幫住佢嘅,可能擔心妳咁樣話個工人,工人會對小朋友唔好。同埋俾個位工人抒發下啫。妳唔好唔開心了。有時達到一樣目的有好多方法,咁直接去話個工人,大家關係會愈嚟愈僵。既然妳C6想做和事佬,就叫佢攪掂件事啦。

Btw,我都好討厭人浪費水。

丫雅    發表於 15-3-7 14:14
愈嚟愈冇記性

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

如果佢唔係次次都做spa成個鐘,我都唔會咁限佢!我用電爐,期期電費$2000,屋企2大b1工人,一星期煮3餐飯咋,屋企冇暖爐,唔開電視....
我搵人check埋電呀

伯爵府

我接受唔到借財仔多d.

雖然我都覺一小時太耐了

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

請問你有請工人嗎?我不能接受浪費食水,也不能接受期期$2000電費

男爵府

回覆 hanbb 的帖子

我底線,收唔到財仔電話信,我當唔知!9成工人都有借,有借有還我accept!

大宅

引用:我c6話我harsh,話我唔應該叫佢早d起身沖涼,

就咁睇其實你C6都唔係話幫晒佢,不過佢擔心如果你個公主唔開心就會對BB不利je....

唔好諗埋一邊

男爵府

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+大笑姑娘+於+15-3-7+13:47+編

好唔開心,俾工人向我c6冤枉我虐待佢!我老公仲要幫佢.(少少長 ...
無言!身同感受,我工人都係用熱水洗底底,心諗唔使你交費,但我荷包好赤

大宅

其實我都覺你harsh,講真水費,煤氣費值幾多?最多咪多3幾百。

請得工人,遇左消耗性物品係會用快同多好多。

同一屋簷下,計得幾多。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

賓多數唔慳,之前我個賓,第一日到職,直情十狗幾樣要求

1。要每星期安排2磅牛扒比佢一人食
2。每日要4片面包同一盒鮮奶for breakfast
3。每天要洗自己衫,必須用洗衣機
4。冬天必須要用熱水清潔,洗乜都係
5。一件大褸,唔要made in China
6。要4套床上用品
7。間中星期日唔返屋企瞓

呢D要求,講都冇人信,冇同過除家人外講。當時我只係默默聽,一句OK。第二日帶佢去Agent度唔要啦!

男爵府

回覆 samantha392 的帖子

3幾百...我都好想!已經好耐冇出現過......我屋企用電爐,凍天電費期期$2000....

首頁
12345...11

尾頁

跳至