自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

回覆:好驚,我工人屈我虐待佢(少少長....)

其實大部分工人都吾會虐待小朋友,你的要求咁低。求其玩一個都冇損失啦。
我都吾中意我工人沖咁耐,我同佢講有改善,有次佢太耐我專登敲門扮要攞野,都會醒水,見吾到個D我就隻眼開隻眼閉,費事check cam盞自己炆, 你叫佢放假咁早起身沖,佢實吾like, 重點係叫極冇改善,又冇乜優點,換人算啦

子爵府

我覺得佢唔聽話一件事,可以再教,但老屈你+借財仔就要炒

珍珠宮

引用:沖涼都比你管住 真係慘....我話你聽 你搵到

原帖由 anson_doctor 於 15-03-07 發表
沖涼都比你管住 真係慘....
我話你聽
你搵到個鍾意沖涼 乾乾淨淨咁照顧你小朋友唔好咩?
日日沖一個鐘喎,唔係佢個女,係黎打工既工人喎,日日喺度浪費水又放自己一個鐘休息,主人面前都咁識嘆,主人背後唔知點呢。。

快啲叫樓主介紹個工人俾你啦

大宅

引用:其實我都覺你harsh,講真水費,煤氣費值幾

原帖由 samantha392 於 15-03-07 發表
其實我都覺你harsh,講真水費,煤氣費值幾多?最多咪多3幾百。
吾會三百幾甘小,水費是幾何级數上,你可能未見過兩千元一張水费單、好同情樓主、我之前工人一樣,好彩水费單有record,show 到未有工人前,我們用水用幾多,工人自己知衰節儉d,但仍然過千、

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kc_01k 發表於 15-3-7 14:07
賓多數唔慳,之前我個賓,第一日到職,直情十狗幾樣要求

1。要每星期安排2磅牛扒比佢一人食
你呢件極品嚟喎

子爵府

好憎d工人講極唔聽, 係人都知, 要珍惜食水啦.

伯爵府

話冇問題既人,問下自己,如果你個仔,你99,日日開一個鐘水沖涼,你會唔會話佢?

大宅

MrsSingSing 發表於 15-3-7 16:19
日日沖一個鐘喎,唔係佢個女,係黎打工既工人喎,日日喺度浪費水又放自己一個鐘休息,主人面前都咁識嘆,主 ...
唔使介紹工人比我我工人超好
不過我係覺得佢肯沖涼
好過個d唔肯沖涼既工人

侯爵府

沖成個鐘熱水?仲借財仔?炒得啦。

男爵府

回覆:samantha392 的帖子

電爐開幾耐都得,用電之嘛,唔喺個種儲熱式嘅爐wo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

引用:日日沖一個鐘涼我都頂唔順,除左浪費水電外,

原帖由 cklok 於 15-03-07 發表
日日沖一個鐘涼我都頂唔順,除左浪費水電外,還會阻左其他人去toilet.
我以前工人都係沖咁耐,試過小朋友急,我叩門請佢快 d. 之後好少少。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

kc_01k 發表於 15-3-7 14:55
去加拿大做,人工最少要係當地最低工資計,一日做8個鐘,好貴,仲要佢地唔留宿,拍拖結婚,十分easy,所以 ...
難怪................

男爵府

回覆:anson_doctor 的帖子

肯沖涼,同乾淨,是兩回事。
乾淨自己,同乾淨人,又是兩回事。

我工人肯呼吸,肯去廁所,肯訓覺(不過佢都人係玩手機到半夜),難道我已經要還神?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

呢版好多冇工人架,佢地覺得香港僱主好mean,無論點都係僱主唔啱,工人應該黎嘆世界,唔比工人嘆就好mean,唔知咩心理?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我接受唔到有人日日沖一個鐘涼……我覺得樓

原帖由 MrsSingSing 於 15-03-07 發表
我接受唔到有人日日沖一個鐘涼……
我覺得樓主冇問題 。
我都係冇可能接受到冲成一粒鐘咁耐。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

回覆:大笑姑娘 的帖子

比我尤個工人沖凍水涼,雪定D冰比佢,驚D水唔夠凍
至於你老公,之後電費,什費叫佢比哂,手指拗出唔拗入

翡翠宮

牛年勳章

忽發奇想:如果尼個問題唔係僱傭問題,變左係婆媳問題會點呢?
利申:我覺得樓主有道理,不過如果我係你,放假果日屋企無人會由佢。

侯爵府

引用:回覆 小艾美 的帖子請問你有請工人嗎

原帖由 大笑姑娘 於 15-03-07 發表
回覆 小艾美 的帖子

請問你有請工人嗎?我不能接受浪費食水,也不能接受期期$2000電費
我有請工人.從不限佢地沖幾耐.洗碗用熱水等.有咩問題?

子爵府

想生BB熱投

這已經不係愛乾淨問題,反而覺得資源未能妥善被利用成了浪費

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:呢版好多冇工人架,佢地覺得香港僱主好mean

原帖由 廷廷媽 於 15-03-07 發表
呢版好多冇工人架,佢地覺得香港僱主好mean,無論點都係僱主唔啱,工人應該黎嘆世界,唔比工人嘆就好mean, ...
係架,講之嘛,好正義架,對住手機打字之嘛,又唔洗負責任。

查實好多僱主好多嘢要容忍,好多真係渣頸就命,唔好講話到比工人恰喇,至少真係有苦自己知,想呻吓,又比人話要請工人,預咗乜乜乜架啦!

早前除虐待工人嗰單,其實仲有一單係工人老屈僱主,好彩最後位太太冇事。呢單又唔見會熱烈討論。

工人有工會,點解僱主冇工會?

首頁
45678...11

尾頁

跳至