跳至

首頁

尾頁

別墅

請問呢度有冇08-09K1家長呀?

我囡囡黎緊會讀下午班, 我諗轉上午班的機會好微了!!

男爵府

Hi! My daughter will study in the PM class too la!

洋房

Hi,
我囡囡黎緊9月會讀K1上午班。

心情是既期待但又緊張(囡囡無返過Nursery, 只是平日返playgroup,唔知佢能唔能夠快d適應校園生活)

好高興有呢個topic,多d入黎分享啦

洋房

Hi,
有無其他呂明才家長

囝囝囡囡會唔會搭校車呀?
入o黎傾o下啦

別墅

原文章由 JJbaby 於 08-6-19 13:57 發表
Hi,
有無其他呂明才家長

囝囝囡囡會唔會搭校車呀?
入o黎傾o下啦

JJbaby

你就好啦, 個囡讀上午班, 我而家最驚係佢唔適應下午班, 你知啦, 佢地扭起計上黎, 唔係人咁品......

我都會搭校車, 不過仲未有詳情!

chan1209

洋房

我個囡扭起上o黎又係好犀利
以前細個會喊到嘔,依家大個左就好d

佢比較慢熱,希望佢可以好快識到朋友仔~~

大宅

hi!各位
我仔仔讀上午班呀...
我都會選坐校車

別墅

原文章由 JJbaby 於 08-6-19 17:57 發表
我個囡扭起上o黎又係好犀利
以前細個會喊到嘔,依家大個左就好d

佢比較慢熱,希望佢可以好快識到朋友仔~~

我個囡好鬼熱情, 又唔怕羞; 我驚到時嚇親其他小朋友!!

大宅

原文章由 chan1209 於 08-6-20 10:30 發表

我個囡好鬼熱情, 又唔怕羞; 我驚到時嚇親其他小朋友!!

HI ALL,

CHAN1209 你囡囡熱情,我個就COOL到死。
唔知會到時唔會同一班呢
家姐~妹妹

別墅

原文章由 wynnekitty 於 08-7-5 23:25 發表

HI ALL,

CHAN1209 你囡囡熱情,我個就COOL到死。
唔知會到時唔會同一班呢

你都係下午班嗎?
8月23號有個家長meeting, 到時見!

民房

我囡囡九月都是讀下午班,我怕她會打瞌睡,因她慣了睡午覺。因她讀N班時是讀上午班。要再調節一下她的作息時間。

別墅

原文章由 zoewong622 於 08-7-21 19:26 發表
我囡囡九月都是讀下午班,我怕她會打瞌睡,因她慣了睡午覺。因她讀N班時是讀上午班。要再調節一下她的作息時間。

終於等到有人回應了~

我囡現在下午只睡1小時, 我想應該冇問題!

大宅

你地有冇諗小朋友將來小學是在北區或外區?

洋房

我地有諗過將來搬出沙田,在沙田讀小學~~但仲係15,16~~
響北區,有奶奶睇住囡囡,會好好,因奶奶帶佢帶得好好,就算我地兩公婆要返工都會好放心

如果搬出沙田,到時就要請工人,有d「風險」(請到好既工人真係好睇彩數)。

你地呢?對囝囡升學有咩想法呀?

係呢,各位媽咪,呂明才係咪得23/8個家長會,之前係咪無其他活動架喇?我見其他幼稚園開學前都有d活動讓小朋友參與下,呂明才就好似「靜」少少

男爵府

Hi! I gave up the seat from HKBUK and let my daughter study in Fanling because my mother can take care my daughter! If I move out from Fanling, I need to depend the maid! Although my maid is good, I still quite worry!
Besides, I asked my colleagues and they said that the primary school in Fanling is OK!
The most important thing is the money la! It's very expensive for rent or buy the flat in Shatin!

大宅

原文章由 JJbaby 於 08-7-29 13:52 發表
我地有諗過將來搬出沙田,在沙田讀小學~~但仲係15,16~~
響北區,有奶奶睇住囡囡,會好好,因奶奶帶佢帶得好好,就算我地兩公婆要返工都會好放心

如果搬出沙田,到時就要請工人,有d「風險」(請到好既工人真係好睇彩數)。 ...

Hi JJbaby,

其實我有打算數年後比囝囝到外區讀小學, 但聽聞北區幼稚園之程度比外間(ie, 沙田/九龍區等等)淺一截, 若果想將來銜接外區小學, 可能未必銜接得到, 因為我暫時未有搬出外區之計劃(遲些可能搬出去九龍也不定)但又唔想囝囝咁細個人仔走出九龍區讀幼稚園咁辛苦, 所以現在有點頭痛,都唔知點樣幫囝囝惡補好?!.....唔知有冇媽咪曾有類似經驗, 可否說來分享下! thks..

今年"呂明才"可能有新改革, 唔知佢地嘅課程內容會否隨著加深呢.. 唔知有冇媽咪收到風?

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-7-29 17:32 編輯 ]

別墅

原文章由 JJbaby 於 08-7-29 13:52 發表

如果搬出沙田,到時就要請工人,有d「風險」(請到好既工人真係好睇彩數)。 ...

Hi, JJbaby

我諗左好耐, 最後都想留返係北區讀小學, 而家有幾間心水學校, 不過都要睇下個囡d成績先得!

我打過去學校問, 書記話所有野(分班, 校車)都係要23號家長日先知, 心急死我!

chan1209

別墅

唔洗咁擔心o架!學校一向都安排得妥善,家長會之後,就會有齊所有保母車o既司機o係有蓋操場比你辦理手續 & 交錢 ( 上年係咁o架!)
上年o既我同而家o既你一樣,一樣咁心急呀! 比 d 信心呢間學校啦!ok o架!遲 d 通告多到你會覺得有少少煩呀!

男爵府

我想問下你地各位呢間kg係咪好難入?interview會問d咩?thanks

別墅

原文章由 kat77hk 於 08-8-1 00:44 發表
唔洗咁擔心o架!學校一向都安排得妥善,家長會之後,就會有齊所有保母車o既司機o係有蓋操場比你辦理手續 & 交錢 ( 上年係咁o架!)
上年o既我同而家o既你一樣,一樣咁心急呀! 比 d 信心呢間學校啦!ok o架!遲 d 通告多到你 ...

知道分咩班了, 我囡係下幼C班, 你地又係咩班呀?

首頁

尾頁

跳至