家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

有個保險sell我:
$800/月,供10年
期滿取回8成(即冇左$20000左右)

住院手術醫療保 (政府或私家也可)
每次$6000, 意外手術住院$12000

抵唔抵買呢?

我現時已買緊一份住院醫療保,咁其實可唔可以同時兩邊claim的呢?

大宅

醫療係實報實銷,買兩份唔會賠多D俾你,只能做互補

你手上的醫療又係點?

呢張單供10年保幾多年?

別墅

引用:醫療係實報實銷,買兩份唔會賠多D俾你,只

原帖由 Kelvinnchan 於 15-03-07 發表
醫療係實報實銷,買兩份唔會賠多D俾你,只能做互補

你手上的醫療又係點?
之前買的醫療保(A)係實報實消
但現在這份供十年保十年(b)係單次計,每次入院claim$6000,係獨立的
兩邊claim, B那份應該冇問題,係唔知A那份有冇問題。

洋房

買左住院醫療保這份有冇額外附加保障(超出賠償上限的指定保障項目也可獲得賠償)? 無! 可以選擇 1. 這個經紀這份
2.方間有些公司叫醫療儲備
3.年金和短期儲蓄
同時兩邊claim是可以

別墅

引用:買左住院醫療保這份有冇額外附加保障(超出

原帖由 waterdragon 於 15-03-07 發表
買左住院醫療保這份有冇額外附加保障(超出賠償上限的指定保障項目也可獲得賠償)? 無! 可以選擇 1. 這個經紀 ...
我手上的(A)有額外附加保障的,現時供$3200/年
咁新這份(B)抵唔抵買呢?計返每年其實即係要比$2000係冇得拎返,不過就政府醫院都可以claim

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:保險

最好買 d 唔 claim 拎返 1.05%, 唔好貪心,拎得返本金已賺

claim 過照扣數,分分鐘 claim 多過供

公爵府

從來都無得兩邊claim的, 只能 claim 一邊, 俾兩份錢但 claim一邊, 制吾制得過, 你自己諗, 當然agent 好想你買多份, 佢會用任何方法, 包括大話來說服你買多份
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

chunmame 發表於 15-3-7 22:08
有個保險sell我:
$800/月,供10年
期滿取回8成(即冇左$20000左右)
如果你其中一面Claim唔足,之後可以靠另外一間去claim埋剩番果部分如果其中一面claim足,另一面無得再claim

別墅

回覆:保險

但我新那份係供10年那種儲蓄保,係咪唔同的呢?

大宅

chunmame 發表於 15-3-8 09:59
但我新那份係供10年那種儲蓄保,係咪唔同的呢?
儲蓄保話明儲蓄,點會包醫療,除非落附加契約其實我唔係太like供10年之後可以攞返錢的醫療計劃,可以保到幾多年?
一來個額唔會大,二來張單四不像,究竟係想客人做儲蓄定保障?

複式洋房

回覆 chunmame 的帖子

如果你已有e保而足夠的話,那怕新嗰份有幾抵都係多餘,因為e保是實報實銷,並非買多賠多

禁止訪問

洋房

chunmame 發表於 15-3-7 23:20
我手上的(A)有額外附加保障的,現時供$3200/年
咁新這份(B)抵唔抵買呢?計返每年其實即係要比$2000係冇得拎 ...
參考意見 由於a 每年都年跟着年紀提升保費 看長遠 需要有一筆資金去支持未來保費 年金和短期儲蓄是不錯選擇 優勢供款期短 ,五年,有保證利息 ,提醒放愈長間資金先可以愈大, .b ) $2000 一年 一個月 百幾 其實無壓力 看中短期保障 是不錯 但好像可以保到60定65 歲.這點需要自己考盧.

首頁

尾頁

跳至