心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

給科大武生 --- 枉為讀書人

科大學生事件, 令人感到現今大學生, 層次較低, 修養欠缺, 一些讀書人, 在學習當中, 只懂交代答案, 交代分數.... 當中道理, 毫不思考, 如此一個臭皮囊..... 不如省一點時間在社會中吸收多一點人生道理, 經常把大學生身份掛於口邊, 可笑可笑~

事件有些人會認為年青人血氣方剛, 我卻感到.... 他們何等"膚淺"........... 包容, 君子不要所提, 就連志氣, 勇氣都欠之, 如何自稱讀書人?

廣東白話一句: 正一讀屎片.... 矣哉~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

子爵府

Re: 給科大武生 --- 枉為讀書人

無計~!依家香港啲青少年真係EQ極低,我諗唔關學校事,多數都係佢地自小响溫室裡長大,咩都有亞媽亞爸照住,真係唔識咩叫做包容忍耐囉!早幾日我同啲亞嫂傾過呢個問題,大家都覺得依家啲父母太過溺愛小朋友,連鬧都唔捨得鬧,乜都就哂小朋友,搞到個個都係大少爺,唔識得禮諒別人感受,唔知咩叫做禮貌,個個細路由細到大都係聽父母講要讀好書大個咗要搵大錢,而唔係要做一個EQ高或者有禮貌有道德既人.好似我教我個仔見到人要打招呼,撞親人要講對唔住,人地俾嘢你要講唔該多謝等,呢啲原本係好既教育,但都會俾人話成我咁樣會令到個仔會好自卑好無自信... 都唔知咩道理嚟,始終呢啲係人與人之間既基本禮貌嚟,如果從小唔培養教育佢,咁佢又點會知呢啲'唔該/多謝'係禮貌嚟?好似我亞嫂咁,細個無教,之前佢都話我唔應該教個仔成日講唔該多謝對唔住,點知過咗幾個月,佢都走過嚟同我呻佢個仔對同學父母無禮貌(同學個父母車埋佢番學,佢一句唔該都無,就咁落車頭也不回咁走咗去番學,人地父母咪投訴囉),個仔又講唔聽仲要'腰'番亞媽轉頭,心諗,如果我唔教個仔,要等個仔大個又係咁,我諗我到時真係喊都無謂...

依家個個家長都將教育責任推卸响學校度,倒不如自己親自教好自己小朋友仲好!始終小朋友一開始至親都係父母,小朋友都係以自己父母為榜樣,呢樣係外國調查講既...既然我地睇唔過眼,點解我地又唔自己先試吓自己教好仔女先呢?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

得罪講句, 而家的年青人:

1) 自以為是, 狂妄自大
2) EQ低
3) 自私
4) 冇禮貌
5) 只識貪威識食
6) 不會腳踏實地, 只望可走捷徑......太多缺點, 不能盡錄

不過當然真係有D係乖仔啦, 不過只係少數囉! 仲會被人嘲笑是異形、死蠢, 我在此鼓勵他/她們不用理會別人的嘲笑, 只需好好的充實自己, 將來貢獻社會, 那時曾嘲笑你的人就會後悔兼羨慕你架喇,努力!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

洋房

Totally agree with all of you. Most teenagers now a days thought they know everything, they're better than anyone, selfish and rude. Though they might have gain knowledge from school, they don't have common sense. They are too self-centered so they don't know how to communicate with others. It's sad, when you look at the teens, you can imagine what kind of parents they have. At the end of the day, parents are the role models of their children. *sigh*

Be your true mind

大宅

同意ar,而家要做乖仔真係好大壓力,所以真係好擔心將來bb大個左會學壞...

Giant 寫道:

得罪講句, 而家的年青人:

1) 自以為是, 狂妄自大
2) EQ低
3) 自私
4) 冇禮貌
5) 只識貪威識食
6) 不會腳踏實地, 只望可走捷徑......太多缺點, 不能盡錄

不過當然真係有D係乖仔啦, 不過只係少數囉! 仲會被人嘲笑是異形、死蠢, 我在此鼓勵他/她們不用理會別人的嘲笑, 只需好好的充實自己, 將來貢獻社會, 那時曾嘲笑你的人就會後悔兼羨慕你架喇,努力!

別墅

我都係科大畢業生,真覺得失禮.
現在d人只強調知識要叻,但卻忽略道德.前幾天,收到XXX美語世界電話,佢不停sell我想唔想我的小朋友比其他小朋友叻,我真想回應佢一句,我想佢做個有禮貌和有自信的小朋友多d.其實現在資訊那麼發達,我不驚我個仔會識少什麼,佢一定會識abc,會識講bo,po,mo,但要佢EQ高,由細就要教.
現在d小朋友被父母太過重了,好似我姑奶個仔,佢俾老師選做負責保管開咩課室的鑰匙,後來被同學整蠱,在不適當的時間開了課室,結果俾老師罰,而且罰雙倍.我姑奶居然打電話投訴老師,話做這些功夫又無"著數",現在被人害又要罰雙倍,話大佬,佢個仔讀中一,重唔教佢,試俾佢自己處理都得呀?我諗佢再過幾年會同個仔見工和追女仔.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

而家香港大學生最hit既學系---x片系, 又名Pampersology!!!!

首頁

尾頁

跳至