烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問中種、湯種、老麵、天然酵母、酸頭酵母等,邊種做出嚟嘅包最軟滑、及放得最耐?
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

酸味酵頭同老麵差唔多,不過酸味唔係人人都鍾意(我試過一次,樽蘋果酵母雪耐左,變左酸味酵頭,我見ko ge食譜有用佢黎整包,咁我咪用黎整法包,點知真係帶酸味,真係好難形容,食慣港式或日式軟包ge人未必接受到:;pppp: )。

中種好過老麵少少,如果淨係用天然酵母就應該最好,不過酵母穩定性比人工酵母低d,要長時間發酵及要多次試驗取得發酵時間控制ge經驗。

如果冇時間做老麵或中種等,以最短時間內令麵包軟熟就可以用湯種,不過做出黎ge包冇中種等方法以發酵產生獨特風味。

如果冇時間自製天然酵母,可以用中種做包,夏天做中種放雪櫃半日最理想,等佢慢慢發酵(慢工出細貨),天氣熱可放少d酵母(我會100g高粉先用1g快速酵母)。

仲有,有麵粉改良劑,當然我講ge係天然食材,就係麥芽精(malt extract)同維他命c。
麥芽精係citysuper買到,每次用半茶匙至1茶匙;維他命c有粉劑,不過我未見過有得賣,而取而代之就係用鮮檸汁,用0.5-1湯匙左右,通常整法包都會用到依兩樣野。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-6-13 03:30 發表
酸味酵頭同老麵差唔多,不過酸味唔係人人都鍾意(我試過一次,樽蘋果酵母雪耐左,變左酸味酵頭,我見ko ge食譜有用佢黎整包,咁我咪用黎整法包,點知真係帶酸味,真係好難形容,食慣港式或日式軟包ge人未必接受到:;pppp: )。

中種好 ...

你知我地昨晚等你上網嗎
都知你會解釋我地知了
呵呵 師傅

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 mander888 於 08-6-13 07:16 AM 發表

你知我地昨晚等你上網嗎
都知你會解釋我地知了
呵呵 師傅

我尋晚掛住整餅唔得閒上黎,到半夜先見到,咁我咪回依個topic lo。

盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

thank you 哂

因我都鍾意用中種做出嚟嘅包,無奈要花較多時間,而其他我又未嘗試過,想知道哪一種成果最佳而去努力練習,謝謝妳詳細分析,或者我都去試吓整天然酵母

原文章由 召藥師 於 08-6-13 03:30 發表

中種好 ...
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

男爵府

我這位新手仔 , 請問天然酵母點整出來呀 ?

男爵府

原文章由 katrinafu 於 08-6-13 23:22 發表
我這位新手仔 , 請問天然酵母點整出來呀 ?

如你參考

http://leilako.com/recipes/sourdough/grapestarter.htm

http://autumn_moon1022.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=70725

http://www.baby-kingdom.com/?uid-40201-action-viewspace-itemid-15969

http://www.wretch.cc/blog/cdmilk/2463718

希望可以幫到你

我也養緊提子
希望成功

[ 本文章最後由 mander888 於 08-6-14 13:25 編輯 ]

男爵府

回覆 #1 mander888 的文章

mander888 : 唔該哂 , 又比我學多d嘢 !

男爵府

原文章由 katrinafu 於 08-6-16 12:05 發表
mander888 : 唔該哂 , 又比我學多d嘢 !

唔使客氣啦
你幫我一下 我幫你一下
大家都愛整包包
知道都當然要分享啦
嘻嘻

ps. 好想和你說 那應是你女兒吧
佢有無人說這張相似衛詩個家姐呀

首頁

尾頁

跳至