意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 3|主題: 27040

好苦惱, 我個女有睡意才飲奶

複式洋房

國民生產總值:315

好苦惱, 我個女有睡意才飲奶

我阿女5個半月大, 最近佢飲奶的習慣有變, 一定要有睡意或睡著才肯飲奶, 如果佢好精神, 到4或5個鐘餵佢佢一定唔飲, 有時佢甚至7或8個鐘都唔肯飲, 但如果佢眼瞓就會飲, 攪到佢飲奶的時間亂晒, 令到我好苦惱 各位媽咪有冇試過我的情形, 我應該點做.........

男爵府

國民生產總值:7563

Re: 好苦惱, 我個女有睡意才飲奶

My b is also like yours until 6.5 mths old. At that time, I will try my best to feed her when she is awake. If she really doesn’t drink, I will then feed her when she is half asleep or sleep. Surprisingly, she drinks very fast when she is sleeping. I find it is not a problem as long as you don’t put her too steep but a little bit straight, she will not get choked. Also, feed her cereals/porridge more because this food can’t be fed when sleeping. Then she will get used to eating when awake. In fact, when she gradually grows up, she will change this bad habit automatically. Don’t worry!

男爵府

國民生產總值:6412

個時我個B同您果個一樣, 清醒係唔飲, 餓佢4-5個鐘都係唔肯飲, 一見支奶就喊, 要趁佢半夢半醒先很飲, 有時2個鐘, 3個鐘1次, 我都照俾支奶佢飲. 飲奶飲到亂哂龍, 有時飲完諗住抱佢去瞓啦, 點知佢又醒咯.
佢咁樣飲奶維持咗成4個幾月, 好慘! 呢D滋味唔難受
到佢7個幾月, 有次我屎忽行, 買咗大號奶咀, 諗住佢飲快D, 點知佢醒仍然肯睜開眼飲, 之後就無事LU.
唔知係大個會變, 還是奶咀問題, 您可以試下換個奶咀, 唔係就等下佢啦!!

大宅

國民生產總值:4204

2018勳章

BB o既習慣係經常改變的, 所以我地唯有咩都試下, 我試過換奶咀, 整大d個奶咀"lone", 唱歌, 換姿勢, 加米糊(因為佢試過完全唔飲奶, 加左就飲幾安)等等, 呢個係過渡期, 唔使擔心時間亂晒, 我聽過d姑娘講, 只要佢肚餓就可以比佢食, 我個仔(14個月)都係慣左小食多餐! 話時話, 有時阿仔食野食得衰, 我d情緒都好鬼低落架!

http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

子爵府

國民生產總值:12520

我個囡哩個星期又係咁呀(四個月一星期大), 佢有睡意都唔飲, 要瞓著先飲, 唔係就大喊, 用手撥開支奶, 見到支奶就喊, 工人又話日頭唔會咁, 搞到我好唔開心架!日日放工返屋企得幾個鐘頭同佢一齊, 我幾攰都堅持自己餵奶, 抱佢, 同佢玩, 但一到飲奶時間佢就扭計, 真係令我心力交碎, 通常佢唔肯飲扭計跟住就好眼瞓咁好快瞓著, 所以我都詁唔知係唔係日頭瞓得唔足夠。我真係希望佢快d乖乖飲奶。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

別墅

國民生產總值:677

我囝囝埋身飲人奶,原來你o地BB飲樽都有此情況;近排囝囝識爬,識扶住企仲唔肯飲奶,唯有俾佢玩多o的,等佢眼訓才飲.
最慘我o地做媽咪成日擔心會餓壞佢o地

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.