論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請左個斷約工人,簽合約時講好4月尾返工,而佢係菲律賓返黎程機票雙方負責一半,我地負責買機票,之後再係人工度扣,依家visa批左,visa亦寄左俾佢,但佢同agent講唔夠錢俾出口保險等等費用,要求我地匯hk$2000俾佢,並要求3月尾到港,agent同我地講,工人早到可以暫時住係佢度,4月尾先返工,而工人要求匯既hk$2000, 佢可以先同我地share, 等工人返工後第1次出糧扣返呢hk$2000+機票一半價錢,再俾返hk$1000佢,第一次請工人,請問大家應該點處理? 我怕匯左錢佢冇左踪影,同埋若果佢3月尾到港4月先返工,身要幾時驗好?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

5phuawinnie 發表於 15-3-11 00:08
請左個斷約工人,簽合約時講好4月尾返工,而佢係菲律賓返黎程機票雙方負責一半,我地負責買機票,之後再係 ...
點解工人要負責一半機票費用呀.正常係僱主要包外傭一套來回機票喎.visa係佢一入境就生效,你唔接佢,agent可能會安排佢做黑工,有咩事會入僱主架,同埋佢完約都係煦跟visa,變咗你使用嘅日子都小咗.

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

咁即係我要同agent講只負責佢機票錢同埋唔俾佢提早過黎? 咁出口保險其實係邊個俾既? 正常唔係agent接佢再帶佢做完body check我先帶佢返屋企咩?唔好意思,第一次請工人,所以問題多多

男爵府

引用:請左個斷約工人,簽合約時講好4月尾返工,

原帖由 phuawinnie 於 15-03-11 發表
請左個斷約工人,簽合約時講好4月尾返工,而佢係菲律賓返黎程機票雙方負責一半,我地負責買機票,之後再係 ...
佢住agent度可以免費?定要按日收錢?

首頁

尾頁

跳至