夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

講真,好多jm同奶奶關係差,多數因為大家生活模式唔同,諗法唔同。未同老公結婚之前,每次見奶奶,感覺不太自然。結婚時因為擺酒問題,我更加唔喜歡奶奶,覺得佢鐘意話事。不過,我係一個做咩都唔上心的人,有咩唔好煩我就得。我唔會煩老公,話佢媽咪煩,始終老公係佢生嘅,亦多謝佢教到老公好好。結婚時,奶奶俾左五成首期我地去買樓,所以沒有同住。婚後,我做好新抱角色,一星期請佢地飲一次茶,間中買d禮物送俾佢地。漸漸地,老爺奶奶都好錫我,經常煲湯俾我地飲,會主動關心我,去旅行都會送禮物俾我。之前我屋企裝修,去佢地果度住,佢地知我返工辛苦,爭住做晒家務(雖然平時係屋企都係老公做家務,但去奶奶屋企我叫老公唔好做)。佢地仲耐唔耐買野俾我父母,係我屋企人面前讚我,俾足面我。我老公有時呷醋,話結左婚佢少左個媽咪 結左婚,我比以前更加打扮得靚,一來唔想老公失禮,二來因為老公俾晒家庭開支,所以我多左閒錢洗。而家好多人話我靚過做女果陣時,聽到好開心。我返緊夜校,前一排有個細我一年嘅男同學追我(佢知我結左婚,佢成日送我去搭車,又送禮物俾我,我唔敢收。)我特登話俾老公聽,佢真係勁呷醋,仲話以後佢接我放學,好開心

大宅

回覆:同奶奶關係好的人,同老公關係應該不太差

重點要有個肯攞5成首期比你既6299,咁先可以晤使同住,仲有晤使你做家務又愛你較多既老公,仲要比晒生活開支。不然那有可能像你這樣,祝你繼續幸福下去

RAA    發表於 15-3-17 12:02
Jolin_Yuen    發表於 15-3-12 11:54

大宅

奶奶係十月懷胎生老公出尼嘅人,老公愛奶奶第一係天經地義,我哋結婚紀念日一早就去搵奶奶飲茶,多謝佢生左個好老公比我!我錫奶奶,老公自然錫晒我啦

Hippo323    發表於 15-4-16 19:48

珍珠宮

我同奶奶同住,奶奶好好人,我地有咩事會直接溝通,唔洗經老公,老公煩少左。

男爵府

非常認同樓主的觀點!
試問有那一位老公喜歡聽老婆成曰投訴或處處同自己媽咪計算到盡。沒有人一定係要對自己好, 當要求99時咁又是否同等C9比出個心對99好。
99&C9的關係建立於新抱是否懂得做人及當然大前提之下係奶奶不是麻煩人. 如果係就更加要做任何事都approach得宜。同relationship好其實老公會好開心同自豪有位smart 太太(我老公講的),作為老公不需要被逼做磨心而且天下太平下可以focus 生活計劃及努力工作上爬升。
我同我奶奶關係幾好的,平日weekends陪下她飲下荼,一病就看下她或有需要陪去看醫生,大時大節買一兩斤靚花膠比佢,見到她喜歡的食物/手信會買埋一份,節目家庭gathering必要比面出席。而我奶奶好好人,一煲正湯會either叫老公帶比我或帶到上我地屋企放bar枱上,出去外國玩買手信不止比我有時連我daddy mama也有份,懂得做人weekends通常中午lunch後係不要老公陪因spare多時間比我, etc.
有時懂得appreciation,自己麻煩事少左,生活係快樂好多。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

有明白事理的奶奶咪好。但唔係果果都咁好彩。隔離版好多jm捱緊。

RAA    發表於 15-3-17 12:03
work hard PLAY hard

瑪瑙宮

廿幾年, 我同 99 關係好, 咁多個新抱中佢算係最錫我, 我 d 姑 9 重多謝我, 話我同佢住左 4 年佢無話過我唔好. 好多男人會多謝同自己呀媽/屋企人咁好關係的老婆, 不過, 我 ex 唔識欣賞.

Jolin_Yuen    發表於 15-3-12 11:54

珍珠宮

俾一半首期 又唔煩既99 梗係相好相與啦

SabrinaR    發表於 15-3-12 22:11
Nancy20090615    發表於 15-3-12 12:06
Jolin_Yuen    發表於 15-3-12 11:55
車仔人    發表於 15-3-12 10:33
978212    發表於 15-3-12 09:56
aprilharmony    發表於 15-3-12 09:26

侯爵府

我奶奶無俾首期我,曾經同住,但我同我奶奶感情關係都好好,原因只係當佢父母一樣對待就得,我唔同我父母計較,我就唔同佢地計較,做左人阿媽,好明白每個父母都係煩,每個父母都係擔心子女,有人會在乎你,係福氣。我同我老公關係曾經好差,奶奶係其中一個原因我考慮,我唔想四大長老為我憂心,可以點做去化解我婚姻危機,為佢地值得同老公一試。

fupigpig    發表於 15-3-14 02:56

別墅

我同我奶奶關係都好好, 我老公都好錫佢媽咪, 之前拍拖時都覺得我奶奶教得好好, 我老公而家都好痴家!! 我奶奶都好明白事理, 所以好感恩~

禁止訪問

大宅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

其實我奶奶有時都煩,不過如果無傷大雅,我都會由佢。我結婚唔想擺酒,佢堅持要擺,我話我唔得閒去搞,如果佢堅持,佢要自己去搞擺酒嘅野。最終佢都負責晒,所以我都由佢。之前屋企裝修,佢又意見多多,反正我唔鐘意煩,對裝修我無咩意見,所以由佢。有時退一步,我沒有損失,所以唔執着。

珍珠宮

引用:回覆 namnamnamlolo 的帖子其實我奶奶有時

原帖由 shmilybbb 於 15-03-12 發表
回覆 namnamnamlolo 的帖子

其實我奶奶有時都煩,不過如果無傷大雅,我都會由佢。我結婚唔想擺酒,佢堅持 ...
咁有主見既99同我一定火星撞地球

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我同99 關係好到不得了, 老公出左trip, 我都會同99 & 62 食飯! 我老公話我同99傾計多過佢同佢阿媽成世溝通, 99有咩事要揾我老公,都係揾我問我! 而佢同我父母亦都相處融洽!

男爵府

回覆 shmilybbb 的帖子

其實係架,日久見人心,我同奶奶關係自問都算OK,亦都可能因為唔同住。佢講野係無尾音既人,所以有好多時都幾命令式口吻,開頭都唔係好慣但我一路都無擺係心度,直到相處耐左知佢份人原來唔係咁惡,明白佢話我地其實都係想我地好姐,所以,個人心態真係好重要。

大宅

回覆 queeniesuen 的帖子

子爵府

我自己99係令我好無奈。
佢冇比首期我地唔緊要(咁講只係因為樓主話佢99比左5成首期佢地),我地自己儲,但儲0既過程當中不斷比說話我聽,驚死佢個仔要供樓好慘咁(大佬,事實我同老公只係公一份婆一份,佢個仔一0的都唔辛苦)。
同真係𧵗樓0刺,我地原本諗住做9成按揭,但我媽忽然話可以借比我地,叫我地做6成按,唔駛還咁多息比銀行。我媽仲親自問我99介唔介意,99係同意的,反而我同老公開頭唔想借呢0的錢,但99極力游說我地,最終我地都係借左(我地兩個收入加埋其實都五萬幾,但我老公係合約工,如果佢一時失業,就得番我兩萬幾蚊,借銀行9成其實太搏)。
但真係買左之後,99又要覺得唔高興。其實佢一向唔高興我外家環境好過佢,咁可以點呢? 係咪想我屋企0的人個個唔掂佢先高興呢?
我媽在我嫁之初,新年都有向我99拜年(我媽都有向我家姐99拜年,人地都係住公屋,咁又點,十幾年黎相安無事)。但中間發生左0的唔開心野,我覺得係我99自卑,於是將我媽講0既客氣說話都扭曲晒,於是我99自己唔開心,仲向我大伯講。然後我大伯竟然可以叫我叫自己阿媽,唔識講野就唔好出聲。sorry,我真係覺得好委屈。我冇鬧我大伯,不過自此叫我媽,冇咩特別事,唔駛同我99有來往,新年都唔駛問候佢,我同老公去同99拜年得0刺。

中間仲發生過好多野,什至令我懷疑,我係咪係嫁錯左,係咪現實就係要搵個夫家有錢過自己娘家,咁先至0岩。

但算了,現在同老公都好好,我亦好好彩唔駛同99同住,咁見面時我扮低b笑下就算了,廢事講咩都好易比位人入。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:有明白事理的奶奶咪好。但唔係果果都咁好彩

原帖由 jenniferK 於 15-03-11 發表
有明白事理的奶奶咪好。但唔係果果都咁好彩。隔離版好多jm捱緊。

男爵府

我同99同住, 初時都好好, 我要返工, 但放工後都做家務, 星期六仲一早起身做,

但她永遠覺得我做得唔好, 我long完衫先返工,

她又特登再做. 小朋友出世後, 更多咬閙, 而家她簡直睇我唔順眼,

但親戚覺得我好好, 係一個好新抱.

首頁

尾頁

跳至