興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩裝左capture nx試用,但有d問題
1)點樣可以一次過將raw file轉去jpg?
2)如果執左一張後,係咪可以用"批次"將執好的save左,再apply去第2 d相,呢個批次又可唔可以一次將apply去所有相?
3)我想問如想+-EV的話,係咪=亮度?

別墅

1. 用"批次"將raw 轉去jpg (格式選為JPG, 記得改壓縮比例(因為我用英文版, 希望無講錯))

2. 可以用"批次"的設定功能, 將設定複製, 貼上, 或儲存; 再選擇要使用相用設定的相片, 應用已儲存的"設定".

3. +-EV, 則為增加/減少曝光補償.

原文章由 pamila 於 08-6-14 21:37 發表
岩岩裝左capture nx試用,但有d問題
1)點樣可以一次過將raw file轉去jpg?
2)如果執左一張後,係咪可以用"批次"將執好的save左,再apply去第2 d相,呢個批次又可唔可以一次將apply去所有相?
3)我想問如想+-EV的話,係咪=亮 ...

子爵府

+/- EV 可以避免流失detail (不過D3的raw我試過就會), 增加光亮度就有可能會流失.

大宅

Sorry~我搵唔到邊度有"增加/減少曝光補償"

原文章由 colinhoc 於 08-6-14 23:52 發表
1. 用"批次"將raw 轉去jpg (格式選為JPG, 記得改壓縮比例(因為我用英文版, 希望無講錯))

2. 可以用"批次"的設定功能, 將設定複製, 貼上, 或儲存; 再選擇要使用相用設定的相片, 應用已儲存的"設定".

3. +-EV, ...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 pamila 於 08-6-15 12:46 AM 發表
Sorry~我搵唔到邊度有"增加/減少曝光補償"
你開張raw後, 右邊咪有個base adjustments. 再click raw adjustments 到就有得揀.
如果你load jpg. 就唔會見到有.

大宅

搵到喇~搵到喇~thx

原文章由 KnN 於 08-6-15 00:55 發表
你開張raw後, 右邊咪有個base adjustments. 再click raw adjustments 到就有得揀.
如果你load jpg. 就唔會見到有.

侯爵府

原文章由 colinhoc 於 08-6-14 23:52 發表

呢個我唔明呀... 做唔到.. 我想將全部相轉curve呀... 咁要點做呀...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 stephenietam 於 08-6-17 09:55 AM 發表

呢個我唔明呀... 做唔到.. 我想將全部相轉curve呀... 咁要點做呀...

簡單d講, 先執好一張相, 再save setting, 跟住開nx 個browser, select 你想改既相, right click and paste setting, 佢會先彈個dialog box 出黎, 你揀replace all current setting, 跟住就到processing queue, 如果你要save as 另一到, 改左個destination folder, 同埋check下係咪save as jpg, quality係咩,再按start 就得.
易過neo, 慢慢黎唔好急. 

伯爵府

其實我由 canon 轉 nikon

最唔慣係 capture NX 好難用,
又勁食 cpu resources

Canon 個唔洗錢o既 DPP 好用簡單快得多

首頁

尾頁

跳至