自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

聲 稱 經 過 嚴 格 品 質 監 控 、 保 證
蔬 菜 新 鮮 衞 生 的 百 佳 超 級 市 場 , 近 日 發 生 買 白 菜 送 可 令 人 感 染 寄 生 蟲 的 小 蝸 牛 事 件 。 一 名 大 學 授 在 百 佳 轄 下 高 檔 超 巿 Taste 購 買 一 包 小 白 菜 , 煮 食 時 赫 然 發 現 內 約 有 10 隻 生 猛 蠕 動 的 蝸 牛 , 十 分 惡 心 。 傳 染 病 學 專 家 指 出 , 市 民 誤 食 可 能 感 染 寄 生 蟲 , 批 評 該 超 市 品 質 監 控 有 問 題 。
一 名 理 大 授 約 於 10 日 前 在 奧 海 城 Taste 超 市 , 購 買 一 包 名 為 「 昆 明 學 斗 仔 」 的 小 白 菜 回 家 , 並 放 在 雪 櫃 冷 藏 , 未 有 即 時
煮 食 。 兩 日 前 , 他 在 雪 櫃 內 取 出 該 菜 清 洗 時 , 發 現 菜 內 藏 約 10 隻 活 生 生 的 蝸 牛 , 「 生 猛 」 地 在 白 菜 蠕 動 。
本 身 研 究 微 生 物 學 的 他 坦 言 在 高 檔 超 巿 購 得 蝸 牛 白 菜 仔 感 驚 訝 , 反 映 該 超 巿 衞 生 沒 有 保 證
, 「 蝸 牛 大 部 份 屬 水 生 , 有 機 會 帶 有 中 華 肝 吸 蟲 , 未 徹 底 清 潔 食 下 會 引 致 肚 瀉 或 腸 胃 不 適 ; 蝸 牛 如 帶 有 甲 型 肝 炎 子 , 就 有 可 能 染 上 甲 型 肝 炎 。 」

誤 食 可 能 感 染 寄 生 蟲傳 染 病 專 家 勞 永 樂 指 出 , 蝸 牛 是 許 多 寄 生 蟲 的 中 途 宿 主 , 寄 生 蟲 的 幼 蟲 常 在 蝸 牛 身 體 走 出 來 , 若 市 民 食 用 有 關 受 感 染 的 蔬 菜 或 食 物 , 也 可 能 感 染 到 寄 生 蟲 。 他 指 , 超 市 通 常 在 售 賣 蔬 菜 前 經 過 嚴 格 管 理 , 認 為 事 件 反 映 該 超 市 品 質 監 控 有 問 題 。
百 佳 發 言 人 表 示 , 就 事 件 向 該 名 顧 客 致 歉 , 可 安 排 退 款 或 退 貨 。 百 佳 已 即 時
檢 查 該 分 店 的 同 類 貨 品 , 並 沒 有 發 現 有 同 樣 情 況 。

水晶宮

熱血金章

雪左兩日都唔會死, 真西利

大宅

食你唔死算你大命~~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

如果在d蔬 菜入面 ,一點生物都沒有~~~~~~虫仔無晒,蝸牛無晒,連蚊滋都無(my),個時候仲恐怖,
D甲安鱗一定唔會小

侯爵府

咁驚............

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嚇Q死!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 caryfox 於 08-6-15 08:28 AM 發表
如果在d蔬 菜入面 ,一點生物都沒有~~~~~~虫仔無晒,蝸牛無晒,連蚊滋都無(my),個時候仲恐怖,
D甲安鱗一定唔會小

係lo,有又點?係唔係要冇任何生物先滿意?咁走去食農藥菜啦!包冇蟲。如果係有隻蛙就話唔合理0者

仲有,蝸牛唔係一定水生,我估佢見到個d應該係陸生,食田入面d菜葉或腐爛野,浸水太耐會死架。蝸牛的確易有菌或寄生蟲,但係白菜仔一定要洗要煮熟先食,如果唔係處理同煮個位唔衛生令食物交叉感染都好難中招。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

其實有蟲係一件好事來ga,如果乜都冇,果棵菜肯定落左好多農藥,所以無論點都好,煮熟之前一定要洗乾淨。

水晶宮

即係d菜唔係好多農菜, 我覺得ok喎, 蝸牛啫, 又唔係曱甴, 宜家d菜寧願見到虫仲冇咁驚mouth:

伯爵府

侯爵府

係就係咁講。如果同時間見到十隻呢d益虫,我諗我震到唔識郁,

原文章由 靚寶 於 08-6-15 10:42 發表
即係d菜唔係好多農菜, 我覺得ok喎, 蝸牛啫, 又唔係曱甴, 宜家d菜寧願見到虫仲冇咁驚mouth:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

原文章由 bryan-媽媽 於 08-6-15 04:15 發表
一 名 理 大 授 約 於 10 日 前 在 奧 海 城 Taste 超 市 , 購 買 一 包 名 為 「 昆 明 學 斗 仔 」 的 小 白 菜 回 家 , 並 放 在 雪 櫃 冷 藏 , 未 有 即 時煮 食 。 兩 日 前 , 他 在 雪 櫃 內 取 出 該 菜 清 洗 時 , 發 現 菜 內 藏 約 10 隻 活 生 生 的 蝸 牛 , 「 生 猛 」 地 在 白 菜 蠕 動 。

10日前買,2日前食, 擺包菜係雪櫃成8日, 咩都"au"到出黎啦!
好好過每一天......

大宅

好媽媽勳章

證明好新鮮同無咩農藥
好野黎架

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

買菜有 (牛) 送都幾好啦

首頁

尾頁

跳至