婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

右腹隠隠作痛

好膽心呀!!唔知點解右腹會時不時隠隠作痛,尤其在晚上睡覺時.照過x-ray又做肝超聲波.發現肝有2粒血管瘤,但醫生都說是良性只要定期check無發大便無問題. 但這情況並不會令我感到作痛.即是找不到隠隠作痛的原因,醫生說可能是肌肉,可能是神經線. 但都巳經有幾個月時間了,應不會痛那麼久吧??如果抱得囝囝多(16kgs)有可能嗎? 不過近這個月也抱少了很多,因為實在太重抱不到了,但還是一樣痛.....請問有媽咪可以分享下嗎?? :-(

大宅

Re: 右腹隠隠作痛

會唔會係慢性盲腸炎呢? 醫生有無講有呢個可能呢?
唔好咁擔心啦﹐醫生都話無事﹐可能真係神經痛或者肌肉痛之類。
真係擔心既話﹐睇多個醫生﹐睇下第二個醫生點講先啦。
◇◆◆◇

複式洋房

橙花,
多謝你的回應呀!!!
我之前都有問過醫生,佢話無慢性盲腸炎喎,就算係都唔會慢得成幾個月,只是會比急性慢少許喎......我都看過3個醫生啦,有內科,骨科,及普通全科,不過佢哋都無為我全面查清楚,都是建議照肝區,而肌肉或神經便無可能check到.我有諗過住一晚醫院check下,不過都好驚,又要放低個仔.

:-(

子爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi YINYINMUM, 我都同妳一樣, 痛左一個月度, 但我係左邊痛囉, 時痛時唔痛, 夜晚勁D. 我睇過兩個醫生照過都話我無事, 兩個都係話我肌肉或神經痛, 話我自己緊張或壓力大. 無辦法啦, 成日想生BB, 諗都諗到我有無形壓力. 相信妳無野嘅, 唔好成日凝住(識得話人唔識得話自己)咪OK囉.

別墅

我都試過, 初時係左邊小小痛, 後來變到好痛咁, 兩邊都痛 ( 不過就話夜晚會痛的 ), 打"黑次"時更痛, 問過西醫, 只話我神經線發炎, 語係生瘤, 比的消炎藥打發我走~ 之係睇中醫, 呢個中醫都冇咩見解, 不過比佢 hard sell 成功, 買左一兩冬蟲草, 佢話我十分體弱, 要我返去煲燙, 連飲三日 ( 佢話仙丹都要三服先有強效, 所以要我連飲三日 ), 不過又真係係不知不覺間, 冇晒痛, 唔知妳地有冇興趣試下呢 ~~~

別墅

我有.. 我都係好痛
我都係右邊痛, 又係要抱囝囝, 上次睇醫生, 醫生話我腸抽筋, 而家個肚好似無咁痛, 但係右邊腰位就好似拉住咁痛, 有時打噴次都痛, 有時又會好似打針咭咁樣痛, 都唔知係什麼原因

複式洋房

各位媽咪,
原來都有媽咪好似我咁,湊仔真辛苦!!都唔知係咪抱得囝囝多而弄傷肌肉或神經,因為好多時都不知不覺間用多咗腰腹的'陰力',希望係啦,起碼都算無礙健康呀......
ANNANN,
咁你有無留意到做某個動作時會痛?而在晚間痛時又是否固定一處痛?我靜坐時有時都會作痛,而腰向後彎時亦會痛.而痛的地方都不一定同一處. 我同你一樣,醫生睇兩眼便打發我走,真的靠不住 :-x

複式洋房

雅雅,
我想試下呀,請指敎.thanks.
冬蟲夏草我只知是富貴補品,有什麼功效都唔係好知喎.

jeje,
我同你差唔多,睇過幾個醫生都話無事可能是肌肉或神經痛,是真的當然好啦,不過佢地都係估下估下咁,令我好不安囉. 而你是右邊會好d,而我左邊都是多多器官的,咪話唔擔心呀....晚上痛醒時,夜深人靜,唸得仲灰呀 :-( :-(

別墅

YINYINMUM,
好簡單呀, 去藥材店叫呀叔幫妳執, 最好去個老品係中醫師個的 ! 我個時就一兩同我分左四分, 每份加左的元肉, "懷"山, 蓮子... 我返去再加 $10瘦肉, 五碗煲成一碗自己飲晒 ( 我問過醫師可唔可以煲多的水成家人飲, 佢叫我攪掂自已先 )

之前有媽咪係 bk 講過冬蟲草可以番煲, 即今日煲完可以留起明天再煲, 番煲之後食埋佢唔好浪費 !

祝早日唔痛, 開心又愉快 ~~ :-P

複式洋房

雅雅,
唔該你呀,我會去中醫藥材店買.不過唔知佢地d配搭會唔會同你的一樣呢?一兩分4份,仲可以番煲,咁都可以飲到好多次喎,真係唔該你,呢幾日我好似無咁痛,好訓d,希望飲完d冬蟲夏草會好似你咁,無晒痛啦.

別墅

YINYINMUM,

等妳好消息 :-P

首頁

尾頁

跳至
熱門主題