親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有無人講下去美加小朋友點樣適應時差??TKS

下月將同仔仔(將3歲)去美加17日, 首程飛NEW YORK需20小時, 請坐過長途機的媽咪分享經驗, 漫漫機程如何渡過, 到步後時差又如何適應?? TKS.

男爵府

Re: 有無人講下去美加小朋友點樣適應時差??TKS

IRon,
i will bring Moses to Canada on coming Sat, will share with u the experience after return. Moses is younger than your son a lot, so don't worry.

Mon

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

I also want to ask the same question. I will bring BB(23months) to toronto on June 3rd. Any advise?

By the way, any good thing in Toronto "must buy"? comestics? Please kindly advise too.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我 帶 過 我 個 未 夠 兩 歲 0既 仔 去 多 倫 多 , 然 後 再 去 美 國 東 岸 , 過 程 簡 直 只 用 兩 個 字 形 容 , 辛 苦 ! 但 係 當 中 又 梗 係 有 好 多 樂 趣 啦 !

講 番 機 上 注 意 事 項 先 , 可 以 的 話 , 讓 他 有 自 己 的 坐 位 , 需 然 2歲 以 下 機 票 價 錢 只 是 大 人 正 價 十 分 一 , 但 不 佔 坐 位, 要 佢 坐 係 妳 大 脾 20幾 個 鐘 ,大 人 頂 得 住 , 但 小 朋 友 要 睡 覺 , 要 兩 個 人 坐 一 個 坐 位 蠻 辛 苦 ,若 果 佢 有 自 己 坐 位 , 頭 仔 睡 在 妳 的 大 脾 上 , 佢 雙 腳 可 以 申 過 隔 離 坐 位 , 睡 得 舒 服 一 點 。

重 有 我 買 0左 一 本 佢 最 喜 愛 0既 Thomas 火 車 新 書 , 到 佢 發 爛 渣 時 羅 出 黎 做 殺 手 “簡 “ 佢 即 時 收 聲 , 免 得 嘈 住 人0地。 起 機 或 降 落 俾 水 佢 飲 , 這 些 妳 們 都 知 道 了 吧 ! 我 看 到 有 個b 喊 足 20幾 個 鐘 , 可 能 耳 仔 痛 又 唔 識 講 , 真 係 鄧 佢 同 佢 亞 媽 辛 苦 。 另 外 新 玩 具 係 手 少 不 了 啦 !

我 重 有 帶 備 亞 仔 飲 開 0既 奶 粉 , 就 算 同 一 牌 子 0既 奶 粉 , 美 加 配 方 唔 同 , 我 個 仔 就 拒 絕 唔 飲 。 帶 埋 蒸 溜 水 免 得 佢 水 土 不 服 , 到 步 後 再 續 漸 轉 番 當 地 0既 水 。 我 重 有 帶 佢 訓 開 0既 枕 頭 同 薄 被 , 若 然 佢 摟 眼 訓 見 到 自 己 被 舖 勁 開 心 ! 尿 片 美 加 平 過 香 港 好 多 , 唔 駛 帶 , 我 重 特 登 買 番 多 d 帶 番 香 港 漆 。

時 差 方 面 , 小 朋 友 兩 三 日 搞 掂 , 快 過 大 人 適 應 , 唔 洗 擔 心 !

準 備 練 大 隻 啦 , 全 程 亞 仔 都 要 我 抱 , 可 能 環 境 陌 生 啦 , 祝 各 位 好 運 !

大宅

May I ask if I bring 2 years bb to USA to travel what travel document I should prepare to bb? And how to apply? Thanks in advance.
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

男爵府

我下個月都會帶兩個仔返港,我都想知機上成廿個鐘點過?如果上機前一日比佢訓小d..上機大覺訓得唔得?

複式洋房

如要在美國轉機, 記得帶bb車, 因過海關及check行李時會大排長龍, bb坐bb車可avoid bb走來走去

還有帶住bb過海關可以行special 通道, 可以免去排長龍
(在美加, 老弱婦孺及傷殘可有特別優待)

good luck
(帶住bb坐長途機簡直是惡夢)

別墅

首自遇左自己無覺好訓,跟住要出盡法寶同他玩,盡量帶d他喜歡或未玩過的玩具俾他玩,如果bb己over 1 歲,盡可能的話,同空姐要多個位俾他座會舒服d,bb籃就唔需要了,因己訓唔落了,另外,記得帶多支boiled water 俾他過去慢慢轉水用,仲有如果bb唔飲鮮奶就要帶定奶粉過去,個邊好少奶粉賣同埋好貴,如在日本轉機,禁區入有個bb playroom俾他玩,盡量俾他玩累d,甘長途個程就有覺好訓...

我一個人帶住個仔飛左三次美國,分別在個仔(9m,12m,18m),感覺是愈大愈辛苦,因為他活動範圍愈來愈大,最後一次我真的全程無得訓,兼機位爆棚,妳可想而知...
至於時差,小朋馳問題反而不大..

hadrian

男爵府

好媽媽勳章

hi all,

多謝晒咁多位俾既意見, 我同老公傾左好多次做晒心理准備(無得訓做古厘), 之前幾日又會"養精蓄銳"去應付小魔怪, 希望搞得掂啦, 呵呵呵. ^_& 好彩佢2歲幾有個位唔駛抱全程

首頁

尾頁

跳至