嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無邊 d 預防針係政府無包而自己可以去私家打呢?

如題

大宅

Re: 有無邊 d 預防針係政府無包而自己可以去私家打呢?

水痘針

別墅

HIB, 記得打呀, 2 個月要打嫁. 外國的政府已經窺定所有生新BB一定打.

大宅

請問HIB係咩黎架 ??

民房

hib即係(乙型感冒嗜血桿菌),一旦發病可能引致腦膜炎,現在私家診所有五合一針,(百喉,破傷風,百日咳,小兒痳痺,乙型感冒嗜血桿菌),
還有水荳針,預防感冒針

別墅

水痘針
Angela

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mom
我都問過醫生佢話打HIB要滿1歲至可以打.
我想問打完後會唔會發燒架,我想帶阿b去打.

別墅

但我問過d兒科醫生,HIB好少係香港發生&個案,所以可以唔使打,費事bb會發燒咁辛苦啦。但水荳針就要打

別墅

我係一年前睇過一周刊的一段報導, 講有幾歲小朋友染左hib, 由於香港好少病例, 所以睇左好多醫生都係當佢感冒,但個病係幾日內就急轉直下, 好彩最后有個醫生診斷到係hib, 即刻入院先至救番咋. 我到而家都記得佢媽咪含住淚咁話"我差d害死個仔, 我都唔知有d咁勁的病菌, 知道我一早同佢打針" :cry: :cry: 所以我個女出世間醫院有得打就馬上book打, 打的係五合一, 係2, 4, 6 個月打, 我囡囡已經打左2次, 都無發燒.

click this link for HIB info

別墅

Kaczan,
死啦,唔好嚇我啦 :-( 我個仔無打過喎,個醫生唔通想"握"我。咩要打3次咁多?如果想打咁點算好啊? :-(

別墅

唔使驚, 好似有幾隻打法. 我個女出世開始打就連埋d 白喉嗰d打, 咁就唔使另外再打針. 如果超過大個d先開始打的小朋友,就好似唔係咁樣打法. 不如你問下你個醫生或者私家醫院問清楚啦.

別墅

唔該哂Kaczan

民房

hib係應該2個月,4個月,6個月,1歲6個月共打4針
滿1歲打嗰支係水荳針
現在私家診所有無細胞五合一針裡面已經有Hib,雖然話打咗好少發燒,但都有機會發燒,最好叫醫生開定退燒藥,咁就不用太擔心

別墅

係呀, 我講漏左支1歲半, 一共係4枝.

首頁

尾頁

跳至