嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bb唔鍾意食粥??

今日第一次煲粥,之前是吃糊仔的(用人奶開)bb好鍾意食,今日用南瓜煲,佢唔多like仲吐出來,咁我明天仲煲唔煲好呢
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

民房

Re: bb唔鍾意食粥??

你個case同我個friend一樣,又係第一次煲粥比亞B食,但係亞B唔肯食,後來我教佢放舊瘦肉落去煲(切片),因為

別墅

要照比佢試. 通常D BB每開始食唔同的野都要試幾日. 我亞b初頭食糊仔同食粥仔都係頭一兩日食幾匙, 之後半碗, 再加至一碗. 但有d bb就唔一定要甘慢慢試. 有d食得好好.
http://hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/vwp?.dir=/%a7%da%aa%ba%ac%db%a4%f9&.src=ph&.dnm=CL1.jpg&.view=t&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/lst%3f%26.dir=/%25a7%25da%25aa%25ba%25ac%25db%25a4%25f9%26.src=ph%26.view=t[/img]

男爵府

慢慢試吧, 冇一個BB一開始就好鐘意食某一樣野的, 我個BB開頭都係一樣, 唔係咁鐘意食粥仔, 收尾我地再花d心思煮, 等d粥仔好味d, 咁佢就好鐘意食, 而家5分鐘到就食曬1碗粥仔, 勁鐘意忝!

美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

伯爵府

今晚用紅蘿蔔都唔肯食仲勁喊,開糊仔比佢就食得好滋味,比佢激死 或者我會試下加肉煲,等有d味佢會肯食啦!

大宅

You are already very lucky. My boy does not like porridge as well. What's worse is that he vomited right away every time I gave him only a small spoon! I tried to mix with pumpkin already, but it was still the same. He only likes rice cereal ... I hope that the rice cereal company would not close down, otherwise there is nothing that my boy would eat.

別墅

我仔仔都都鐘意食粥仔的, 可唔可以只係餵糊仔俾佢食而唔餵粥仔呢?? 唔該哂??

男爵府

係唔可以架, 我見過有個媽咪因為佢個女唔鐘意食粥仔, 就咁比佢食糊仔, 個女10個月既身型, 仲細個我個女6個月咁既body。 好多食物所含既營養, 根本唔可以同呢類cereal相比的, 所以唔好放棄比粥仔個BB食, 再接再厲吧!

hei_jai_bb 寫道:
我仔仔都都鐘意食粥仔的, 可唔可以只係餵糊仔俾佢食而唔餵粥仔呢?? 唔該哂??
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

咁我用新鮮既蔬菜and 魚, 肉mix 糊仔, 咁又可唔可以呢? 唔該哂!!

男爵府

其實繼續食糊仔都無壞, 不過要加啲菜同肉俾佢, 齋食糊仔我驚佢唔夠營養。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個b唔食粥仔同糊仔,每次唔夠3啖就嘔,但就好鐘意食麥皮仲要係一大豌.

男爵府

我個仔都係唔食粥﹐我現在用薯仔代米﹐而且在外國的BB都係食薯仔架啦 我仔食到現在so far都無問題﹐不過唔知係唔係因為甘所以我個仔好鬼細隻 :-(
Nijnje

伯爵府

我奶奶昨日煲了魚粥比bb食,bb肯食幾啖,但唔知係唔係未會”妹”d魚而嘔,結果都係無食到 :-(

男爵府

vivienmak 寫道:
今日第一次煲粥,之前是吃糊仔的(用人奶開)bb好鍾意食,今日用南瓜煲,佢唔多like仲吐出來,咁我明天仲煲唔煲好呢

試多次 睇下係o米真係唔鍾意
我個女唔鍾意食粟米,我連續2日餵佢拒絕食,全部吐晒出來
隔2,3日再餵都吐,咁佢真係唔鍾意食o羅 :-P

民房

Kellyly,
我想話比你知,我試過比我BB食雀巢的純米糊和胡籮白味米糊,佢都唔肯食,我就以為佢唔鐘意食糊仔啦,原來唔係,當我比萬朝個隻Cheese & Yoghurt 味奶米粉佢都唔知幾鐘意,你不防一試丫。唔好咁快放棄呀,始終乘係食奶係唔夠營養o家當BB日漸長大既時候。希望你今次成功啦!

複式洋房

其實可以用南瓜加魚肉(最好用鯇魚腩,因為好少骨)但係都要小心揀骨,兩樣一齊d粥好好味嫁,阿B一定鐘意食
該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Juwo
我都試過好多牌子米糊&奶米糊,但佢都係唔肯食,而家叫做好d佢肯食麥皮,麥皮我+蛋+奶粉我諗夠營養呱,仲有我用魚湯煲ABC粉比佢食,有時都食到半婉,都算係咁.
P.S好多謝你,我會努力

男爵府

我女女又係由細到而家 16 mths 都唔鐘意食粥, 所以我都係比pasta 佢食, 細個時就用blender 搞碎, 而家就唔使, 但佢最近連pasta 都唔係咁鐘意食呀...最喜歡食bread and 白飯, 我都唔知比d咩佢食好..怕佢唔夠營養...各位有簡易既食譜嗎? thanks...

複式洋房

Hi, Brian'Mother

我想問係唔係大良牛乳, 仲有點煲.

Thanks

首頁

尾頁

跳至