家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

狗蝨?

最近我和家人手腳有些紅點, 很痕, 不似一般蚊咬, 且我們很少去郊野地方, 住在十幾樓, 一向無蚊...老人家看過說像狗蝨咬 我們沒養狗. 但樓上有養狗, 從牠的腳爪聲知道牠常在主人房出沒, 我地有開window...借問聲d狗蝨可否走落我地主人房? :-x

有可方法可杜絕呢?

子爵府

Re: 狗蝨?

呢排天氣開始熱,會唔會係牆角位置o既虱啊???同狗虱唔同的,細細粒細到一點咁o架....而且狗虱好少會咬人咬得咁勁的,如果屋企無小朋友可以用滅虱煙霧蛋,我屋企因為有小朋友又有狗所以會用呢種,我用噴裝的....
亦有人教過我去藥材舖買10蚊百步煲水抹野都得,哥士的又得...我諗唔係狗虱o黎,你可以試下拉開梳化睇睇,因為少見光d地方會見到佢地行o黎行去的....

大宅

cameo

謝謝, 剛才買了枝biokill(話大部分虫虱都可滅, 可以直接噴向貓狗)展開"民族大清洗", 希望如你所言啦

子爵府

因我之前有朋友又係無la la咬到成腳紅晒,佢話好痕但睇佢又唔似蚊"難"...跟住佢就發覺原來自己屋企牆邊位好多細細隻o既野....而家定期噴下就無野o勒....
點解你會揀隻噴虱劑可以噴埋貓狗o既???係咪想噴埋鄰居隻狗呀???hahahaha~~~~(講笑啊^.^)

大宅

cameo~

>>>係咪想噴埋鄰居隻狗呀??? 如果向上噴(因係樓上的)都得, 我會o架....真個句係以前公司試過biokxll的服務, 都有d信心.

子爵府

Mao 寫道:
cameo~

>>>係咪想噴埋鄰居隻狗呀??? 如果向上噴(因係樓上的)都得, 我會o架....真個句係以前公司試過biokxll的服務, 都有d信心.

haha~~上去拍門噴埋個鄰居...haha
不過其實我諗呢d虱仔都好多人屋企有的,因我都聽唔少,自己屋企又見唔少啊,不過我就無俾佢咬我,但係我一向忍唔到屋企有d小昆蟲的,上年買左抽濕機就發現少左呢d虱仔,加上我發現就算定期噴殺蟲水去牆角都一樣有的,特別係一d無機會拉開o既傢俬位,例如床咁,我諗好日都唔會拉張床出o黎的啊,咁我掉d防蟲片落條隙度,總之拉唔出o既傢俬隙都掉幾包入去,咁都防到的.....

大宅

"上年買左抽濕機就發現少左呢d虱仔" <---- 想問下, 你係咪關哂全屋既窗才開抽濕機. 還有是否抽濕就可殺埋虱仔??

"咁我掉d防蟲片落條隙度,總之拉唔出o既傢俬隙都掉幾包入去" <------ 會唔會好快揮發哂呢??

唔好意思太多問題~~ :-P
人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

子爵府

唔好意思太多問題~~ :-P [/quote]
>>>>>>>>>>>>>
唔洗唔好意思的..太客氣了..
我起初買抽濕機係為乾衣o架,因為收到風用煤氣乾衣唔好用,乾好耐之餘,煤氣費都好金呀...
跟住原來唔少人買抽濕機係為乾衣的,不過唔好買太平o個d喎,無力o架,我部大約二千幾蚊..,落雨or又氣潮濕時d衫浪四五日都好似未乾晒,而家抽濕機放入廁所,浪晒d衫入去,關埋門窗,咁24小時都可以乾透啊...
我係係用左抽濕機發現潮濕天氣時屋企都唔會成日濕林林咁,拖完地又唔會好似唔識乾咁,後咪發覺連d虱仔都少見左啊,可能間屋少左濕氣,咁d虱就少機會滋生卦~~~
我通常換季時就會順便周圍掉放蟲片的,因我係將換季衫袋好收入床板下面的,床板下面都掉五六包落去o架,每半年掉一次間中都發現有d防蟲片未揮發晒的,如果屋企有某d角落係特別容易有虱仔(我都唔知點解,可能個位濕d卦..),我直頭成個防蟲餅掟落去的,日本城10蚊有三個啊....窗簾兩邊我都掛兩條的,一來防埋,二來窗簾"姐"住都睇唔到o既~~
不過記住要掉落d隙位喎,因為如果屋企有小朋友or貓狗,咁都唔怕佢地攪到ma.... :-P

大宅

噴完殺蟲劑, 淨係個入牆衣櫃邊就有幾十只虫屍 個櫃係o係我房, 是對著海的, 比較潮濕的, 好啦, 我唔再懷疑樓上的狗狗啦 , 多謝cameo教路

首頁

尾頁

跳至