家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

公爵府

回覆:yl88 的帖子

佢話20年後可全數取回

大宅

引用:+

原帖由 yl88 於 15-03-17 發表
這個一定不是保單合約內的條文,應該系個agent自己打比你的。佢應該系賣緊一個儲蓄保險再加PPM醫療比你。 條數唔系咁樣計的,亦唔可以咁樣計,佢咁計好取巧,因為呢種5000萬保額醫療系會每年加價的(你應該系幫小朋友買的吧,小朋友1歲?呢種情況會先貴後平,1-4歲貴,4歲後會平返,然後再逐漸貴返),佢只系同你講左保證的部分,非保證的冇講。其實你2萬幾保費,有大約15000系醫療的保費(消費型),如果佢冇幫你計墊底費。
佢只不過用儲蓄保嘅總回報,來抵消返醫療嘅保費,但留意返回報分保證同非保證兩部分,所以咁樣你好易失預算

別墅

回覆:請幫忙看看保單,謝!

小朋友唔駛買咁貴嫁喎
一般係五六千蚊一年買醫療 乜都夠用
我無買saving 因太高手續費

別墅

小朋友唔駛買咁貴嫁喎

公爵府

引用:Quote:原帖由 yl88 於 15-03-17 發表這個一

原帖由 cleverGG 於 15-03-17 發表
這個一定不是保單合約內的條文,應該系個agent自己打比你的。佢應該系賣緊一個儲蓄保險再加PPM醫療比你。 ...
yes,我bb 15m了
咁即係我個保費会年年加??
但佢又好實牙實齒話20年一定取返個本,無論有claim無claim都可取回
佢話當草錢喎又可住頭等病房

公爵府

引用:小朋友唔駛買咁貴嫁喎 一般係五六千蚊一年

原帖由 HenCan 於 15-03-17 發表
小朋友唔駛買咁貴嫁喎
我依家都有幫bb買全年約$4000的住院意外保,但只包基本的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:

末買就唔好買,幾十年後價值越少,因這世界有通漲的~

請問儲蓄保險值唔值得做
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

受到警告

大宅

引用:Quote:原帖由+HenCan+於+15-03-17+發表小朋

我依家都有幫bb買全年約$4000的住院意外保,但只包基本的
你咁樣寫,我就明白了。佢個5000萬醫療應該有墊底費的,因為你本身有買基本個隻醫療同意外,有咩事佢一定幫你用呢張claim, 爆左先claim 5000萬醫療個account, 基本上你真系好少會用到。關於保費,我遲少少upload個表比你自己睇啦。不過你如果真系中意呢d高端醫療計劃,就一定要自己睇清楚d條款,唔好人地講就信,希望幫到你。

大宅

呢個係一個高端醫療plan,agent用儲蓄拉醫療係想未來唔使供/供少D
但都係睇你的需要而定,高端覆蓋得廣但貴,普通的唔係全部都包

水晶宮

i dont believe it...

公爵府

引用:Quote:原帖由 yl88 於 15-03-17 發表我依家

原帖由 cleverGG 於 15-03-18 發表
你咁樣寫,我就明白了。佢個5000萬醫療應該有墊底費的,因為你本身有買基本個隻醫療同意外,有咩事佢一定幫 ...
其實4000一年那個是幫agent A買的
依家這個高端plan是agent B sell我的

侯爵府

其實你4000.果個夠嫁啦,小朋友醫療我覺得唔需要買長期,因為到大左一定歲數,唔需要咁積極既醫療服務,因為佢地識講佢地需要,直接d講,佢地等政府都等得。同埋,一般小手術,你都俾得起錢去做,大手術政府會急過你,所以我自己都係同小朋友買到一定年紀就會cut.

公爵府

引用:其實你4000.果個夠嫁啦,小朋友醫療我覺得

原帖由 lazywife 於 15-03-18 發表
其實你4000.果個夠嫁啦,小朋友醫療我覺得唔需要買長期,因為到大左一定歲數,唔需要咁積極既醫療服務,因 ...
買到幾歲到cut呀

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 15-03-18 發表其

原帖由 yl88 於 15-03-18 發表
買到幾歲到cut呀
睇小朋友成長健康情況,如果keep. 住正常,良好,我6至8歲會同佢地cut, 如果仍然多病痛,就到12歲就cut, 我個人諗法,只作參考。

公爵府

引用:Quote:原帖由 yl88 於 15-03-18 發表買到幾

睇小朋友成長健康情況,如果keep. 住正常,良好,我6至8歲會同佢地cut, 如果仍然多病痛,就到12歲就cut, 我 ...
thx

男爵府

引用:其實你4000.果個夠嫁啦,小朋友醫療我覺得

其實你4000.果個夠嫁啦,小朋友醫療我覺得唔需要買長期,因為到大左一定歲數,唔需要咁積極既醫療服務,因 ...
我個仔現在十歲,我都心大心细想cut,佢份保單有人受,住院,加啲啲儲蓄!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 15-03-18 發表其

原帖由 fanny2014 於 15-03-18 發表
我個仔現在十歲,我都心大心细想cut,佢份保單有人受,住院,加啲啲儲蓄!

...
呢個就係買定期儲蓄醫療保險既唔好之處,你可能只想cut一樣,但係呢份保險係整體計,未必可以俾係cut到其中一樣,之後又會話影響回報,儲蓄咁,煩到嘔,醫療真係唔需要買儲蓄果隻,有需要就買,無需要就cut, 乾手淨腳,我份份保險都係獨立一體,唔會牽連咁多野。

子爵府

我就吾會買呢類保險,有需要只係買醫保就得,話cut 就cut,其他D錢可以自己用黎買人民幣定期好似仲安全過佢D醫療儲蓄保

首頁

尾頁

跳至