嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有cancer係咪唔適合照顧/接觸bb?

我想問呢個問題好耐架喇...

因為... 記得bb第一次去健康院, 填左張form, 係問屋企有無人有cancer/接受治療 (類似係咁)...

想問問, 係咪有cancer/化療的人同bb"接觸"唔係咁好架? 抑或有咩影響??

(**因為我老爺有cancer, 但已完成化療-----不過我地從來無一齊住; 況且家陣佢在英國, 我地在香港; 但係怕唔知係咪有"身體接觸"都無咁好????? )

複式洋房

Re: 有cancer係咪唔適合照顧/接觸bb?

據我所知, cancer係有機會家族遺傳, that's why 健康院係想keep record. 但係cancer唔係傳染病, i'm pretty sure!

大宅

我最初都有想過這個問題, 我就這樣想, 因b.b. 打針是注射疫苗入身體內而令佢產生抗體, 如因B.B屋企人正接受化療或有Aids, 低抗力會好弱而容易被感染, 所以要問一問你屋企人的情況, 唔知對否 !

男爵府

stephanieching,講得正確...當BB出院時或去健康院打某D疫苗時姑娘會重覆問:同BB有接觸o既人有無做緊化療或長期服用某D藥(例如哮喘藥),因為呢D疫苗會對佢地(指大人)有好大影嚮嫁

複式洋房

係好正確呢. 當我看到Pooh_Pooh 的發問時, 第一個想法就是以BB的健康為主, 沒有從患者(大人)的角度去想啊!

大宅

OIC!~

我都係淨係從"BB的健康"方面去諗架咋...:-P

仲有... 咁, 係咪指打針果幾日唔好接觸, 定係點呀????
都係唔多明~~~

男爵府

係打左針o個幾日啫....其實再仔細d係唔好接觸到BB d渄泄物就o可以喇

洋房

我公公有癌症 但無做任何化療/手術
而且有機會成日接觸

請問是否仔仔打左針就唔好接觸病人?
因為我覺得病人比仔仔抵抗力更弱

大宅

yesterday, 我亞b打針時我都問姑娘呢個問題,佢話係小兒麻痺支針要特別注意.驚佢地抵抗力差!

fi-fi 寫道:
stephanieching,講得正確...當BB出院時或去健康院打某D疫苗時姑娘會重覆問:同BB有接觸o既人有無做緊化療或長期服用某D藥(例如哮喘藥),因為呢D疫苗會對佢地(指大人)有好大影嚮嫁

首頁

尾頁

跳至