心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

好開心, 終於做左決定"簡"助養兒童計劃, 咁你地呢?

前兩日睇無線宣明會節目, 見到 d 小朋友真係真係好可憐, 睇到我眼濕濕, 同我老公商量話不如我地都助養個, 老公話我地自己環境都唔係幾好, 個囡又就入托兒所, 過一排先, 幫得幾多個呀! 雖然佢又冇錯, 但係我覺得一個月二佰蚊就可以救到一個小朋友, 點解仲要等? 於是我今日決定左一個人參加 (我老公都唔知). 其實仲有個微笑行動我都好想參加 (一個月三伯), 只不過我一個月得仟五蚊零用錢已經好唔夠用, 只可以 choose 其中一個. 第時囡囡大個 d, 我都會叫佢同利是錢參加.
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

男爵府

Re: 好開心, 終於做左決定"簡"助養兒童計劃, 咁你地呢?

我都有係保良局助養左1個, 係2歲的小妹妹, 喜歡助養香港小朋友, 因為得閑可以去探佢.

遲d佢生日, 我會買個旦糕比佢食, 禮物都已經準備好.
[/url]

大宅

Re: 好開心, 終於做左決定"簡"助養兒童計劃, 咁你地呢?

我一直都有助養小朋友,因覺得香港小朋友很幸福,
見到大家都係小朋友點解佢地連食都有問題,
個心更係覺得唔舒服,而且每日只需$7,佢地就有書讀,
有野食,幫到人自己都開心d..

大宅

係呀,過時過節收到助養小朋友的咭/畫/相片,真係幾安慰,起碼佢有書讀,食得飽先.

大宅

講得好,每月只付出200元已經可以幫助1個小朋友的生命,點解大家唔付出這小小的力. 我由讀書時已經將替人'保'習的收入助養小朋友. 其實我覺得出街食少餐或買少件衣服已經夠幫人, 點解仲有D香港人0甘無情?

子爵府

我老公現在都有在宣明會助養兒童,每個月才2佰幾,真係飲少餐茶都o係番到啦!至於保良局我以前都有助養過,不過她/他們的環境並不是想像中咁差,她/他們的父母可能因係工作上or經濟上的問題才需要將個小朋友寄養在保良局,所以平日的資源也十分豐富,而且每個小朋友在同一時間可能有幾個助養人,所以我會prefer助養其他更有需要的小朋友!

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

miffy
哈哈...我同你一樣呀....我在宣明會助養果個係同我一日生日的....
唔知佢地係唔係base on birthday去派的呢

可可
我老公當初也反對我助養的....因我屋企四個小朋友的開支好大,我靜靜雞助養左一個...
後尾佢睇左d料...個個月第一時間叫我交左助養費先,
佢話唔好搞到人無飯開...哈哈哈
Q

民房

各位善心人

我都好有interest加入, 除左每月要定期比$200外, 仲有無需要額外收入呢???

可否告知, 我想即刻座言起行....加入你地行列....為第三國家兒童出一分力.....

希望你地能幫忙提供你地知道的資料給我.....謝謝....

民房

每名助養兒童每月捐款$200,可作扣稅.

World Vision Hotline: 852-23942394
Website:www.worldvision.org.hk

多一個捐助者,多一個兒童受惠!

洋房

I totally agree with yatjeh,我助養緊保良局個小朋友有時都會番屋企,而且有幾個助養人,想探佢都唔係一定輪到你,要book.不過我暫時都會繼續捐,遲D先算.另外我都有捐宣明會助養兒童,佢地真是有需要D.

男爵府

我之前助養果個小妹妹, 佢父母從來都冇理個佢, 就算連新年都唔見佢, 前 幾個月仲比人領養埋, 所以都唔係個個保良局小朋友有屋企.
[/url]

別墅

我同我老公都各自助養了一個, 我助養的那個在智利, 不知不覺已經六年了, 而家他8歲大, 智利那麼遠, 不知將來有沒有機會見面呢? 我有時都會幻想下他長大了會來探我, 哈 :-P 不過知道他可以得到溫飽, 我就放心了 , 本來我囡囡也助養了一個和她差不多大的小朋友(3歲), 但後來她搬走了, 所以就停了. 等囡囡懂事時, 我會再安排她助養一個, 我想她學會同情不幸的人, 知道自己是多麼幸福!

首頁

尾頁

跳至