嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

我bb宜家18個月大, 但近呢個月飯, 粉麵, 生果乜

別墅

Re: 乜

hi 冰冰,
我完全明白你的感受,我個囡都係唔喜歡食野"gar"!
你bb都好d佢肯飲奶,我個囡幾個月無飲奶"lor"!!佢e+20個月多d,但只得9kg.佢前幾個星期都試過咩都唔食,我工人e+都要走出間屋到feed佢,有時要落街"tim",都幾work.
你bb幾重"ar"?

[quote]
冰冰 寫道:
我bb宜家18個月大, 但近呢個月飯, 粉麵, 生果乜
[/img]

大宅

2019勳章

我bb得9.9kg, 同你b差多, 你呀b係女仔都好d, thin d都無所謂, 最慘我隻b係男仔, 成條滕咁, 我工人都係要成日落街餵佢食奶o架, 點解人地o個d咁乖o既, 真係同人唔同命lu....真係唔知有咩方法令佢地肯食o野呢?

大宅

佢係咪出大牙呀?
佢肯唔肯飲湯水?
如甘荀,蘋果,雪梨,粟米湯.
蕃茄, 薯仔,甘荀,洋葱湯
合掌瓜,魚湯
芝士薯茸又如何?

大宅

2019勳章

呢排應該就唔係啦, 因為剛出O左大牙, 但佢真係好鍾意飲湯, 乜湯都飲, 薯茸就唔係咁Llike, 可惜我工人好懶, 自己冇時間, 一個星期先煲一至兩次, 我試過朝早七點俾完奶佢食, 跟住餓到佢一點, 都係唔肯食, 激到我呀......都唔知點算???

複式洋房

我個女都係唔肯食正餐,而家22個月得9.1kg咋,每次只肯飲得4-5安奶,人地D BABY 有咁大起碼飲7安以上啦, 飯呀,粉呀,粥呀...通通唔肯食,食兩三匙就擰頭,最叻講"唔愛,唔愛"我先幾日同佢睇醫生,醫生話佢太輕,叫我食完飯比一小杯雪糕佢食,唔怕WOR,佢話雪糕都係用牛奶做OK O家, 我今日買左鮮百合同魚煲粥比佢食, 餵下餵下都食到一碗,你地試下啦.

首頁

尾頁

跳至