夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來搬走左.諗住以後都唔會有機會上黎呻. 點知又係我呀......

請各位JM幫下我.解開我心結.

我已經同老公搬左出黎都有4.5個月啦~~當然係自由左啦,,同時憂柴憂米.但我捱得住. 但今次上黎.係因為前排又同老公嘈大交呀.!又係為左佢家人囉.!!!!!唔同住.嘈得仲金. 事關我今次企硬嬲.企硬自己係有感覺.企硬自己係唔開心,唔想再比咩借口放生個老公. 真心想佢明白.之前我好返.係因為遷就佢唔想佢難做啫.點知越就越過份.越就越唔覺佢地自己有問題!

搬走左.奶奶個個星期又掉個姑仔黎過夜.大家點睇先.? 我SAY NO,老公話我阻止佢孝敬父母WO~!但我想話,,我呢4.5個月都無返過外家. 連自己阿媽生日都無返. 因為搬左同外家遠. ,,如果去外家.又會無左個假期. 我老公就話係我自己唔返啫. 無阻止我OR唔比我返. 但係我無返去唔代表我唔想返囉.,,....我放一日假留0係屋企.點知原來又要湊你個妹架.!? 奶奶.你咩居心呀? 真心想問男士們點睇.?

另外.有一個傷口我發現無論我係咪搬左出黎.係點都全癒唔到. 就係坐月0個單野. 大家唔知仲記唔記得.我未婚大肚打理3隻狗同湊姑仔仲有煮飯打理家務.? 自問做左7成8成新抱要做0既野,10成永遠都唔可能自己講,仲要坐月都要勞煩自己阿媽買一大堆送日日咁遠走黎照顧我+狗+姑仔. 大家點睇.? 我真係覺得.,,講唔講得過呀.?真係可以要個親家為你地做到咁.? 仲炒大獲鬧我話我唔當佢地係一家人喎......PS.老公一蚊都無比返買送錢我阿媽. 坐完月之後亦無任何表示.

上星期我又同老公為上以上0既事嘈. 佢竟然講一句.佢地係咁傳統.係要新抱做架啦. 仲有係我嫁左黎就要接受佢地所有0既野架啦. 之前唔傾.仲有5050機會美化佢唔係咁. (其實唔傾都有9成知道佢係咁).但宜家嘈左. 真係100%佢地覺得無問題!!!

大家可唔可以幫下我. 我究竟要點做.? 我真係覺得因為呢個結.我好難走落去.,,,但同時搬左出黎.又應唔應該向前看. 拋開一切向前走呢.? 但個主因係我老公話佢地係傳統.......係咁架喎.....

大宅

引用:回覆+PP1215+的帖子+係呀......佢由拍拖開

原帖由 jennabc74 於 15-04-01 發表
回覆 PP1215 的帖子

係呀......佢由拍拖開始已經唔係一D會遷就同體諒人0既人黎架啦....只係我 ...
比著我一定反枱,都唔識得珍惜你既!生活得吾開心,就吾好勉強落去!響自己屋企做返小公主好過!打扮下自己吾驚無市場!你一定會遇到識珍惜你既男人既!堅信就得~加油~

大宅

回覆 PP1215 的帖子

係呀......佢由拍拖開始已經唔係一D會遷就同體諒人0既人黎架啦....只係我咁蠢咁傻要痴埋去..都唔知為左咩..就係離唔開....拍拖仲要係好唔開心咁拍......我根本就係0係度虐待緊自己.

大宅

回覆:又係我呀....唉...

樓主點解要就曬老公個邊?老公而吾體諒你?你生來是享受哩個世界的,不是受他們的氣的!有咩理由話:嫁左入去就要新抱做曬架!當你工人牙~Chisin!

男爵府

jennabc74 發表於 15-4-1 10:06
早幾日我走左去睇相....我係第一次比錢去睇掌的...話我唔可能依靠到男人....都係要靠自己努力生活....唉,, ...
睇相佬講既野你都好信? 信佢不如信自己啦唉~ 無錯, 女人天生就有好多角色, 係好煩架, 撞到個好男人就話者, 如果唔係不如唔嫁
可惜丫, 我地通常都係嫁左先會發現更多真相

大宅

其實我唔係好明點解D男人唔肯承認自己0既不足.
例如搵唔到錢.就怪宜家D女仔無樓就唔嫁,
見到人地去旅行. 自己無錢同老婆去.就話養老婆好煩.
明明自己都攪唔掂自己頭男家. 就怪自己老婆唔識點做新抱. 但其實女家佢理都無理過.

唉...呢一世.我真係好蠢....下一世如果做男人做著我老公遇著個蠢女人就好了....下一世,希望自己可以遇到一個珍愛我的人. 咁做一切都值得了.

大宅

早幾日我走左去睇相....我係第一次比錢去睇掌的...話我唔可能依靠到男人....都係要靠自己努力生活....唉,,只能等下一世才有機會遇到一個會珍愛我的人了......回顧之前識老公呢幾年.....每次我都會流眼淚....覺得如果我呢個人真係好可憐. 天生都係心地好.(可能大家會覺得我自己講會好嘔.) 但真係比呢種美德摧毀左自己.

我覺得老公好幸福,,,,有我呢個沒戀愛經驗的女仔做女朋友/老婆.....講真.如果我有再多的經驗,,應該會好得多.,,,,, 有幾多個女仔...可以承受得到自己男朋友無工返兩年.? 一開始拍拖.我老公只係做左短短0既兼職........雖然我返份工都有好多挫折.要不停轉工,,,但為左體諒佢無收入.....次次去街我都去佢0個邊.(搭車都要錢啦)......仲要我返工其實都好攰......佢又住得同我屋企好遠....所以去完街返屋企我都好攰...但我好蠢好傻...,,,,差唔多日日都會去陪佢當支持下佢..,,,點知好快仲要比佢阿媽嫌我衣著老土之類.....天真單純0既我雖然唔開心,,,但竟然同自己講都係0既.要打扮下.拖我出街都有面D ....但明明無工返0個個係佢..雖然辛苦,,,但係我仲比自己0既天性美德同自己講.....愛一個人應該不求回報,,,(真係睇電視劇太多)...結果,,好辛苦地捱到佢終於有份工返........期間我係諗過好多次要分手...但始終都做唔到.就算講左出口.第2日又自己返轉頭搵返佢....最後我就只能同自己承認,,因為我愛佢. 愛到寧願受苦0個個係自己....

同睇相佬傾左陣. 我發覺我硬食左0既野就係食左. 我唔甘心我無回報.... 剛睇到有JM POST 左段野. 話唔好比快樂0既鎖匙比老公......,,,我真係好希望老公有朝一日會珍愛下我....男人唔係唔會比同埋唔捨得比自己女人受委屈架咩.? 香港的男人都太幸福了....

別墅

引用:回覆 hui.lai 的帖子緊係無啦.! 其實係咪個

原帖由 jennabc74 於 15-03-30 發表
回覆 hui.lai 的帖子

緊係無啦.! 其實係咪個個男人/男家都係咁架呢.? 自己做唔好OR衰左0既野. 就要人體諒. ...
普遍都係咁

別墅

引用:姑仔黎親你就番外家,各自孝敬父母。

原帖由 ImaNewbie 於 15-03-26 發表
姑仔黎親你就番外家,各自孝敬父母。

大宅

你老公非常十分好鬼差……唉……

大宅

你老公好討厭!睇吾到佢對你有幾好咯

公爵府

引用:回覆+WaiMayTai+的帖子今年50咋~+有幾架車

原帖由 jennabc74 於 15-03-26 發表
回覆 WaiMayTai 的帖子

今年50咋~ 有幾架車又有樓咁囉. 又自己係老板. 間屋吉0係度都唔租比我地住TIM呀.! ...
唉,黑心講句,有排都

別墅

引用:本來搬走左.諗住以後都唔會有機會上黎呻.+

原帖由 jennabc74 於 15-03-26 發表
本來搬走左.諗住以後都唔會有機會上黎呻. 點知又係我呀......

請各位JM幫下我.解開我心結.
其實你老公有幾愛你、你自己知啦、見到你咁既經歷比著我真係一成都頂唔順、咪唯有以後你有你做佢有佢做囉、再唔係就以其人之道還治其人之身、你都可以孝順你屋企人咖嘛~

大宅

知唔知佢阿妹唔鐘意d咩?攪到佢唔鐘意上你度得唔得架。

大宅

回覆 hui.lai 的帖子

緊係無啦.! 其實係咪個個男人/男家都係咁架呢.? 自己做唔好OR衰左0既野. 就要人體諒. 相反女人就要咩都硬食就應份. 包容人地所有野. 總之女人就要自己生自己死自己忍.

子爵府

你老公有冇跟足傳統俾返甘多嫁妝?

子爵府

咁就離婚?? 其實你c6肯同你搬走, 佢又衰唔晒

你自己想返外家就返, 預早同c6講, 如果到時有人又將姑仔"拋來", 咪由你c6自己搞掂, 你和bb加工人返外家

世事未必盡你意, 但不要隨口說離婚, 要智取!!

大宅

回覆 hoganbaby 的帖子

宜家D細路好恐怖架.十歲人仔0個朝執哂野話返大陸玩呀! 係咪好得人驚.?

大宅

回覆 yan12 的帖子

你都岩0既.真係慳返啖氣.,,,唯有唔講唔提.煮到埋黎都要食.=.=,,,,應酬佢妹好過應酬佢老姆.

男爵府

回覆 jennabc74 的帖子

樓主,我都經歷過。搬出一年嘈足一年。
嫁左個愚孝老公嘈,係冇辦法解決,冇人會幫你,99當老奉,有事就幫自己人。慳返啖氣,自己心底憎佢地好,唔好提...以bb做中心,唔好再為佢家人嘈,為99一家離婚既例子唔係冇,唔好咁蠢為男家破壞同老公既感情!

你唔提,慢慢地冇左件事。你一提,個老公又唔抵得你話佢屋企!我老公一句得埋黎:阿媽唔大晒唔通老婆大晒?!我都冇聲出

首頁

尾頁

跳至