夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來搬走左.諗住以後都唔會有機會上黎呻. 點知又係我呀......

請各位JM幫下我.解開我心結.

我已經同老公搬左出黎都有4.5個月啦~~當然係自由左啦,,同時憂柴憂米.但我捱得住. 但今次上黎.係因為前排又同老公嘈大交呀.!又係為左佢家人囉.!!!!!唔同住.嘈得仲金. 事關我今次企硬嬲.企硬自己係有感覺.企硬自己係唔開心,唔想再比咩借口放生個老公. 真心想佢明白.之前我好返.係因為遷就佢唔想佢難做啫.點知越就越過份.越就越唔覺佢地自己有問題!

搬走左.奶奶個個星期又掉個姑仔黎過夜.大家點睇先.? 我SAY NO,老公話我阻止佢孝敬父母WO~!但我想話,,我呢4.5個月都無返過外家. 連自己阿媽生日都無返. 因為搬左同外家遠. ,,如果去外家.又會無左個假期. 我老公就話係我自己唔返啫. 無阻止我OR唔比我返. 但係我無返去唔代表我唔想返囉.,,....我放一日假留0係屋企.點知原來又要湊你個妹架.!? 奶奶.你咩居心呀? 真心想問男士們點睇.?

另外.有一個傷口我發現無論我係咪搬左出黎.係點都全癒唔到. 就係坐月0個單野. 大家唔知仲記唔記得.我未婚大肚打理3隻狗同湊姑仔仲有煮飯打理家務.? 自問做左7成8成新抱要做0既野,10成永遠都唔可能自己講,仲要坐月都要勞煩自己阿媽買一大堆送日日咁遠走黎照顧我+狗+姑仔. 大家點睇.? 我真係覺得.,,講唔講得過呀.?真係可以要個親家為你地做到咁.? 仲炒大獲鬧我話我唔當佢地係一家人喎......PS.老公一蚊都無比返買送錢我阿媽. 坐完月之後亦無任何表示.

上星期我又同老公為上以上0既事嘈. 佢竟然講一句.佢地係咁傳統.係要新抱做架啦. 仲有係我嫁左黎就要接受佢地所有0既野架啦. 之前唔傾.仲有5050機會美化佢唔係咁. (其實唔傾都有9成知道佢係咁).但宜家嘈左. 真係100%佢地覺得無問題!!!

大家可唔可以幫下我. 我究竟要點做.? 我真係覺得因為呢個結.我好難走落去.,,,但同時搬左出黎.又應唔應該向前看. 拋開一切向前走呢.? 但個主因係我老公話佢地係傳統.......係咁架喎.....

大宅

我都有試過咁講.好"丸"轉話佢阿媽掛住佢.叫佢每星期自己返去同埋睇阿妹D功課.但佢又懶.又話唔洗又話唔好. 我話如果次次佢黎親我就話返外家.你會唔會覺得我突登先.?仲有次次出左門口黎緊先打黎話黎緊.咁我可以點呢.?

大宅

回覆 whoami1977 的帖子

跟住就話無阻過我返外家.係我自己唔返喎. 咁我好難做囉.到我要返去.又話我特登咁呀? 其實根本就係佢地大哂. 唔會理人.佢地要點就點. 我話要離婚.佢死都唔肯.走黎同我講咩唔想個仔0係單親家庭長大.哂氣啦. 受你地影響.咁真係寧願單親好過啦. 跟住又話我都搬埋出黎.仲要咁挑剔WO

大宅

回覆 Vividada4472 的帖子

宜家11歲啦.!!!!佢有心掉過黎阻住

大宅

回覆 koko2000 的帖子

有呀.有工人. 我有返工的.

大宅

係佢生.不過佢唔想理啫. 老公又覺得自己做阿哥照顧個妹好應份. 佢阿媽咪係唔係都掉比佢理囉.

大宅

真心想問下D C6們點睇.?係咪我真係有問題呀!?!??!?!?!??!

大宅

對佢地自己有SO 0既野.佢地真係好自私.仲同我講.人係自私.自私係應份. 話我做阿嫂都要睇佢. (我心諗.係要睇.但唔係咁睇法囉呀嘛.),,話係我自己無阿妹無細路. 嫁得大哥就係咁WO!

大宅

回覆 WaiMayTai 的帖子

今年50咋~ 有幾架車又有樓咁囉. 又自己係老板. 間屋吉0係度都唔租比我地住TIM呀.!我老公做仔咁都唔嬲!

大宅

回覆 mini1204 的帖子

唉...全中呀....

大宅

回覆 anan3388 的帖子

佢地就係咁囉. 我講出去.十個有十一個都覺得有問題.呢D咪就係自私囉.要洗盡你.你唔合心水一係你走.永遠都係你唔岩.佢地就岩哂.就算過份都要照佢地意思做.因為老公係你自己要嫁.

大宅

我一定要返個仔.但因為佢地有錢. 我無可能同佢地打官司

大宅

回覆 bongbongpatty 的帖子

同D打橫黎講0既人. 你同佢講道理無用.

大宅

其實.....我知道呢後感情根本無得救. 因為佢家人係咁(<----呢個我唔求佢地變)..我硬食過0既野.希望老公會體諒. 但點知佢都100%同佢家人係一樣.,. 加上返外家返外家.我外家好和善架. 到有一日男家踩上黎.而我又唔在家的話. 我BB一定會比佢地搶走. 我媽咩都唔識的.

大宅

我都有諗過.佢黎我就落街.但我又會覺得.間屋係我比錢租架.點解我要落街避佢避到佢走我先返得屋企呀?

大宅

同埋根本我老公唔覺得有問題,所以就算佢黎十次我落街落十次. 會變成習慣囉.!阿妹黎呢度HEA,老公照訓教啫. 似係我自己玩自己多D囉.

大宅

回覆 yan12 的帖子

你都岩0既.真係慳返啖氣.,,,唯有唔講唔提.煮到埋黎都要食.=.=,,,,應酬佢妹好過應酬佢老姆.

大宅

回覆 hoganbaby 的帖子

宜家D細路好恐怖架.十歲人仔0個朝執哂野話返大陸玩呀! 係咪好得人驚.?

大宅

回覆 hui.lai 的帖子

緊係無啦.! 其實係咪個個男人/男家都係咁架呢.? 自己做唔好OR衰左0既野. 就要人體諒. 相反女人就要咩都硬食就應份. 包容人地所有野. 總之女人就要自己生自己死自己忍.

大宅

早幾日我走左去睇相....我係第一次比錢去睇掌的...話我唔可能依靠到男人....都係要靠自己努力生活....唉,,只能等下一世才有機會遇到一個會珍愛我的人了......回顧之前識老公呢幾年.....每次我都會流眼淚....覺得如果我呢個人真係好可憐. 天生都係心地好.(可能大家會覺得我自己講會好嘔.) 但真係比呢種美德摧毀左自己.

我覺得老公好幸福,,,,有我呢個沒戀愛經驗的女仔做女朋友/老婆.....講真.如果我有再多的經驗,,應該會好得多.,,,,, 有幾多個女仔...可以承受得到自己男朋友無工返兩年.? 一開始拍拖.我老公只係做左短短0既兼職........雖然我返份工都有好多挫折.要不停轉工,,,但為左體諒佢無收入.....次次去街我都去佢0個邊.(搭車都要錢啦)......仲要我返工其實都好攰......佢又住得同我屋企好遠....所以去完街返屋企我都好攰...但我好蠢好傻...,,,,差唔多日日都會去陪佢當支持下佢..,,,點知好快仲要比佢阿媽嫌我衣著老土之類.....天真單純0既我雖然唔開心,,,但竟然同自己講都係0既.要打扮下.拖我出街都有面D ....但明明無工返0個個係佢..雖然辛苦,,,但係我仲比自己0既天性美德同自己講.....愛一個人應該不求回報,,,(真係睇電視劇太多)...結果,,好辛苦地捱到佢終於有份工返........期間我係諗過好多次要分手...但始終都做唔到.就算講左出口.第2日又自己返轉頭搵返佢....最後我就只能同自己承認,,因為我愛佢. 愛到寧願受苦0個個係自己....

同睇相佬傾左陣. 我發覺我硬食左0既野就係食左. 我唔甘心我無回報.... 剛睇到有JM POST 左段野. 話唔好比快樂0既鎖匙比老公......,,,我真係好希望老公有朝一日會珍愛下我....男人唔係唔會比同埋唔捨得比自己女人受委屈架咩.? 香港的男人都太幸福了....

首頁

尾頁

跳至